Finnderby 50-vuotta – Jasmin Engblom ja Chap perinteisen derbykilpailun sankareiksi, päivän Pohjola-osakilpailut mentiin Illien vauhdissa

17.6.2023

Ypäjän Hevosopistolla käynnissä olevassa Finnderbyssä ratkottiin lauantaina esteratsastuksen puolella Finnderbyn 50-vuotisjuhlakilpailu sekä Pohjola-sarjan toiset osakilpailut Pohjola Bronze- ja Pohjola Silver Grand Prix’ssä. Finnderbyn voitti 22-vuotias Jasmin Engblom ratsullaan Chap. Pohjola-osakilpailut mentiin Illin sisaruksien hallinnassa, Bronze Grand Prix’llä voittoon Jone Illi ja Gawain I ja Small Grand Prix’n osakilpailun voitti Sani Illi Manouscha van’t Steenputjella.

Jasmin Engblom ja Chap (keskellä) ovat vuoden 2023 Finnderby voittajat. Maija Yli-Huhtala (oik) ja Birchcape's Wonderland Toisiksi ja Salla Varenti ja Ypäjä Isandra kolmansiksi. Kuvat Heidi Lammi 

 

Finnderbyn 50-vuotisjuhlakilpailu ratkesi Jasmin Engblomin, 22, ja Chapin voittoon

50-vuotta juhlistavan Finnderbyn nimikkoluokka, perinteinen derby, päättyi salolaisen Jasmin Engblomin ja Chapin voittoon. Vasta 22-vuotias Engblom kilpaili ensimmäistä kertaa Finnderbyssä.

”En osannut odottaa voittoa, olen todella tyytyväinen. Olisin toivonut derbyradalle jopa lisää haastavuutta ja vielä enemmän erikoisesteitä.”

Engblomin ratsuna on 16-vuotias Chap, joka on ollut hänen perheensä omistuksessa jo 11 vuotta.

”Chapista alkaa jo hieman näkyä vanhenemisen merkkejä, luulen että tämä on sille ihan viimeisiä kausia. Meillä on nyt pari rikkonaista kautta takana, joten tämän kauden tavoitteena on hakea sen kanssa hyvää fiilistä ja kivaa kautta.”

U25-ratsastajana ensimmäistä kauttaan tekevä nuori ratsastaja aikoo tulevaisuudessa tähdätä Pohjola-luokkien lisäksi ikäluokkakilpailuihin.

Uusintaan lähdettiin tällä kertaa kolmen upean naisen ja kolmen upean kimon voimin, kun Engblomin lisäksi tiensä uusintakierrokselle selvittivät Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland sekä Salla Varenti ja Ypäjä Isandra.

Salla Varenti ja Ypäjä Isandra tekivät radan viimeiselle esteelle harmittavan kiellon, joka ratkaisi Finnderbyn toisen sijan Yli-Huhtalan ja Birchcape’s Wonderlandin hyväksi.

Finnderbyn ratamestareina toimivat saksalainen Marco Hesse sekä Johanna Mikkola. Hesse oli saapunut Ypäjälle Mikkolan kutsumana, hän on vieraillut Suomessa viidesti aiemmin.

”En ole aiemmin ollut Finnderbyssä. Derbyradan rakentaminen ruohokentälle on aina spesiaalia. Perinteinen derbyrata sisältää runsaasti haastavia elementtejä, olen pyrkinyt tekemään ratsukoille mahdollisimman modernin radan, jolla joutuu kyllä keskittymään ensimmäisestä esteestä viimeiseen, mutta ratsukon on mahdollista löytää omat linjansa ja temponsa”, Marco Hesse kuvaili rataa.

Finnderby toimi myös karsintaluokkana sekä Pohjola Grand Prix että Pohjola Silver Grand Prix osakilpailuihin tavallisten karsintaluokkien lisäksi. Finnderby-radan hyväksytysti suorittaneet ratsukot saavat valita, osallistuvatko Pohjola Grand Prix osakilpailuun 145 cm tasolla vai Pohjola Silver Grand Prix osakilpailuun 135 cm tasolla sunnuntaina.

