Hevosenlihan markkinoilla myönteiset näkymät
1.6.2010
Tiedote: Suomen Hippos ry 18.1.2010
Hevosenlihan markkinoiden tehostaminen -hanke (1.3.-31.12.2009) on päättynyt. Hankkeen aikana on tehty selvitystyö hevosten teurastamisen ja hevosenlihan markkinoiden suurimpien ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Hankkeen vetäjänä toimi projektisihteeri Veera Nieminen.
Hanke otettiin hyvin vastaan sekä hevosihmisten että lihateollisuuden keskuudessa. Selvitystyön aikana luotiin kontakteja ja keskusteluyhteys lihateollisuuden suuntaan, mikä helpottaa asioiden hoitamista myös jatkossa. Selvityksen tulokset olivat osin odotetunlaiset, mutta osin myös yllättävät. Hevosenlihan markkinoiden suurimpana ongelmana esiin nousi hevosenlihan huono ja epätasainen saatavuus. Kotimaisen hevosenlihan puhtaus epäilyttää edelleen suurta osaa lihateollisuuden edustajista tiukentuneesta ketjuinformaatiovaatimuksesta huolimatta.
Hevosenlihasta reseptivihkonen
Ennakkoluulot ja tiedon puute koettiin ongelmaksi niin hevosten teurastuksessa kuin lihan markkinoinnissakin. Teurastamista kohtaan esiintyy hevosenomistajien keskuudessa epäluuloa, minkä lisäksi teurastamolla vaadittavista asiakirjoista ei vielä ole kaikilla tarvittavaa tietoa.
Kuluttajat kaipaavat lisää tietoa hevosenlihan ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista. Myös tältä osin tiedottamista tulee mahdollisuuksien mukaan lisätä. Hankkeen toimesta julkaistiin reseptivihkonen hevosenlihasta keittiömestari Jaakko Nuutilan avustuksella. Reseptivihkosten jakelu tapahtuu pääasiassa hevosenlihaa myyvien liikkeiden kautta. Reseptivihkosta voi tiedustella myös Suomen Hippoksesta. Reseptit löytyvät sähköisessä muodossa internetistä www.hippos.fi > julkaisut.
Hankkeen aikana uudistettiin myös Suomen Hippoksen internetsivujen hevosten lopettamista käsittelevä osio ja järjestettiin keskustelutilaisuus kotimaisesta hevosenlihasta Tampereella.
Hevosenliha kiinnostaa
Hanke sai paljon medianäkyvyyttä lehdissä, televisiossa ja radiossa. Teurastamista ja hevosenlihaa käsiteltiin pääosin positiivisessa valossa ja tietoa saatiin välitettyä niin hevosalan sisälle kuin kuluttajillekin. Hankkeen aikana onnistuttiin saattamaan hevos- ja liha-alan toimijoita keskenään yhteen. Yhteyshenkilölle näiden toimialojen välissä koettiin olevan tarvetta.
Kotimaisen hevosenlihan kysyntä on jatkuvasti kasvussa ja uusia myyntikanavia on syntynyt. Suomessa eniten hevosia teurastava yritys on nostanut hevosesta maksamansa kilohinnan 30 sentistä 50 senttiin.
Tavoitteena hevosenlihan tasaisempi saatavuus
Myönteisen kehityksen jatkumisen edellytyksenä on hevosenlihan riittävä saatavuus. Tiedotusta teurastamisesta lopetusvaihtoehtona pyritään jatkamaan hevosalan järjestöjen toimesta. Lista hevosia vastaanottavista teurastamoista ja hevoskuljettajista sekä teurastamolla vaadittavista asiakirjoista löytyy Suomen Hippoksen internetsivuilta.
Tallinpitäjiltä ja hevosenomistajilta toivotaan panostusta tämän tärkeän asian puolesta, jotta teurastusmahdollisuudet Suomessa saadaan pysymään mahdollisimman hyvinä. Hevoskuljettajat ja teurastamot toivovat erityisesti, että peruutuksia teurastuksiin tulisi mahdollisimman vähän. Päätös hevosen viimeisestä matkasta on vastuullinen ja vaikea, mutta hevosenomistajan pysyminen päätöksessä on kaikkien osapuolten kannalta tärkeää.
Uutiset
- 30.10.2025Piia Pantsu-Jönsson nimitetty HUJOon
- 27.10.2025Ypäjällä kilpailtiin yli 330 lähdön Hevosopisto Dressage Challenge
- 26.10.2025Itä-Suomi vei koulujoukkuemestaruuden Ypäjällä
- 23.10.2025Ratsastusfoorumissa laaja katsaus urheilun nykytilaan ja vapaaehtoistoimintaan
- 19.10.2025Ypäjä Horse Show´ssa yli 1000 lähtöä
- 13.10.2025Uudet Pohjola-hallisarjat käynnistyvät Ypäjällä
- 8.10.2025Saana Nieminen nuorten maailmanlistan ykköseksi
- 7.10.2025Hallinto-oikeuden ensimmäinen päätös tukee ratsastusyrittäjän näkemystä alv:n soveltamisessa
- 6.10.2025Tiina Tarkkala parakouluratsastuksen maajoukkuekapteeniksi
- 3.10.2025Oona Eerola ehdolla FEIn vuoden hevosenhoitajaksi