Hevosenlihan markkinoilla myönteiset näkymät
1.6.2010
Tiedote: Suomen Hippos ry 18.1.2010
Hevosenlihan markkinoiden tehostaminen -hanke (1.3.-31.12.2009) on päättynyt. Hankkeen aikana on tehty selvitystyö hevosten teurastamisen ja hevosenlihan markkinoiden suurimpien ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Hankkeen vetäjänä toimi projektisihteeri Veera Nieminen.
Hanke otettiin hyvin vastaan sekä hevosihmisten että lihateollisuuden keskuudessa. Selvitystyön aikana luotiin kontakteja ja keskusteluyhteys lihateollisuuden suuntaan, mikä helpottaa asioiden hoitamista myös jatkossa. Selvityksen tulokset olivat osin odotetunlaiset, mutta osin myös yllättävät. Hevosenlihan markkinoiden suurimpana ongelmana esiin nousi hevosenlihan huono ja epätasainen saatavuus. Kotimaisen hevosenlihan puhtaus epäilyttää edelleen suurta osaa lihateollisuuden edustajista tiukentuneesta ketjuinformaatiovaatimuksesta huolimatta.
Hevosenlihasta reseptivihkonen
Ennakkoluulot ja tiedon puute koettiin ongelmaksi niin hevosten teurastuksessa kuin lihan markkinoinnissakin. Teurastamista kohtaan esiintyy hevosenomistajien keskuudessa epäluuloa, minkä lisäksi teurastamolla vaadittavista asiakirjoista ei vielä ole kaikilla tarvittavaa tietoa.
Kuluttajat kaipaavat lisää tietoa hevosenlihan ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista. Myös tältä osin tiedottamista tulee mahdollisuuksien mukaan lisätä. Hankkeen toimesta julkaistiin reseptivihkonen hevosenlihasta keittiömestari Jaakko Nuutilan avustuksella. Reseptivihkosten jakelu tapahtuu pääasiassa hevosenlihaa myyvien liikkeiden kautta. Reseptivihkosta voi tiedustella myös Suomen Hippoksesta. Reseptit löytyvät sähköisessä muodossa internetistä www.hippos.fi > julkaisut.
Hankkeen aikana uudistettiin myös Suomen Hippoksen internetsivujen hevosten lopettamista käsittelevä osio ja järjestettiin keskustelutilaisuus kotimaisesta hevosenlihasta Tampereella.
Hevosenliha kiinnostaa
Hanke sai paljon medianäkyvyyttä lehdissä, televisiossa ja radiossa. Teurastamista ja hevosenlihaa käsiteltiin pääosin positiivisessa valossa ja tietoa saatiin välitettyä niin hevosalan sisälle kuin kuluttajillekin. Hankkeen aikana onnistuttiin saattamaan hevos- ja liha-alan toimijoita keskenään yhteen. Yhteyshenkilölle näiden toimialojen välissä koettiin olevan tarvetta.
Kotimaisen hevosenlihan kysyntä on jatkuvasti kasvussa ja uusia myyntikanavia on syntynyt. Suomessa eniten hevosia teurastava yritys on nostanut hevosesta maksamansa kilohinnan 30 sentistä 50 senttiin.
Tavoitteena hevosenlihan tasaisempi saatavuus
Myönteisen kehityksen jatkumisen edellytyksenä on hevosenlihan riittävä saatavuus. Tiedotusta teurastamisesta lopetusvaihtoehtona pyritään jatkamaan hevosalan järjestöjen toimesta. Lista hevosia vastaanottavista teurastamoista ja hevoskuljettajista sekä teurastamolla vaadittavista asiakirjoista löytyy Suomen Hippoksen internetsivuilta.
Tallinpitäjiltä ja hevosenomistajilta toivotaan panostusta tämän tärkeän asian puolesta, jotta teurastusmahdollisuudet Suomessa saadaan pysymään mahdollisimman hyvinä. Hevoskuljettajat ja teurastamot toivovat erityisesti, että peruutuksia teurastuksiin tulisi mahdollisimman vähän. Päätös hevosen viimeisestä matkasta on vastuullinen ja vaikea, mutta hevosenomistajan pysyminen päätöksessä on kaikkien osapuolten kannalta tärkeää.
Uutiset
- 15.6.2025Onnistunut viikonloppu Henri Ruosteelle Tiffanys Diamondilla
- 15.6.2025Pohjola Gold Grand Prix Pipsa Koskelle – myös Sani Illi voittoon
- 15.6.2025Ratsastuksenopettajien mestaruudet ratkaistiin Ypäjällä
- 14.6.2025Esteratsastuksessa lauantaina kolme Pohjola-osakilpailua
- 14.6.2025Kouluratsastuksen Pohjola Grand Tour Kati Kalliolle ja Radcliffille
- 14.6.2025Ypäjä Paavo ja Helkky Ylönen voittoon Prestige Cupissa Ypäjällä
- 12.6.2025Asetus hevosten hyvinvoinnista astuu voimaan tammikuussa 2026
- 12.6.2025Suomalaisratsastajat nousussa maailmanlistoilla
- 9.6.2025Yli 70 ratsastajaa edustaa Suomea pohjoismaisissa mestaruuksissa
- 8.6.2025Jonna Aaltonen ja Laura Kangasniemi kohti parakouluratsastuksen EM-kilpailuita