Anna Tallberg jatkoi ennätysten tekoa – Henri Ruosteen Campari on erityinen

13.6.2023

Anna Tallberg jatkoi ennätystensä tekoa Grevens Zorrolla CDI3* Hagenissa tiistaina. Ratsukon tulos oli Grand Prix Specialissa 70,809 prosenttia maksimipisteistä. Tallberg sijoittui viidenneksi, kun voitto meni jälleen tanskalaiselle, Tallbergin entiselle valmentajalle, Daniel Bachmann Andersenille Zippo M.I.llä (72,574%). Henri Ruosteen puoliso Senta Kirchoff oli toinen L´Arbustella (72,128%).

Anna Tallberg ja Grevens Zorro. Kuvat Foto Mhisen.

 

”Tänään oli myös oikein hyvä fiilis radalla. Tuli valitettavasti aika kalliita virheitä, mitkä tietenkin jäivät vähän hampaankoloon ärsyttämään, mutta siitä huolimatta saimme uuden ”personal best” tuloksen specialista. Kiva, että tuomarit kuitenkin nyt haluavat antaa pisteitä, että pääsimme niillä kalliilla virheilläkin kuitenkin melkein 71 prosenttiin”, kertoi Anna Tallberg kotimatkallaan.

Virheet tulivat ravisulussa, jossa ratsukon yhteistyössä tuli pieni väärinkäsitys ja molemmissa laukanvaihdoissa joka askeleella.

”Yleiskuva ja -fiilis oli todella paljon parempi. Hyvillä mielin ajan kotiin ja odotan kauden jatkoa. Tästä on hyvä jatkaa.”

 

Viisi vuotta myöhässä

 

Henri Ruoste ja Campari.

 

Ruoste ei lähtenyt tiistaina enää radalla Camparilla, sillä hän ei katsonut hevosen olevan vielä fyysisesti siihen valmis. Camparia on valmennettu vasta kahdeksan kuukauden ajan usean vuoden laiduntauon jälkeen. Maanantain Grand Prix oli hevoselle vasta uran toinen kokonaisena ratana, ensimmäisen se suoritti kotitallilla. Ratsukon seuraava kilpailu on kuukauden kuluttua, sillä Ruoste haluaa antaa hevoselleen rauhassa aikaa vahvistua.

Ruoste oli maanantain suorituksen jälkeen luonnollisesti onnellinen, sillä 15-vuotiaan Camparin GP-debyyttiä on odotettu pitkään. Se oli valmis kansainväliselle GP-tasolle 10-vuotiaana, mutta loukkaantui juuri silloin.

”Se tuli viisi vuotta myöhässä,” toteaa Henri Ruoste.

Camparilta puuttuu Ruosteen mukaan vielä pitkäkestoista voimaa, sillä sen hankkimiseen kahdeksan kuukautta on liian lyhyt aika. Sitä ennen hevonen eli yötä päivää laitumella parin vuoden ajan.

”GP-radalle tarvittavan voiman saaminen kestää pitkään. Sen kanssa pitää pysyä maltillisena. Tehdä vähän hitaammin, kuin mitä toivoisin ja ilman sen loukkaantumishistoriaa.”

Ruoste olisi mielellään odottanut kilpailemisen aloittamista vielä kolmisen kuukautta, mutta Euroopan mestaruuskilpailut ja niiden kvaalitulosten kerääminen aiheuttavat aikapaineita. Koulujoukkue tavoittelee EM:sta joukkuepaikkaa Pariisin olympialaisiin. Jos joukkuepaikkaa ei onnistuta saavuttamaan, on Ruosteella mahdollisuus saavuttaa Pariisiin maapaikka henkilökohtaisten tulosten perusteella, kuten hän saavutti Kontestro DB:llä Tokion olympialaisiin.

”Aika loppuu joka tapauksessa kesken. Täytyy nyt katsoa, miten se kehittyy seuraavat pari kuukautta.”

Voiman hiipuminen tuntui radalla laukkapirueteissa ja esimerkiksi käynnissä, jossa Camparin askeleet eivät olleet aivan niin lennokkaat. Teknisesti erittäin taitavan Camparin paras puoli on kuitenkin sen luonne.

”Sillä on iso sydän. Se on todella hyväluonteinen, yritteliäs ja positiivinen hevonen. Siinä on kaikki mitä voi toivoa, ja oli kiva, että se onnistui. Meillä oli hyvä päivä, ja oli kiva olla radalla, kun siinä oli paljon tunnelatausta. Campari on yksi niistä erikoisista, se on itselleni tärkeä hevonen. Se antaa satulaan sellaisen tunteen, mitä harva hevonen antaa. Puolikuntoisenakin se ylittää muut. Täytyy toivoa, että se kestää.”

Ruosteen hevoset pääsevät päivittäin tarhaan ja laitumelle, vaikka loukkaantumisen riski on aina olemassa.

”Ne ansaitsevat sen, se on tärkeä osa niiden elämää. Se pitää ne iloisina ja positiivisina.”

 

Ironman ei ollut normaalissa vedossaan Hagenissa


Yvonne Österholmin ja Ironman H eivät päässeet specialissakaan parhaaseensa, ja ratsastaja oli luonnollisesti hämmentynyt ja huolissaan tilanteesta.

”Menemme nyt kotiin ja pyrimme selvittämään, miksi Ironman ei tunnu sellaiselta kuin sen pitäisi,” totesi Österholm.

 

 

Kansainväliset kouluratsastustulokset 13.6.
CDI3* Hagen, Saksa

Grand Prix Special, lähti 14, sijoittui 13.
1) Daniel Bachmann Andersen – Zippo M.I., DEN 72,574 %
2) Senta Kirchhoff – L´Arbuste, GER 72,128 %
3) Sarah Tubman – First Apple, USA 71,979 %
…5) Anna Tallberg – Grevens Zorro, FIN 70,809 %
…12) Yvonne Österholm – Ironman H, FIN 68,085 %
Täydet tulokset: LINKKI