Finnderby-tapahtuma laajenee

1.6.2010

Suomen ratsastuskesän nelipäiväinen kansainvälinen huipputapahtuma Ypäjän Hevosopistolla kesäkuun kolmantena viikonloppuna 15.-18.6. laajenee sekä kenttä- että kouluratsastuksen osalta. Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu, joka on myös Baltian ja Pohjoismaiden mestaruus, ratsastetaan kahden tähden tasolla kolmipäiväisenä. Kilpailuohjelmaan tulee mukaan kansainvälisiä kouluratsastusluokkia ja ensimmäistä kertaa Suomessa myös nuorten hevosten kansainvälinen koulukilpailu. Molemmat lisäykset ohjelmaan tehtiin ratsastajien pyynnöstä.

Esteratsastuksen ohjelma kilpailussa on alkuperäisen suunnitelman mukainen. Urheilullinen huipennus on sunnuntain neljän tähden Nations Cup -joukkuekilpailu, jossa Suomi puolustaa viimevuotista kotikenttävoittoaan. Perinteinen, jo 33. Finnderby ratsastetaan lauantaina ja Grand Prix hypätään perjantaina. Kaikkiaan Hevosopiston 300 vapaaehtoista toimitsijaa ovat valmiina ottamaan vastaan 200 hevosta ja noin 10.000 kävijää.

Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu käydään kolmipäiväisenä

Kahden tähden Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu muutettiin kahden päivän kilpailusta kolmepäiväiseksi, koska kansainvälinen ratsastajainliitto muutti mestaruuskilpailujen karsintasääntöjä vuoden alusta lähtien. Voidakseen osallistua EM-kilpailuun ratsastajalla täytyy olla hyväksytty tulos pitkästä kilpailusta.

- Kolmepäiväisiä kilpailuja on kalenterissa niin vähän, että sekä ruotsalaiset että suomalaiset ratsastajat pyysivät Hevosopistoa muuttamaan kilpailuohjelmaansa. Ruotsalaisten pyynnön esitti Jan Jönsson, Piia Pantsun valmentaja ja Ruotsin maajoukkueen johtaja. Ilman Ypäjän kolmepäiväistä kilpailua olisi pohjoismaisten kenttäratsastajien ainoaksi mahdollisuudeksi hankkia hyväksytty tulos jäänyt Puolassa järjestettävä kilpailu. Nyt tarjoamme ratsastajille mahdollisuuden saada tulos lähempää. Pitkät matkat rasittavat hevosia tarpeettomasti. Lisäksi Puolan kilpailu jää ratsastajille toiseksi mahdollisuudeksi jos hyväksyttyä tulosta Ypäjällä ei syntyisi, kertoo Finnderby-tapahtuman kenttäratsastuksen johtaja Kari Haimi.

Sekä yhden että kahden tähden maastokokeet ratsastetaan lauantaina, jolloin myös yhden tähden nuorten ja juniorien mestaruuskilpailu päättyy. Seniorien kahden tähden mestaruus ja Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu ratkeavat vasta sunnuntain rataestekokeessa. Poniratsukoiden mestaruusmitalit jaetaan perjantaina. EM-kilpailuihin oikeuttavaa tulosta hakevat nuoret ratsastavat kahden tähden pitkän kilpailun.

Viime kesänä Piia Pantsu otti kaksoisvoiton Mannerheim-kenttäratsastuskilpailussa hevosillaan Ypäjä Kolombia ja Ypäjä Karuso. Piia päihitti myös kokeneet esteratsastajat Finnderby-radalla vieden voiton hevosellaan Oazis.

Kansainvälinen kouluratsastus tulee mukaan ohjelmaan:
Kouluratsastajat tarvitsevat kansainvälistä kokemusta

Myös kouluratsastuksen ottaminen mukaan Ypäjän kilpailuohjelmaan oli ratsastajien toivomus. Lisäksi kyseessä on nuorten hevosten osalta ensimmäinen Suomessa järjestettävä kansainvälinen kilpailutilaisuus, jossa on mahdollisuus hankkia nuorten hevosten MM-osallistumiseen oikeuttava tulos.

Kouluratsastuksessa kilpaillaan lauantaina Intermediaire I -luokassa ja sunnuntaina ratsastetaan samalla tasolla vapaaohjelma. Nuorten, 5- ja 6-vuotiaiden hevosten luokat ratsastetaan torstaina ja perjantaina.
- Meillä on Intermediaire-tasolla noin seitsemän todella kilpailukykyistä ratsukkoa, jotka tarvitsevat kansainvälistä kokemusta. Heidän joukossaan on myös nuoria ratsastajia. Odotan, että suomalaiset saavat vastusta jopa kuuden muun maan osallistujilta. Ulkomaisiksi tuomareiksi on kutsuttu Raphaël Saleh Ranskasta sekä Kurt Cristensen Tanskasta, sanoo Ratsastajainliiton kouluratsastuksen lajijohtaja Jorma Kainulainen.

- Nuorten hevosten kouluratsastuksen saaminen mukaan Ypäjän ohjelmaan on osoitus todellisesta yhteistyöstä Hevosopiston, Ratsujalostusliiton, hevosten kasvattajien, ratsastajien ja Ratsastajainliiton välillä. Koulutuomareistamme Irmeli Summanen ja Maria Colliander saivat tammikuussa tuomarioikeudet arvostella nuorten hevosten kansainvälisiä luokkia aina MM-tasolle saakka. Nyt pääsemme käyttämään tätä osaamista, jota tarvitaan kun kehitetään kilpahevosia kohti GP-tasoa. Kansainvälisiä ohjelmia ja arvostelutapoja käyttämällä edistämme mahdollisuuksiamme pysyä mukana kansainvälisessä kehityksessä, jatkaa Jorma Kainulainen.

Suomalaiset osallistujat nuorten hevosten kansainvälisiin luokkiin valitaan karsintakilpailussa, joka järjestetään Sipoossa 14.5.

Lue lisää www.hevosopisto.fi