Kyra Kyrklund viettää syntymäpäiväänsä kilpailuissa

30.11.2023

Tiistaina Suomen Olympiakomitean Suurella ansiomerkillä palkittu Kyra Kyrklund, 72, on jo Kronenbergissä, Alankomaissa yhdessä puolisonsa Richard Whiten kanssa. Tavoitimme hänet eilen matkalla hevosautossa vielä Ranskan puolella.

Richard White ja Kyra Kyrklund. Kuvat Heidi Lammi.

 

”Kiitos onnitteluista, se oli minulle yllätys. En ole ehtinyt leveätä laakereilla, sillä herätyskello soi kello kolme viime yönä.”

Tuntia myöhemmin Kyra ja puoliso Richard White lähtivät hevosensa Heroi Do Seixo kanssa hevosautolla kohti Kronenbergia, Alankomaita.

”Richardilla on siellä ensimmäinen kansainvälinen kilpailu Englannin ulkopuolella. Lisäksi Cathrine (Laudrup-Dufour) kilpailee siellä Mount St John Freestylellä. Heillä on takana vasta yksi startti Tanskassa, josta tuli 74-74 prosentin tulos.”

Freestyle on Kyran valmentaman MM-kulta ja -hopeamitalisti Laudrup-Dufourin ykkösehdokas Pariisin olympialaisiin. Laudrup-Dufour osti puolet hevosesta yhteistyökumppaninsa Zinglersen-perheen kanssa brittiomistajalta. Freestyle voitti MM-pronssia ja joukkuepronssia Tryonissa vuonna 2018 Charlotte Dujardinin kanssa.    

Suuren ansiomerkin myöntäminen lämmittää Kyraa.

”Se on tietysti fantastista, kun en ole edes asunut Suomessa sitten yhdeksänkymmentäluvun. Melkein 30 vuoteen. Yhä edelleen minua muistetaan. Olen tietysti ollut kuvassa ja esillä aika paljon.”

”Kun asuin Ruotsissa, he halusivat minua kovasti lippunsa alle ratsastamaan. Tunnen itseni kuitenkin suomalaiseksi, vaikka en ole asunut siellä pitkään aikaan. Minulla on kuitenkin ollut paljon yhteistyötä suomalaisten kanssa kaikkina näinä vuosina.”

”Tämä on hieno juttu, että minua muistetaan, mutta vielä suurempi juttu tämä on suomalaiselle ratsastusurheilulle. Siihen aikaan, kun aloitin kilpailemisen, ei ratsastusta katsottu urheiluna. Ajateltiin, että hevonen on urheilija ja ratsastaja vaan ookailee. Onneksi kuva on muuttunut. Olympiakomitea kyllä kohteli minua aina hyvin. Jos olin saanut kvaalin, minut lähetettiin aina olympialaisiin.

Kyrklundin tuntevat ”lähes kaikki suomalaiset”. Hän on se ratsastaja, joka osataan nimetä, kun puhutaan huippu-urheilusta.

”Hirveän paljon tästä menee kiitosta Matadorille. Se oli niin karismaattinen. Hevosihmiset tietenkin tykkäsivät siitä, mutta se kiehtoi myös lapsia ja ei-hevosihmisiä. Vähän samalla tavalla kuin silloin, kun Totilas oli pinnalla.”

Ensi viikonloppuna Kyra toimii Hollannissa hevosenhoitajana, ja vähän valmentajanakin, kun Richard kilpailee. Hevosen letittäminen ei tahtonut Richardilta edellisellä kerralla oikein sujua, joten Kyra joutui auttamaan. Kädenjälki menetteli. Kyralla on kuitenkin löytynyt tähän ratkaisu, kisapaikoilla kun saa yleensä apua valmennettavilta ja ystäviltä…

Ensi vuonna keskittyminen on omissa henkilökohtaisissa valmennettavissa ja Pariisin olympialaisissa. Kyra ei jatka enää ensi vuonna Portugalin maajoukkuevalmentajana. Joukkue ei saanut paikkaa Pariisin olympialaisiin. Toivottavasti saamme Kyran myös käymään Suomessa vastaanottamaan Suuren ansiomerkin.
 

Toivotamme Kyralle tänään 30.11. hyvää syntymäpäivää!

 

Richard White valmentaa Suomessa Ypäjän Hevosopistolla International Weekillä – kansainvälisten huippuosaajien koulutusta, tiistaina ja keskiviikkona 5.-6.12.

Voit seurata Richard Whiten CDI3*-kilpailua Kronenbergissä 1.-3.12. täältä: LINKKI