Ihahaa Ideapark - Tuhannet ihmiset kävivät tutustumassa hevosiin

1.9.2023

”Missä se minihevonen on,” tiedusteli isokokoinen mies varovasti Ihahaa Ideapark -tapahtuman kuuluttajalta Piia Nikalta. Miehen kädestä piti kiinni toiveikkaan näköinen pikkupoika, joka hänkin tuijotti Piiaa odottaen innokkaana vastausta.

Miniponi Fiona ja omistaja Satu.

 

Teksti Sari Passaro
Kuvat Sari Passaro ja Marja Nuuttila 

Ihmisiä ei saa luokitella, mutta isä ja poika eivät näyttäneet hevosharrastajilta. Siksipä Piia saattoikin todeta, että todellakin, mikä mahtava tilaisuus saattaa yhteen hevoset ja ihmiset, jotka eivät harrasta hevosia. Eivät ole ehkä sellaisia koskaan kunnolla kohdanneetkaan.

Juuri se oli viikonlopun tapahtuman tarkoitus. Saada hevosharrastusta lapsiperheiden ja nuorten tietoisuuteen. Ihahaa Ideapark onnistui tavoitteessaan. Ideaparkin laskurin mukaan viikonloppuna ostoskeskuksen ovi kävi noin 7 000 kertaa tiuhemmin kuin tavallisena viikonloppuna. Lauantaina ovilaskuri nakutti noin 18 000 kertaa.

Lauantaina Ideaparkissa olivat samaan aikaan myös Tapparan liigapelaajat. Eräskin perhe vei pojan katsomana pelaajia ja tytön hevosia ja ihan varmasti moni teki myös toisinpäin.

 

Kepparihevosten tarkastusta suoritti Tampereen Hevosklinkkan pikkuväki.

 


Yli 400 kepparistarttia

Tapahtuma oli tarinoita täynnä. Olihan se kiinnostava kuulla, kuinka laamat ovat paljon rohkeampia kuin hevoset tai kuinka suomenhevostamma otti orpovarsan hoidettavakseen oman varsansa rinnalle.

Kolme asiaa oli tapahtumassa erityisen suosittuja: keppihevoset, talutusratsastus ja hevosenkenkien maalaus. Viikonloppuna oli yli 400 kepparistarttia ja hevosenkenkiä maalattiin noin 500 kappaletta. Talutuspisteelle oli koko viikonlopun jono – tosin erittäin hyvähenkinen jono, sillä samalla saattoi katsoa kentän näytöksiä.

SRL:n Onnenpyörä oli niin ikää jonoksi asti suosittu. Siihen saatiin Ideaparkin yrityksiltä palkintoja. Hämmentävää kuitenkin oli, että kun joka pyöräytyksestä sai palkinnoksi postikortin, niin tuo aikuisten mielestä ihan tavallinen hevospostikortti sai lapset loistamaan ilosta. He valitsivat hartaasti minkä kortin ottivat. Korttien kuvat olivat peräisin SRL Hämeen kuvakilpailuista.

Mukaan saatiin nimekkeitä esiintyjiä. Kenttäratsastuslajia esittelivät kenttäratsastajat Tuija Rosenqvist ja Aki Karhapää ja toisaalta kentällä oli ihan toisenlaisia esiintyjiä: Vesilahden ratsastuskoulun pieni seitsemänvuotias ratsastuskoululainen shetlanninponinsa kanssa ja Papinojan ponitallin ihana pinkki ponikatrilli. Onnenkantamoisena kouluratsastuksen ammattilainen Marko Björs oli käymässä Ideaparkin Kultajousessa ja hänet saimme keskuslavalla kilpailija- ja valmentautumispaneeliin.

 

Vesilahden ratsastuskoululaiset esiintyivät.


 

”Eiköhän tehdä heti kaksi päivää”

Jojo Ranchin lännenratsut.

Tapahtuma nousi Ideaparkin pihaan tavallaan tyhjästä. Ideapark toivoi tapahtumasta kaksipäiväistä, rakensi kentän, antoi järjestäjille paljon apua puitteissa ja muonitti talkooväen.