 

Jone Illi ja Gawain I 

 

Pohjola Bronze Grand Prix’n toinen osakilpailu oli Jone Illin ja Gawainin juhlaa

Pohjola Bronze Grand Prix’n toisen osakilpailun tasolla 125 cm voitti Jone Illi ratsunaan Gawain I, joka on 7-vuotias FWB-ruuna. Toiseksi osakilpailussa tuli Kaarinan Kenttäratsastajia edustava lietolainen Linda Keinänen ja I’m Quick, ja kolmanneksi Tuusulan Ratsastajien Ronja Kallioinen ja Derke.

”Hyvältä tuntuu, olen tosi tyytyväinen rataan ja hevoseen, yhteistyö toimi hyvin ja uusinnassa pystyi ratsastamaan kovaa”, Illi kertoo.

Jone Illi, 15, suuntaa tiistaina kuukaudeksi Eurooppaan kilpailemaan, kilpailumatka alkaa Belgian kautta Aacheniin, jonka jälkeen hän suuntaa Italiaan junioreiden EM-kilpailuihin puolustamaan vuoden 2022 kultamitaliaan. Pohjola-sarjaa Illin on tarkoitus jatkaa heinäkuun lopussa kotikisoista Myrkyssä.

 

Sani Illi ja Manouscha van't Steenputje, Sanna-äiti onnittelemassa.

 

Pohjola Small Grand Prix osakilpailuvoittoon Sani Illi ja Manouscha van’t Steenputje

Myrkyn Yksityisratsastajien Sani Illi oli Manouscha van’t Steenputjella Pohjola Small Grand Prix 115 cm uusintaradan nopein. 12-vuotias karijokinen Illi oli voitostaan iloinen ja yllättynyt.

”Ajattelin uusintaan lähtiessä, että moni ratsukko meni aika ulkokaarteita pitkin, itse päätin lähteä yrittämään sisäkaarteiden kautta, viimeiselle esteelle laukkasin niin, etten jarruttanut ollenkaan ja se oli toimiva taktiikka!”

Illin kauden tavoitteena ovat lapsiratsastajien EM-, PM- ja SM-kilpailut.

Toiseksi luokassa tuli Liedosta kotoisin oleva Jenna Yrjövuori ratsulla Galahad, ja kolmanneksi vantaalainen Neela Uotila Elvera VS Romanolla.

Sarjakilpailusäännöt

Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix -osakilpailut 2023
7.-11.6.           Hevoset Bastionissa, Hamina, Etelä-Karjalan Urheiluratsastajat ry 
15.-18.6.         Finnderby, Ypäjä, Ypäjän Hevosopisto Oy  
21.-23.7.         Myrkyn Ratsukarnevaalit, Karijoki, Myrkyn Yksityisratsastajat ry
Pohjola Grand Prix finaali 
25.-27.8.         Tuusulan Ratsastajat, Stable Nova 
Pohjola Play Offs - hallikauden avaus 
22.-24.9.         Ypäjä Horse Show, Ypäjä, BCM Scanhorse Oy
Pohjola Diamond Open & Superfinaalit 
18.-22.10.      Helsinki International Horse Show, BCM Scanhorse Oy  

17.6. Kansallisia kilpailutuloksia, Finnderby

XXXXVII Finnderby, 135 cm AM5, 2. osakilpailu
Lähti 11, sijoittui 3
1) Jasmin Engblom / Chap, SRC, 0-0/39,62
2) Maija Yli-Huhtala / Birchcape’s Wonderland, VARSA, 0-0/42,27
3) Salla Varenti / Ypäjä Isandra, YR, 0-4/49,75

Tulokset: LINKKI

Pohjola Bronze Grand Prix, 125 cm AM5, 2. osakilpailu
Lähti 30, sijoittui 8
1) Jone Illi / Gawain I, MYRat, 0-0/42,25
2) Linda Keinänen / I’m Quick, KaKe, 0-0/45,99
3) Ronja Kallioinen / Derke, TuuR, 0-0/48,48
Tulokset: LINKKI

Pohjola Small Grand Prix, 115 cm AM5, 1. osakilpailu
Lähti 20, sijoittui 5
1) Sani Illi / Manouscha van’t Steenputje, MYRat, 0-0/42,15
2) Jenna Yrjövuori / Galahad, KaKe, 0-0/42,79
3) Neela Uotila / Elvera VS Romano, RCS, 0-0/44,55
Tulokset: LINKKI

Sarjakilpailutulokset