Noora Forstén Leipzigin maailmancupin finaaliin

1.3.2022

Noora Forsténille vahvistui paikka esteratsastuksen arvostetun hallisarjan, maailmancupin, finaaliin. Forstén on kilpaillut tällä kaudella neljässä maailmancupin osakilpailussa ja sijoittui Veronassa yhdeksänneksi ja Lontoossa kymmenenneksi. Hän sijoittui Länsi-Euroopan liigassa 21. tilalle 15 pisteellään.

Noora Forstén ja Con Caya. Kuva Marco Proli.

 

”Olen monella tapaa ylpeä saavutuksestani. Tämä on ollut erikoinen vuosi ja kausi, mutta tilanne on ollut kaikille sama. En ole ainut, joka finaaliin on yrittänyt. Pitää olla ylpeä ja lähteä sinne nöyrällä mielellä”, Noora Forstén sanoo.

Länsi-Euroopan liigasta pääsee 18 parasta finaalin, joka järjestetään 6.-10.4. Leipzigissa, Saksassa. Forsténille aukesi paikka varasijalta, kun kaikki ratsastajat eivät paikkaansa täyttäneet. Kausi jäi odotettua lyhyemmäksi, kun yhdestätoista osakilpailusta järjestettiin koronapandemian vuoksi vain kuusi. Helsingin maailmancupin osakilpailu oli peruttu jo alkukesästä.

Forstén valmistautuu kilpailuun hevostensa kotitallilla Saksassa. Hänen ratsunsa Con Caya kilpaili juuri kolme viikonloppua ja pitää nyt muutaman viikon kisatauon. Viimeistelykilpailu on hallissa Riesenbeckissä maaliskuun lopussa.

Ratsukon yhteistyö on muutaman vuoden aikana hioutunut menestyksekkäämmäksi kuin Forstén osasi alussa odottaa. Taustalla on useamman vuoden panostus valmentautumiseen ja kilpailemiseen Beerbaumin huipputallilla Saksassa useamman hevosen kanssa. Myös Forsténin valmentaja ja mentori Christian Kukuk kilpailee Leipzigin finaalissa. Forstén matkustaa säännöllisesti Saksan ja Suomen väliä, sillä kotona odottavat kaksi lasta ja puoliso Mikael Forstén.

Finaali on uran ensimmäinen 41-vuotiaalle Forsténille. Hän on edustanut Suomea Aachenin MM-kilpailuissa ja Mannheimin ja Windsorin EM-kilpailuissa. Tilanne on historiallinen, sillä myös Forsténin puoliso Mikael on kilpaillut esteratsastuksen finaalissa kaksi kertaa. Hän sijoittui 13. tilalle Las Vegasissa vuonna 2009 ja 29. tilalle Göteborgissa vuonna 2008.

”Katsotaan lähtevätkö lapset mukaan finaaliin. Olisi hienoa, että he näkisivät äidin kilpailemassa tuollaisessa kisassa.”

Leipzigin finaalissa kilpaillaan kolmen päivänä jopa 165 cm tasolla. Mukana ovat kaikkien liigojen parhaat, joten finaali on todellinen hallikauden arvokilpailu. Messuhallissa järjestettävässä kisassa on odotettavissa aiempia kahta vuotta sähköisempi tunnelma, jos yleisö pääsee paikalle.

”Tilanne on uusi kaikille hevosille. Ne eivät ole vähään aikaan kokeneet yleisön luomaa meteliä, kannustusta ja sähköistä ilmapiiriä. Toivon, että olemme ratsukkona menneet eteenpäin uramme alkuvaiheista, jolloin Con Cayalle yleisön häly ei ollut helpointa.”

”Hyppäämme ensin lämmittelyluokan, jonka jälkeen on edessä aikaratsastusluokka. Se on kuitenkin rakennettu jo niin isoksi, ettei sitä aikaluokaksi voi kutsua.”

Kilpailut jatkuvat sen jälkeen kahden päivän ajan, ja parhaat ratsukot hyppäävät viikonlopun aikana ainakin viisi teknistä ja erittäin vaativaa rataa.

 

Kuva Hanna Heinonen.

 

Esteratsastuksen maailmancup, Longines FEI Jumping World Cup™, kausi 2021/2022   
Länsi-Euroopan liiga
1) Danis Lynch, IRL 39
2) Harry Charles, GBR 38
3) Eduardo Pereira de Menezes, BRA 33
4) Martin Fuchs, SUI 30
4) Kevin Jochems, NED 30
…21) Noora Forstén, FIN 15
Täydet tulokset: LINKKI

Länsi-Euroopan liiga, 11 osakilpailua (5 peruttu), 6 parasta tulosta huomioidaan 
13.-17.10. Oslo, NOR   
27.-31.10. Lyon, FRA   
4.-7.11. Verona, ITA   
25.-28.11. Madrid, ESP   
10.-12.12. La Coruña, ESP   
16.-20.12. London – Excel, GBR   
26.-30.12. Mechelen, BEL - peruttu    
12.-16.1. Basel, St. Jakobshalle, SUI - peruttu 
27.-30.1. Amsterdam, NED - peruttu 
3.-6.2. Bordeaux, FRA - peruttu
24.-27.2. Göteborg, SWE - peruttu
6.-10.4. Longines FEI Jumping World Cup™ Final Leipzig, GER
Länsi-Euroopan liiga LINKKI  
FEI Jumping World Cup™ sarjat 2021-2022 LINKKI