Kansainvälinen vikellyskilpailu Helsingissä 15.-17.9.

1.6.2010

Euroopan vikeltäjät kokoontuvat Helsinkiin

Syyskuussa Suomi järjestää kansainvälisen vikellyskilpailun ensimmäistä kertaa. Kilpailu on samalla vikeltäjien Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailu. Tapahtumapaikka on Ruskeasuon ratsastushalli Helsingissä. Kilpailuun odotetaan Ruotsin ja Tanskan lisäksi osallistujia myös Pohjois- ja Itä-Euroopasta.

CVI-Helsinki kilpailuissa on kolme luokkaa: joukkuevikellys, sekä naisten ja miesten yksinvikellys. Kilpailu käydään kahdessa kierroksessa. Ensimmäinen kierros lauantaina 16.9, jolloin kaikissa luokissa suoritetaan perusliikkeet ja vapaaohjelma. Sunnuntaina 17.9. nähdään joukkuevikellyksessä vapaaohjelma ja yksinvikellyksessä sekä tekninen että vapaaohjelma. Suomea edustaa joukkuevikellyksessä AG Vaulting Team Sipoosta, joukkueen jäsenet ovat 12-18 -vuotiaita tyttöjä. Yksinvikeltäjämme ovat Saara (s.-83) ja Pinja (s.-87) Castrén sekä Katariina Jokinen (s.-83) Järvenpäästä ja turkulainen Minna Mäkinen (s.-84).

Vikellyksen kilpailusuoritus koostuu yksinvikellyksessä kolmesta eri osiosta: perusliikkeistä, teknisestä sekä vapaaohjelmasta. Perusliikkeissä kilpailija suorittaa seitsemän pakollista perusliikettä, jotka ovat kaikille kilpailijoille samat. Teknisessä ohjelmassa vikeltäjä suorittaa viisi ennalta määrättyä liikettä yhdistettynä vapaavalintaisiin liikkeisiin. Vapaaohjelma on minuutin mittainen ja kilpailijalla on mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan sekä tulkita musiikkia vaativan liikekielen avulla.

Vikellys on voimistelua ympyrällä laukkaavan hevosen selässä. Hevosta ohjaa juoksuttaja ja vikeltäjä suorittaa liikkeitä hevosen selässä. Lajin historia juontaa juurensa antiikin ajoilta, lisäksi laji on kuulunut mm. ratsuväen koulutukseen. Nykyisin vikellys on vaativa ja näyttävä kilpaurheilulaji, joka sopii sekä lapsille että nuorille aikuisille.

Vikellyksessä hevonen, juoksuttaja ja vikeltäjä tekevät yhteistyötä. Harmoninen ja kaunis suoritus syntyy, kun kaikki kolme toimivat saumattomasti yhteen. Vikellys vaatii paljon: vikeltäjän täytyy olla rohkea, liikkuva ja hallita oma kehonsa. Hevosen täytyy olla hyvin koulutettu ja hyvässä fyysisessä kunnossa pystyäkseen suoriutumaan omasta tehtävästään. Korkea taitotaso, luottamus ja yhteistyö ovat avaintekijöitä onnistuneessa vikellyssuorituksessa, jotta on katsojat voivat nauttia kauniista ja esteettisestä elämyksestä. Vaikka vikellys vaatii paljon, se myös antaa paljon. Lajin harrastajat pääsevät kokemaan tunteen itsensä ylittämisestä, jatkuvasta uuden oppimisesta ja kehittymisestä sekä hienoja onnistumisia.

- Odotamme noin viittä joukkuetta ja 20 yksinvikeltäjää. Osallistuvat maat nimeävät kilpailijansa ja joukkueensa 15.8. ja lopulliset osallistumisvahvistukset me saamme 1.9., kertoo Kristina Räisänen, kilpailun pääsihteeri.

Kuvia voi tilata: www.rosetail.com
Lisätietoja kilpailuista: Kilpailun pääsihteeri Kristiina Räisänen 040-753 22 45 ja tiedottaja Saara Castrén 041-5016883, http://voltigehelsinki.fi ja http://voltigehelsinki.rohan.fi