Historiallisen ratsastuksen mestaruudet Turussa 15.–18.7.

12.7.2021

Historiallisen ratsastuksen mestaruudet 2021 ratkotaan 15.–18.7. Turun linnalla Torstaista sunnuntaihin kestävissä nelipäiväisissä kilpailuissa. Kilpailuihin on katsojilla vapaa pääsy.

Jaakko Nuotio ja Jose Pedro Bernardes Portugal, kuva Jarkko Alho

Lajien parhaimmisto saapuu Turkuun mittelemään taidoistaan historiallisissa ratsastuksen lajeissa.  Mukana on myös Portugali ja Ukraina. Viikon aikana mitellään taidoissa kahdessa lajissa: skill at arms neljässä eri luokassa ja jousting. Tiivis kisaviikko huipentuu sunnuntaina käytävään finaaliin. Kaikissa lajeissa jaetaan  mestaruudet ja lisäksi kaikkien lajien yhteenlaskettu mestaruus.

Jousting
Lajissa kaksi haarniskoitua ratsastajaa kohtaa toisensa ja tavoitteena on murtaa peitsi vastustajaan. Jousting lajina vaatii kovaa kuntoa ja vuosien harjoittelua. Haarniskojen sisällä lämpö nousee helposti yli 70 asteeseen. Peitsien murtovoima on yli 600 kiloa. Lajin säännöt ja kilpailutapa tulee suoraan historiasta ja noudattaa vanhoja, vuosisatoja käytössä olleita perinteitä.

Skill at arms
Lajissa arvostellaan sekä tehtävien tekninen suorittaminen asein ja myös ratsastus. Hyvä ratsastus tarkoittaa harmonista yhteistyötä hevosen ja ratsastajan välillä. Hevosen tulee olla koottu olematta jännittynyt ja toimia lähes näkymättömin avuin. Skill at Arms radat simuloivat taistelukenttää tiettyyn pisteeseen asti joten siinä on myös lateraaliliikkeitä, käännöksiä ja piruetteja.

Lisäksi linnanpuistossa käydään Buhurt-turnaus. Buhurt on haarniskoitujen jalkamiesten kesken käytävä mittelö, joka on lisännyt suosiotaan vuosi vuodelta enemmän. Näytöslajina on myös Turkulaisen Warusseppäin killan kaksintaistelunäytös lauantaina. Linnanpuistossa on myös ajan henkeen sopivia kauppiaita tuotteineen useampi kymmenen ja kävijöille on myös särvintä tarjolla kilpailualueella. Kilpailun järjestäjänä toimii SRL:n jäsenseura, Historiallisen ratsastuksen seura ry, yhdessä Rohan Tallien kanssa.

Lisätietoja lajeista ja kilpailusta sekä kilpailuohjelma  www.tournament.fi  ja www.hirs.fi  

Lisätietoja kilpailusta: http://www.rohan.fi , https://www.facebook.com/RohanTallit/ , https://www.facebook.com/jaakko.nuotio