EUDAPA opiskelijat ekskursiolla Okeroisten tallilla

29.4.2021

Kuva Jyrki Vilhu.

EUDAPA opiskelijat eli European University Diploma in Adapted Physical Activity -ryhmä, oli lehtori Jyrki Vilhun johdolla huhtikuussa tutustumassa pararatsastukseen Okeroisten tallilla.

EUDAPA on soveltavan liikunnan eurooppalainen koulutusohjelma, joka on järjestetty nyt 12 kertaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen Campuksella. Ohjelma toteutetaan keväisin noin kolmen kuukauden mittaisena. Opiskelijat samoin kuin opettajat ovat eri puolilta Eurooppaa yhteistyöyliopistoistamme ja joskus myös Euroopan ulkopuolelta. Ohjelman tavoitteena on perehtyä soveltavaan liikuntaan niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Kokemuksemme pararatsastuksesta oli upea. Hevoset olivat rauhallisia ja ystävällisen oloisia, ja opettajat ammattimaisia, rauhallisia ja ystävällisiä. Lehtori Jyrki Vilhu pääsi itsekin ratsaille.

Tutustuimme ratsastajaan, jolla on näkövamma. Opimme ja näimme, että hän on taitava ratsastaja ja näkövammaisuus ei tosiaankaan ole este ratsastamiselle. Toki hevosen ja alussa opettajankin täytyy olla oikeanlaiset. Ratsastaja oli aloittanut ratsastuksen vammattomien ryhmässä. Opimme, että ns. inklusiivinen opetustapa sopii tähänkin lajiin. Näkövammaista ratsastajaa ei tarvitse huomioida liikaa ryhmässä, mutta muiden ratsastajien tulee olla tietoisia asiasta.

Kuulimme myös, että oikeastaan kuka tahansa voi oppia ratsastamaan, kunhan hevonen, opettaja ja varusteet ovat henkilölle sopivia. Tämä tieto ehkä hiukan yllättikin, mutta tulimme vakuuttuneiksi asiasta. 

Iloitsimme siitä, että kaksi suomalaista ratsastajaa on selvittänyt tiensä syksyn Tokion paralympialaisiin. Meille myös kerrottiin, mikä on pararatsastuksen ja ratsastusterapian ero, tieto, joka pitää olla ehdottomasti tulevan soveltavan liikunnan ammattilaisen tietopankissa.

Kiitos Okeroisten tallille. We will be back!