Noora Forstén matkalla maailmancupiin

10.9.2021

Esteratsastaja Noora Forstén kilpaili 2000-luvun alussa kansainvälisellä huipulla ottaen osaa MM- ja EM-kilpailuihin. Ura jäi taka-alalle, kun perhe-elämä vei keskittymisen, mutta nyt fokus on jälleen kilparatsastuksessa. Viime viikoilla Forstén sijoittui kaksi kertaa kolmen tähden Grand Prix -luokissa Con Cayalla.

Noora Forstén ja Con Caya Riesenbeckin Grand Prix -uusinnassa. Kuva Kati Hurme

 

”Tämän ja viime viikon kilpailut olivat meidän ulkokautemme päätavoitteet. Se että sijoituin molemmissa GP-luokissa, kertoo, että asioita on tehty oikein urheiluun paluun jälkeen. Vie oman aikansa, että saa rutiinin, vaikka rutiini on olemassa vuosien takaa, se ei ole niin helppoa kuitenkaan. Pikkuhiljaa, pitää olla tyytyväinen. Paljon on vielä, mitä pitää oppia lisää ja harjoitella enemmän, mutta olemme oikealla tiellä. Se on hyvä asia.”

Forsténin perhe elää arkeaan Suomessa ja hevoset ovat valmennuksessa moninkertaisen olympiakultamitalisti Ludger Beerbaumin tallilla Saksassa.

 

Noora ja Chubakko matkalla töihin. Kuva Kati Hurme.

 

”Varmasti suurin haasteeni on, että en ratsasta päivittäin. Minulla on hevoset eri maassa, kuin missä asun ja missä perheeni asuu. Se vaatii sen, että silloin kun tulen ratsastamaan, keskityn siihen sataprosenttisesti. Nuorempana, kun talli oli pihassa ja ratsastin päivittäin kuudesta kahdeksaan hevosta, oli luonnollista, ettei fokus ollut sataprosenttisesti siinä. Se tuntui eri tavalla itsestäänselvyydeltä. Nyt minun on todella otettava aikaa ja järjesteltävä arkea mahdollistaakseni urheilemisen. Ja silloin siihen suhtautuu tietyllä vakavuudella mutta myös kiitollisuudelle.”

Beerbaumin tallilla on useita Saksan kärkiratsastajia ja tavoitteet ovat kaikilla korkealla. Forstén odotti kovasti EM-mitalia valmentajaltaan Christian Kukukilta, joka voittikin joukkuehopeaa ja oli henkilökohtaisen kisan neljäs. Valmennussuhde Beerbaumeilla on Forsténin mukaan hyvin mustavalkoinen.

 

Noora ja Chubakko. Kuva Aura Leikkonen.

 

”Meillä ei hirveästi päähän taputella. Saan tasan sen palautteen, mikä kuuluukin, ja minkä arvoinen olen. Christian ei pelkää kertoa silloin, kun en ratsasta hyvin tai teen virheitä. Myöskin silloin kun hän sanoo, että joku menee hyvin, uskon siihen. Hän on ollut erittäin hyvä valmentaja minulle.”

Forsténilla on ollut paljon hyviä valmentajia uransa aikana.

”On ollut kiva tämän uuden tulemisen myötä löytää valmentaja, jonka uskon haluavan, että opin lisää ja pärjään.”

 

Ludger Beerbaumin tallin treeniolosuhteet ovat erinomaiset. Kuva Aura Leikkonen.

 

Beerbaumin tallilla tehdään pitkiä päiviä ja fokus on aina hevosissa.

”Se on fyysinen ja työntäyteinen ympäristö. Siellä ei odoteta, että mikään tulos tulee itsestään tai ilmaiseksi. Kun jonkun hevosen kanssa tulee vaikeuksia, niitten yli tehdään töitä.”

Jokaisesta hevosesta etsitään tapaa saada siitä maksimaalinen kyky esiin. Tärkeintä on saada hevoset rennoiksi ja luottavaisiksi.

