Heppakaveritoiminta tuo iloa nuorille

15.8.2018

Mannerheimin Lastensuojelusäätiön SIsä-Suomen piirissä kehitelty heppakaveritoiminta on osoittautunut menestykseksi ja sitä aloitellaan nyt myös muualla Suomessa.

Heppakaveritoiminta esiteltiin laajalle yleisölle keskiviikkona Vermossa. Vasemmalta Jaana Strömberg, MLL:n Marjo Haikara ja Annemari Sinikorpi, projektin suojelija Henna Virkkunen, Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen ja SRL:n toimitusjohtaja Pekka Törmälä.

Heppakaveritoiminta tuo iloa nuorille

 

Keski-Suomessa aloitettu heppakaveritoimnta on leviämässä muuallekin Suomeen. Keski-Suomen Petäjävedellä keksitty toimintamuoto on osoittautunut hyväksi tavaksi tuoda iloa sellaisille nuorille, joilla on elämässä syystä tai toisesta hankalaa. Toimintaa esiteltiin keskiviikkona Vermon raviradalla.

– Pari vuotta sitten Killerjärvellä järjestettiin Stop koulukiusaamiselle -ravit ja niiden jälkeen puuhanaiset Tanja Säynevirta ja Jaana Strömberg miettivät, että hevosalalla voisi olla enemmänkin mahdollisuutta tukea lapsia ja nuoria, kertoo Annemari Sinikorpi Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Toiminta aloitettiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirissä. MLL:lla on monenlaisia muitakin vapaaehtoisuuteen pohjautuvia kaveritoiminnan muotoja, Mukaan lähtivät myös Suomenhevosliitto, Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto sekä LähiTapiola.

– Hevoskaveritoiminta on hyvä tukimuoto lapselle, joka tarvitsee positiivista buustausta arkeensa, kertoo Sinikorpi.

– Siihen on hakeuduttu mukaan esimerkiksi koulujen kautta.

– Alueellamme on nyt parisenkymmentä toimivaa kaveriparia, ja nyt toiminta on leviämässä myös Kymen alueelle ja Uudellemaalle.

Jaana Strömberg on iloinen siitä, miten hyvin idea on otettu vastaan.

– Verkostoa alettiin luoda viime vuoden elokuussa.

Kyllikki Friman kertoo, että lapset ja nuoret on otettu hyvin vastaan hänen tallillaan ja he ovat osa porukkaa.

– Me teemme ihan normaaleja tallihommia, hoidamme hevosia ja varusteita, siivoamme karsinoita ja lakaisemme lattioita. Nuoret pääsevät halutessaan myös ajamaan tai ratsastamaan.

Jaana Strömbergin mukaan toiminnan tavoite saavutetaan silloin, kun lapset ja nuoret saavat heppakaverin lisäksi uusia ihmiskavereita. Yhteinen harrastus auttaa luomaan ystävyssuhteita.

Hankkeen suojelija on europarlamentaarikko Henna Virkkunen, joka on itse harrastanut hevosia pienestä pitäen.

– Sain ensimmäisen oman ponin kun olin 10-vuotias. Hevosilla on ollut valtava merkitys elämälleni. Opin ottamaan vastuuta eläimestä ja hevoset pitivät minut raiteilla silloinkin kun murrosiässä koulunkäynti ei kiinnostanut lainkaan. Ne auttoivat pitämään ryhdin elämässä.

– Ensimmäinen työpaikkanikin oli tallilla, jossa oli terapia- ja vammaisratsastusta. Siellä näin, miten paljon hevoset voivat olla auttamassa ihmisiä. Ja hevosen hoitaminen tuo hyvää oloa ihmiselle.

– On upea nähdä, että tämä toiminta on saanut näin hyvän vastaanoton. Olisi tärkeää, että kaikki lapset saisivat mahdollisuuden harrastaa jotakin. Talli on erinomainen ympäristö lapselle. Siellä ei ole samanlaisia ulkonäköpaineita kuin muualla yhteiskunnassa, sillä kaikkien mielenkiinto suuntautuu hevosiin. Nykyisin monella lapsella voi olla korkea kynnys päästä mukaan tallille, joten tämä toiminta on todella hieno juttu.

Ratsastajainliiton toimitusjohtaja Pekka Törmälä muistutti, että Ratsastajainliiton toiminta on paljon monipuolisempaa kuin mitä usein ajatellaan.

– Meillä on urheilun ja harrastuksen lisäksi terapiaratsastusta ja sosialipedagogista hevostoimintaa, jotka jäävät usein urheilun varjoon.

– Yhteisölliset kokemukset tallielämässä ovat hyvin tärkeitä. Nuoren ihmisen elämässä voi olla hyvinkin vaikeita asioita, ja joskus on helpompi puhua hevoselle kuin toiselle ihmiselle. Tällaiselle toiminnalle on varmasti paljon tarvetta.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen lähti mielellään suojelijaksi hankkeeseen, jolla voidaan mahdollistaa lapsille hyvä harrastus.