SRL Hämeen puheenjohtaja Marissa Henttinen kertoo, että kun hän meni keväällä juttelemaan aiheesta Ideaparkkiin, oli vastaus heti ollut, että kyllä, olemme mukana. Ja eiköhän tehdä heti kaksi päivää.

”Kyllä minua siinä hirvitti, että näinköhän me saadaan kaksi päivää kasaan. Aluejaostossa ei kuitenkaan ole kuin kymmenkunta ihmistä. Mutta niin vain yhteistyöllä se syntyi. Esimerkiksi lauantaina paikalla oli 60 vapaaehtoista ja koko viikonloppuna noin 40 hevosta ja eläintä. Ihan huikea ponnistus.”

 

Entäpä miten kävi isälle ja pojalle? He löysivät Fiona-minihevosen, joka sillä kertaa samoili kauppakeskuksen sisällä yhdessä omistajansa Satu Lindstedtin kanssa.

 

Orpovarsa Uhmamieli ja "sisko" Hoksnokka.


 

Kiitos tapahtuman järjestäjille!

Tapahtuma pidettiin 26.-27.8. ja sen järjestivät SRL:n Hämeen aluejaosto sekä alueen ratsastuskouluja ja -seuroja. Ratsastuskoulut saattoivat tilaisuudessa markkinoida toimintaansa, ja moni hyödynsikin tilaisuutta tarjouksilla, kuten esimerkiksi Vesilahden ja Lempäälän ratsastuskoulut. Kumpikin koulu järjesti myös paljon ohjelmaa tapahtumassa.

Lisäksi mukana olivat Hevostaitokoulu Satula, Ilolan Ratsastuskoulu, Papinojan ponitalli ja Teivon Ravikoulu sekä uutta ratsastuskoulua virittelevä Saskia Vanhalakka. Useampikin ratsastuskoulu olisi sopinut vielä mukaan kertomaan tarjonnastaan. Seuroista mukana olivat Lempäälän ratsastusseura, Vesilahden seudun ratsastusseura, Ilolan Ratsastusjousiampujat ja Kaukkalan Ratsastajat.

Yleisö kiitti tapahtumaa monipuolisuudesta. Nähtävänä oli suomenhevosvarsoja, lusitanoratsukko, Jojo Ranchin lännenratsastajat, Villa Alpacan laamoja, islanninhevonen, valjakoita…

 

Ponit Paimiossa -perhetapahtuma

Samana lauantaina järjestettiin myös Ponit Paimiossa -perhetapahtuma, jossa oli paljon monipuolista poniaiheista puuhasteltavaa, keppiheppailua, talutusratsastusta ja kärryajelua. Paikalla oli Yli 60 hevosalan palveluntuottajaa, esiintyjää ja toimihenkilöä, Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen kahvila, ja Paimion kaupunki järjesti maksuttomat bussikuljetukset tapahtumapaikalle. Tapahtuman järjesti Lounais-Suomen aluejaosto, ja se oli osa Leader-rahoitteista Tunne Poni -hanketta.

 

Eikä tässä vielä kaikki…

Hämeessä hevosväki urakoi tapahtumia, joissa tehdään ratsastusharrastusta tunnetuksi, sillä Hämeenlinnassa Aulangolla on vielä syyskuun 10. päivä Hepat Aulangolla -tapahtuma. Sekin on suunnattu lapsiperheille ja nuorille, mutta nähtävää on kaikenikäisille. Aulangolla ohjelmassa on talutusratsastusta, vaunuajelua, laserammuntaa (HML52), askartelua ja onnenpyörä, keppihevosrata, ratsastuksen lajiesittelyjä ja hevosten rotuesittely.

Tämäkin tapahtuma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua alueen ratsastuskoulutarjontaa ja hevosharrastukseen. Tapahtumat ovat osa Tunne Poni -hanketta, joka on saanut Leader-tukea EU:n Maaseuturahastosta. SRL Häme ja lähialueen ratsastuskoulut järjestivät vastaavan tapahtuman ensimmäisen kerran vuosi sitten Hämeenlinnassa Museo Militariassa nimellä Hepat Hämeenlinnassa.