”Se on Ludgerin tekemisessä ehkä se isoin ydin, että hevosten pitää olla avuilla ja ratsastettu. Ne pitää saada mieleltään hyvin rennoiksi, niin että niillä suorittaminen on helppoa. Ludger ei pidä yhtään, että hevonen on aggressivinen, kuuma tai hermostunut. Se pitää saada niistä hyvällä ratsastuksella pois.”

 

Yksi Beerbaumin valmennuskeskuksen talleista. Kuva Aura Leikkonen.

 

Beerbaum toimii itse edelleen tallilla, ratsastaa ja ohjeistaa.

”Nöyräksi vetää nähdä niin pitkän uran tehnyt hevosmies, joka ratsastaa edelleen nelivuotiaita ja jos on joku hevonen, hänellä on kuitenkin huippuratsastajat kotona, ja he eivät saa sillä tuloksia, niin Ludger ottaa hevosen ja näyttää nuoremmilleen. Kun löytää jokaiselle hevoselle sen oikean lähestymistavan, niin sen saa suorittamaan. Ja hän ottaa trailerin ja lähtee yksin kansallisiin kilpailuihin. Onhan hän sellainen esikuva meidän lajissamme. En tiedä, onko toista.”

Forsténin ykköshevonen Con Caya on Philipp Weishauptin perheen kasvatti ja Weishauptin veljen sisään ratsastama.

”Philipp ajatteli, että se sopisi minulle. En ollut yhtään vakuuttunut asiasta aluksi. Kävin kyllä kokeilemassa sitä, ja tiesin että siinä on paljon laatua. Minulla on mennyt todella pitkään löytää yhteinen sävel tamman kanssa. Totta kai sen hyppy ja varovaisuus on ollut päivänselvää koko ajan päivästä yksi. Mutta uskoinko, että pääsemme siitä kahden tähden 145-tasosta eteenpäin, niin en ole ollut varma ennen kuin tämän kauden aikana.”

 

Noora ja Con Caya Riesenbeckin GP-uusinnassa. Kuva Kati Hurme.

 

”Nyt meidän yhteistyömme on hioutunut siihen pisteeseen, että periaatteessa tunnemme toisemme niin hyvin, että voimme ratkaista asiat. Sitten radan teknisyydellä tai vaikeusasteella ei ole enää niin suurta merkitystä, koska tiedän, etten jätä hevosta yksin, ja hevonen luottaa minuun sen verran, että se antaa itsestään vähän enemmän kuin ehkä siellä olisi.”

”Con Caya on äärettömän esteälykäs ja elastinen. Ajatellen minua ratsastajana, niin Con Cayalla on riittävä oma eteenpäinpyrkimys. Minun tehtäväkseni ei jää luoda siihen riittävästi eteenpäinpyrkimystä isoja ratoja ajatellen. Minulle jää enemmän ratkaistavaksi se, että se pysyy mieleltään rentona ja takaosan päällä, tuoda se oikeisiin ponnistuspaikkoihin ja auttaa sitä.”

 

Nooran oma valmentaja Christian Kukuk sijoittui neljänneksi ja joukkuehopealle EM-kilpailuissa. Kuva Kati Hurme.

 

Hallikaudella tavoitteena maailmancup

”Olen paljon realistisempi sen osalta, etten maalaile mitään kauhean suuria tavoitteita, mutta nyt esimerkiksi Christian sanoi, että ulkokausi meni juuri niin kuin halusimme. Nyt aloitamme hallista ja tavoitteenamme on kilpailla Oslossa. Se tarkoittaa maailmancupia. Eli sitä kohti tästä eteenpäin.”

 

Noora ja Chubakko. Kuva Aura Leikkonen.

 

Katso Nooran koko haastattelu Ratsastajainliiton Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/suomenratsastajainliitto
Haastattelu tehtiin 5.9. Riesenbeckissä esteratsastuksen EM-kilpailuissa.

 

30-vuotias ori Goldfever viettää eläkepäiviään Beerbaumin tallilla. Kuva Aura Leikkonen.