Uusi suurtapahtuma suunnitteilla Haminaan, kaupunki uskoo hevosen vetovoimaan

1.6.2021

 

Tapahtumistaan tunnettu Haminan kaupunki suunnittelee tapahtumakesän täydentämistä hevosalan suurtapahtumalla. Hevoset Bastionissa -työnimeä kantavan tapahtuman konseptia rakennetaan tulevan kesän aikana.

– Hevoset Bastionissa -tapahtuma rikastuttaa Hamina Festivals -kokonaisuutta, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoo.

– Perusideana on tuoda vuosittain yhteen hevostalouden eri osa-alueet ja hevosista kiinnostuneet ihmiset: yritykset, järjestöt, harrastajat ja eri alojen ammattilaiset. Kun puhumme hevosista, puhumme hevosalasta kaikissa sen eri muodoissa – ratsastuksesta ja raviurheilusta aina hevosalan erikoisempiin ja vähemmän tunnettuihin ilmentymismuotoihin sekä laajasti kaikkeen hevosiin ja hevosten pitoon liittyviin asioihin. Tapahtumalla on samaan aikaan seudullinen, kansallinen ja kansainvälinen ulottuvuus, Muhonen jatkaa.

– Seudulla on vahva ja monipuolinen hevostalous. Hevosharrastus tuo alueelle paitsi työtä ja toimeentuloa, myös hienoja luontoelämyksiä ja ihmisten kohtaamisia. Maaseutu on meillä myös hevosten maaseutu, maaseutupäällikkö Tuula Ahonen kiteyttää.

Harjun Oppimiskeskus on mukana yhteistyössä ja tapahtuman yhtenä osatoteuttajana.

– Olemme todella iloisia tapahtuman suunnittelun käynnistymisestä. Tapahtuma tuo lisäarvoa paitsi Harjun oppimiskeskukselle, myös muille alueen ja hevosalan oppilaitoksille, Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara kertoo.

– Hevoset Bastionissa monipuolistaa Haminan kaupungin kanssa tekemäämme yhteistyötä edelleen. Olemme juuri tiivistämässä toimintaamme myös ammatillisen koulutuksen ja lukio-opetuksen rajapinnassa, jossa painottuu hevosten kanssa toimiminen. Jatkossa tapahtuma voi myös lisätä muita yhteistyömahdollisuuksia.

– Meillä on hyvät voimat viemässä suunnittelua eteenpäin. Uskon, että meillä on tässä kaikki mahdollisuudet onnistua. Tapahtuma tuo hevosalalle näkyvyyttä ja tekee toimialaa tutuksi, ja erityisesti tekee toimialaa ja sen mahdollisuuksia tutuksi myös heille, joille hevonen on vielä vieras, Palosara jatkaa.

Historiallinen Hamina Bastionin alue tarjoaa upeat ja ainutlaatuiset puitteet tapahtumalle.

– Hamina Bastioni on osa Haminan linnoitusta. Vuodesta 1998 alkaen se on toiminut monipuolisena tapahtuma-areenana, joka saa aina kesäisin ylleen Euroopan suurimman purettavan telttakatoksen Haminan kaupungin tapahtumakoordinaattori Saija Ristola kertoo.  

– Hamina Bastioni mahdollistaa ja muokkautuu monenlaisien tapahtumien areenaksi. Hevosia Bastionissa on ollut mm.  Sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoon yhteydessä, Horse Festivaaleilla ja Miekat, muurit ja musketit -historiatapahtumassa. Pari vuotta sitten Bastioni ja Vallikenttä yhdistettiin huoltotunnelikäytävällä, mikä mahdollistaa entistäkin monipuolisemman ja suuremman tapahtuman järjestämisen, Ristola jatkaa.  

Hevoset Bastionissa esiselvityksen toteuttaa Suvi Louhelainen. Louhelaisella on pitkä tausta hevostoimialan kehittämisestä ja erilaisista tapahtumatuotannoista.

– On ollut kerrassaan upeaa huomata, että Haminassa nähdään hevosalan tuomat mahdollisuudet kaupungille ja kaupunki uskoo hevosen vetovoimaan. Aiemmin toteutetut hevosalan suurtapahtumat, kuten Hevoset Stadikalla -, Hevoset Kaivarissa – ja Lumiravit –tapahtuma ovat tuoneet kokemuksia, jotka yhdistettynä Hamina Horse Festivals -tapahtumien seudullisiin kokemuksiin tuovat vahvan pohjan uuden houkuttelevan tapahtumakonseptin suunnittelulle, Louhelainen kertoo.

Lopullinen päätös tapahtuman toteuttamisesta tehdään esiselvityksen valmistuttua alkusyksystä.

– Haluamme, että kynnys tapahtumaan osallistumiseen on kaikille matala. Tavoitteena on tehdä iloinen kesätapahtuma, luoda lisäarvoa hevostaloudelle ja kasvattaa Harjun Oppimiskeskuksen sekä koko seudun vetovoimaa, kaupunginjohtaja Hannu Muhonen päättää.

Haminan kaupungin tiedote