Kyra Kyrklundille luovutettiin Olympiastadionilla Suuri ansiomerkki

30.1.2024

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori luovutti Olympiastadionilla Kyra Kyrklundille, 72, Suuren ansiomerkin. Päätös ansiomerkin luovutuksesta tehtiin Olympiakomitean hallituksen kokouksessa joulukuussa. Kyrklund on ensimmäinen tämän harvinaisen ansiomerkin saava ratsastaja. Vapaavuori sanoi, että ansiomerkin perusteluna on Kyrklundin tekemä erityisen merkittävä työ Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi. Tämän perusteen kautta on haastavinta saada ansiomerkki, sillä se vaatii taakseen ison joukon yhtä mieltä olevia.

Jan Vapaavuori (vas.), Kyra Kyrklund, Marjukka Manninen ja Jukka Koivisto. Kuvat Hanna Heinonen.

 

”Minulla on tänään käsilläni yksi miellyttävimmistä, arvokkaimmista ja harvinaislaatuisimmista tehtävistä Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana, nimittäin Olympiakomitean Suuren ansiomerkin luovuttaminen”, aloitti Jan Vapaavuori puheensa.

”Kyrklund on yli 50 vuoden ajan edistänyt kouluratsastusta ja sen arvostusta sekä kansallista näkyvyyttä omalla kilpailumenestyksellään, valmentajana ja hevosten kouluttajana sekä luottamushenkilönä. Kyrklund on osallistunut jo yksitoista kertaa olympialaisiin ratsastajana ja valmentajana, ja valmistautuu valmentajana Pariisiin, kahdenteentoista olympiadiinsa.”

Kyrklundin ratsastusharrastus alkoi lapsena ratsastuskoulussa Ruskeasuolla, josta hän on luonut uraansa suomalaisella sisulla ja kovalla työllään. Hänet nimettiin olympialaisiin kahdeksan kertaa ratsastajana. Kyrklund sijoittui kolme kertaa viidenneksi ja kerran kahdeksanneksi. Suomen joukkueessa Kyrklund saavutti historiallisen kuudennen sijan Soulissa vuonna 1988. Kyrklundin merkitys suomalaisen ratsastuskulttuurin ja -valmennuksen luojana on merkittävä. Tänä vuonna Iso-Britanniassa asuva Kyrklund valmistautuu Pariisin olympialaisiin tanskalaisen Catherine Laudrup Dufourin valmentajana.

Kyrklund sanoi puheessaan, että jokainen suomalainen urheilija ja ihminen pitää suurimpana tavoitteena ja saavutuksena olympialaisia.

”Niin olen minäkin koko elämäni. Tämä [Suuri ansiomerkki] on iso juttu minulle, mutta ennen kaikkea ratsastukselle. Tämä on kuitenkin ehkä vielä isompi juttu kaikille niille, jotka ovat auttaneet minua matkani varrella. On helppoa unohtaa mistä on aloittanut, sitä vain menee jonnekin. Mutta iän myötä alkaa ajatella, miten oikeastaan päädyin tähän kohtaan”, sanoi Kyra Kyrklund.

”Haluan kiittää vanhempia, jotka aina tukivat minua. Tämä on vähän kuin palapeli, sitä haluaa muodostaa jonkinlaisen kuvan. Tämä kuva on ehkä muuttunut ajan myötä, kun olen oppinut enemmän ja saanut parempia hevosia ratsastettavakseni, ja oppilaani ovat oppineet enemmän. Kuva muodostuu monesta palapelin palasesta.”

 

Richard White (vas.), Emma Kanerva, Kyra Kyrklund, Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi.

 

Kyrklund aloitti ratsastuksen Helsingin Keskustallissa, jossa oli hyviä, Ruotsin Strömsholmassa koulutettuja opettajia, kuten Jepa Idman ja Magnus Lillqvist. Kyrklund on valmentautunut ja työskennellyt myös Ruotsissa ja Saksassa.

”Eikä pidä unohtaa kaikkia näitä oppilaitani Suomessa, jotka olivat oikeastaan vähän niin kuin minun ”koekaniinejani”.”

Olosuhteet olivat Suomessa paljon vaatimattomammat, kuin esimerkiksi Saksassa, jossa lajin sisällä oli paljon enemmän resursseja. Kisahevoset opetettiin itse, ja Kyrklund halusi opettaa oppilaitaan myös kouluttamaan hevosensa Grand Prix -tasolle, jotta heillä on mahdollisuus kilpailla nuorten vuosien jälkeenkin.

”Suurin tuki, jonka olen saanut, on Richardilta”, hän kiittää paikalla ollutta puolisoaan Richard Whitea. Ja päättää puheensa, ”Kiitos kaikille, kiitos tästä mitalista, se on tosiaan tärkeä minulle.”

Paikalla Olympiastadionilla olivat myös Pariisiin maapaikan saaneet ratsastajat Emma Kanerva, Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen sekä vielä maapaikkoja jännittävät pararatsastajat Jonna Aaltonen ja Laura Kangasniemi. He saivat Kyrklundilta hyviä neuvoja ja ohjeita.

Kyrklundin tilaisuus ja olympialaisiin ja paralympialaisiin tähtäävien ratsastajien ja Kyran haastattelut ovat katsottavissa Ratsastajainliiton Facebook-kanavalla, ja keskiviikosta lähtien YouTube-kanavalla.