Korona-ajan ohjeita

Ratsastajainliiton suosituksia koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi

Suomen Ratsastajainliitto muistuttaa ratsastusyhteisöä noudattamaan varovaisuutta sekä suosituksia ja määräyksiä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Erityisen tärkeää on seurata alueellista tilannetta ja suosituksia. 

Tapahtumissa ja talleilla arjen käytännön ratkaisuissa tulisi välttää lähikontaktien syntyminen, erityisesti minimoida kohtaamiset ahtaissa tiloissa, kuten varustehuoneissa. Ratsastus ei ole lähikontaktilaji ja ryhmäkoot ovat yleensä suhteellisen pieniä, lisäksi ratsastuksessa etäisyys säilyy suositusten mukaisena jo hevosista ja niihin liittyvistä turvallisuuskysymyksistä johtuen. Kuitenkin on hyvä pohtia järjestelyjä ja keinoja riskien minimoimiseksi. Kokoontumismäärissä tulee ottaa huomioon paikallinen suositustilanne ja toimia sen mukaisesti.

Ratsastajainliitto kannustaa: pienennä koronaviruksen leviämisriskiä omilla teoillasi.

 • Muista käsi- ja yskimishygienia.
 • Käytä maskia joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, jos et pysty pitämään turvaväliä.
 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin.
 • Älä lähde tallille tai tapahtumaan, jos sinulla on lieviäkään oireita.
 • Noudata tallien ja järjestäjien hygienia- ja muita turvallisuusohjeita.
   

Tietoa ja ohjeita

Tarttuminen ja suojautuminen

Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta, välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja rokottautumalla. Ratsastajainliitto suosittelee maskin käyttöä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista tai mukana on riskiryhmiä.
 

Suomen Ratsastajainliiton suositus 

Koronapandemian aikana on välttämätöntä noudattaa erityisjärjestelyjä, jotta emme vaarantaisi kenenkään osallistujan tai heidän läheistensä terveyttä. Riskiryhmiin kuuluvien terveys on turvattava kaikin mahdollisin keinoin. 

Erityisjärjestelyt tarkoittavat sitä, että ihmisten turvallisuus varmistetaan kokoontumisrajoitusten mukaisesti sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Yleisötilaisuuksissa noudatetaan AVIn, THL:n ja muiden viranomaisten päivittyviä ohjeita. Tapahtuman ja kilpailun järjestäjän pitää itse arvioida, miten se voi parhaiten soveltaa näitä ohjeita toiminnassaan. Ohjeiden noudattamisen tarkoituksena on varmistaa osallistujien turvallisuus ja estää viruksen leviäminen.

Koronapandemia on vakavasti otettava asia ja ohjeistuksen tarkka noudattaminen on meidän kaikkien yhteinen etu. Tuomariston puheenjohtajalla ja kilpailun johtajalla on oikeus poistaa kilpailupaikalta ne toimijat, jotka eivät noudata näitä ohjeistuksia sekä määrätä mahdollisesti muitakin seuraamuksia.

SRL:n ohjeita muokataan tilanteen mukaan. Muistakaa seurata tilanteen kehitystä sekä koko maan että oman alueenne osalta. 
 

Kilpailutoiminnan ohjeita

Lisätietoa SRL:n koronatiedote 29.12.2021

Yleisiä ohjeita kilpailujen järjestämiseen koronatilanteessa:

Kun kilpailunjärjestäjä perustaa uuden kilpailun Kipaan, hän sitoutuu noudattamaan ao. määräyksiä. Kilpailujen pakollinen turvallisuussuunnitelma tulee päivittää koronapandemian mukaiseksi.

Kilpailukutsu laaditaan niin, ettei viranomaisten asettama kokoontumisraja ylity. Tarvittaessa voidaan rajoittaa kilpailupaikalle tulevien hevosten ja/tai ihmisten määrää. Lajikomiteat voivat ohjeistaa, mikä on paras tapa rajoittaa lähtijöiden määrä sopivaksi kussakin kilpailussa. SRL:n hallituksen päätöksellä kilpailuluokkien osanottajamäärän rajoittaminen ilmoittautumishetken mukaan on mahdollista kaikissa lajeissa silloin, kun kyse ei ole sarjakilpailujen osakilpailuista. Päätös on voimassa sen ajan, kun kokoontumisrajoitukset ovat voimassa.

Kanslia voi toimia puhelimen päässä, rokotustodistukset voidaan lähettää esimerkiksi WhatsAppin tms. sovelluksen kautta kuvina.

Palkintojenjakoja ei järjestetä normaaliin tapaan. Jos kyseessä on sponsoroitu luokka, voidaan järjestää palkintojenjako ilman kättelyitä, mukana esimerkiksi pelkkä voittaja tai luokan kolme parasta. Muuten suositellaan, että ruusukkeet ja mahdolliset esinepalkinnot haetaan sovitusta noutopisteestä.

Toistaiseksi stewardit eivät tarkista kuolaimia eivätkä suojia, ellei TPJ erityisesti ohjeista siihen.

Kilpailupaikalle ei pidä tulla sairaana, ei silloinkaan, vaikka oireet olisivat hyvin lievät.

Kilpailujen järjestäjä voi kutsussa pidättää oikeuden perua kilpailu tautitilanteen muuttuessa.

Esteratsastus

 • Estetuomaritornissa minimimiehitys erityisesti riskiryhmien suojelemiseksi. Etäisyyksien säilyttämisen vuoksi voidaan käyttää henkilöiden välillä esimerkiksi no shout- tai radiopuhelinyhteyttä tms.
 • Hevosten kulkuportilla ei saa kokoontua.
 • Radan kävelyihin varataan riittävästi aikaa ruuhkien välttämiseksi.
 • Riittävän pitkät luokkavälit. Päivän ohjelma suunnitellaan niin, että kaikki osanottajat eivät ole yhtä aikaa paikalla.
 • Verryttelyn avustajille käsinepakko. Sisätiloissa järjestäjä päättää mahdollisesta maskipakosta.
 • Tarvittaessa voidaan hidastaa kisan kulkua niin, että radalla on esimerkiksi vain yksi hevonen kerrallaan. Tällöin verryttelyssäkin voi olla vähemmän hevosia.

Kouluratsastus

 • Koulukilpailuissa tuomarin ja sihteerin väliin riittävä etäisyys erityisesti riskiryhmien suojelemiseksi, toteutukseen voidaan käyttää esim. no shout -yhteyttä tai radiopuhelimia.
 • Pöytäkirjat lähetetään kilpailijoille skannattuina sähköpostiliitteinä tai hyödynnetään Equipe appin sähköistä pöytäkirjaa
   

Koronarajoitukset ja matkustaminen

Suomen Ratsastajainliitto suosittaa noudattamaan matkustusohjeita ja -rajoituksia Suomen hallituksen ja viranomaisten edellyttämällä tavalla kaikessa ratsastus-, kilpailu- ja valmennustoiminnassa.

Suomen hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Matkustaminen ja koronavirus

Rajavartiolaitos: LINKKI
THL: LINKKI
Ulkoministeriö: LINKKI

Tätä sivua päivitetään jatkuvasti uuden tiedon mukaisesti.