Drómin Kevätkisat 27.-28.5. Perttulassa

1.6.2023

Hestamannafelagid Drómin Kevätkisat pidettiin Islanninhevostalli Dynurin baanalla Perttulassa 27.–28.5. Lauantaina kisattiin kansallisten luokkien T1, T2 ja V1 karsinnat sekä alueluokat T3 ja F1. Sunnuntaina loput alueluokat, harjoituskilpailut sekä yksilöluokkien (T1, T2, V1 ja F1) finaalit.

Jenni Kurki ja Nellika frá Sommarbo. Kuvat Tiina Savolainen.

Kilpailuiden virallisiin luokkiin osallistui yhteensä 69 ratsukkoa. Kansallisissa luokissa nähtiin 43 ja alueluokissa 73 starttia.

Askellajikilpailuissa ratsukot pisteytetään välillä 0-10 yhden desimaalin tarkkuudella. Karsinnoissa pisteitä jakoi viisi tuomaria: kansalliset tuomarit Nicola Bergman, Tanja Ufer ja Anu Siivonen sekä paikalliskerhotuomarit Magnus Jónsson ja Ritva Moilanen. Tuomareiden antamista pisteistä poistetaan aina alin ja korkein annettu piste. Tuomareiden pisteistä kolmen keskiarvo muodostaa ratsukon kokonaispistemäärän.

Kansallisissa luokissa nähtiin hienoja ja siistejä suorituksia

Lilja Kontio ja Fengur frá Súluholti.

Töltti luokan T1 junioreiden karsinnan voitti Lilja Kontio ratsullaan Fengur frá Súluholti pistein 5,77 ja sama ratsukko voitti myös junioreiden ja nuorten ratsastajien yhdistetyn A-finaalin pistein 6,00. Kontiolle myönnettiin junioriratsastajien palkinto ”Hyvästä ja harmonisesta ratsastamisesta” viikonlopun aikana.

Töltti luokka T1 nuorten ratsastajien karsinnan voittoon ratsasti Kanerva Niemi ratsullaan Dafna frá Lindeberg pistein 5,73. Myös Niemi palkittiin nuorten ratsastajien kohdalla ”Hyvästä ja harmonisesta ratsastamisesta”.

Töltti T1 senioreiden luokassa voiton nappasivat Hanna Reihe ja Glóðar frá Heysholti pistein 6,50. Ratsukko ei osallistunut A-finaaliin, joten siellä voiton nappasi karsinnoissa toiseksi tullut Anna Aminoff ja Vilmundur frá Kvistum pistein 6,11.

Töltti luokassa T2 osa suorituksesta ratsastetaan ilman ohjaskontaktia. Junioreiden karsinnassa ensimmäiselle sijalle ratsasti Lilja Kontio ja Fjóla från Skáneyland pistein 5,27. Nuorten ratsastajien voiton vei Veera Niemi ja Steina fra Kaakkola pistein 6,20. Senioreiden karsinnan voittajaksi nousi Arnella Nyman ja Kærleikur fra Koparhlíð pistein 5,93.

T2 luokassa järjestettiin kaikkien ikäryhmien yhdistetty A-finaali, jonka voitti nuori ratsastaja Veera Niemi ratsullaan Steina fra Kaakkola pistein 6,75.

Nelikäynti luokka V1 junioreiden voittajana palkittiin Lilja Kontio ja Fengur frá Súluholti pistein 5,67. Voitto oli Kontiolle viikonlopun kolmas ja Fengurille toinen.

Bianca Söderholm ja Áskell fra Aarnihaga.

Nuorten ratsastajien voittajaksi suoritti tiensä Bianca Söderholm ja Áskell fra Aarnihaga. Ratsukko voitti myös nuorten ratsastajien A-finaalin pistein 6,20 ollen vain 0,03 pistettä parempi kuin toiseksi tulleet Erica Lindström ja Næla fra Víðarbrekku!

Myös senioreiden V1 luokassa käytiin tiukkaa taistoa! Karsinnoissa kolme ratsukkoa saavutti yli kuuden pisteet ja voittajaksi nousi Jenni Kurki ratsullaan Nellika frá Sommarbo pistein 6,43. A-finaalissa nähtiinkin jo neljältä ratsukolta kuutosia. Kurki ja Nellika säilyttivät johtopaikkansa finaalissa pistein 6,67. Karsinnoissa neljänneksi pistein 5,87 ja finaalissa kolmanneksi pistein 6,33 tullut Viola Pellinen palkittiin senioreiden "Hyvästä ja harmonisesta ratsastamisesta".

Viisikäyntiluokka F1 ratsastettaisiin muutoin myös kansallisena, mutta Islanninhevostalli Dynurin radan pituus ei riitä luokassa esitettävän passin ratsastamiseen kansallisella tasolla. F1 järjestettiin kuitenkin muutoin samanarvoisena luokkana aluetasolla. Seniori luokan voitti Katharina von Freymann ja Kastanía fra Stenkullagård pistein 4,9 ja nuorten ratsastajien voittaja oli Ella Nieminen ratsullaan Kóngur frá Hvammi 2 pistein 4,67.

Nuoret finalistit.

Aluekilpailut islantilaisessa säässä

Arnella Nyman ja Kærleikur fra Koparhlíð.

Sunnuntaina kisattiin finaaleiden lisäksi alueluokkien karsintoja hyvinkin islantilaisessa säässä. Kisapaikalla tuuli ajoittain niin kovasti, että ratsastajista tuntui sen vievän hevosenkin mukanaan! Säästä huolimatta myös alueluokissa taso ja osallistujamäärä oli huikea!

Helppo töltti (T8) luokassa radalla on yhtä aikaa useampi ratsukko, jotka näyttävät vapaavalintaista tempoa tölttiä molempiin suuntiin. Seniori luokassa kisasi 25 ratsukkoa, joista jopa viisi sai yli kuuden pisteet. Helppo nelikäyntiluokassa (V5) nähtiin niin ikään suuri ratsukko määrä seniori luokassa – 23 ratsukkoa, joista valtaosan pisteet alkoivat viitosella.

Askellajiratsastuksen suomenmestaruuskilpailuihin voi kvaalautua alue- ja sitä ylemmistä luokista. Viikonlopun aikana nähtiin monet onnelliset hymyt SM kisarajojen ylittäneiden kasvoilla.

Karsintarajat 2023

Seniorit         Nuoret         Juniorit

V1 ja T1               5,6                  5,4                     4,7

F1                          5,1                  4,6                     4,3

T2                          5,6                  5,0                     4,4

T8 ja V5               5,4                  5,1                     4,6

Kilpailuiden kaikki tulokset ovat nähtävissä Kipassa sekä IceTestNG sovelluksessa.