Ori Kelmi on poissa
1.6.2010
Ori Kelmi lopetettiin tiistaina 21.10.2008 Ypäjällä. Kuollessaan Kelmi oli 29-vuotias. Syynä lopettamispäätökseen olivat iästä johtuva hampaiden huono kunto ja siitä johtuneet syömisvaikeudet. Kelmi haudattiin hevosurheilualueelle paikkaan, johon on haudattu muitakin Ypäjän laitoksilla vaikuttaneita merkittäviä hevosia kuten Uskoton, Avaus ja Karris.
Kelmi syntyi 24.5.1979 Valtion hevosjalostuslaitoksen tallissa, samainen laitos on myös hevosen kasvattaja. Valtion hevosjalostuslaitoksen liityttyä Maatalouden tutkimuskeskukseen vuonna 1989 Kelmin omistajaksi tuli MTT.
Kelmin isä on ratsupienhevonen Kotomies ja emä Jokioisten kartanoilta Ypäjälle lahjoituksena saatu työhevostamma Saparo, jonka isä on Taaroni. Valtion hevosjalostuslaitoksessa ratsuttajana työskennellyt Heikki Haapala esitti Kelmin kantakirjaan vuonna 1984. Ori merkittiin suomenhevosten kantakirjaan ratsujalostussuunnalle ja palkittiin II palkinnolla. Kantakirjausarvostelussa Kelmi sai hyvät 9 pistettä tyylistä, luonteesta ja liikkeistä. Näitä hyviä ominaisuuksia Kelmi on periyttänyt jälkeläisiinsä. Erityisesti Kelmin erinomaiset liikkeet ovat periytyneet sen jälkeläisille.
Myöhemmin Kelmin palkintoa korotettiin ja se sai suoritustensa perusteella I palkinnon. Ratsujälkeläistensä perusteella Kelmi palkittiin korkeimmalla jälkeläisten perusteella annettavalla palkinnolla, valiopalkinnolla (Vr) vuonna 2001. Kelmi on ensimmäinen Vr arvostelun saanut suomenhevosori.
Vuonna 1984 Kelmi voitti nuorten hevosten kouluratsastuksen championaatti-kilpailun, jonka muut osallistujat olivat lämminverisiä ratsuja. Kelmi on voittanut seitsemän kertaa peräkkäin suomenhevosten mestaruuden kouluratsastuksessa (vuodet 1986-1993) ja saavutti myös suomenhevosten pistekilpailuissa kolme kertaa ensimmäisen sijan. Lisäksi sillä on lukuisa joukko muita hyviä sijoituksia mm. avoimissa vaativissa luokissa.
Kelmin kouluttamisesta ja kilpailemisesta ovat vastanneet Valtion hevosjalostuslaitoksen ja myöhemmin MTT:n hevostalouden tutkimusaseman ratsuvalmentajat. Heikki Haapala koulutti ja ratsasti Kelmiä alkuvuosina, myöhemmin sillä kilpailivat Eija Asikainen (nyk. Markkanen) sekä Kerstin Nyberg. Eija Markkanen muistelee Kelmin olleen herkin hevonen, jolla hän on ratsastanut. Eija ja Kelmi osallistuivat myös Kyra Kyrklundin vetämille kouluratsastajien A- maajoukkueen leireille. Eija Markkanen ja Kelmi sekä Kyra Kyrklund ja Matador II esiintyivät myös yhdessä Helsinki International Horse Show`ssa.
Heikki Haapala oli ehtinyt aloittaa laukanvaihtojen opettamisen kuusivuotiaalle Kelmille, mutta varsinaisesti ori otti vaativan B:n liikkeet haltuunsa vasta Markkaselle siirryttyään. Markkanen otti Kelmillä voittoja myös avoimissa luokissa. Markkasen jälkeen kahdeksanvuotiaan Kelmin kouluttamista jatkoi MTT:llä ratsuttajana ollut Kerstin Nyberg. Hän osallistui Kelmillä jo muutamaa vuotta myöhemmin avoimiin kouluratsastuksen SM-kilpailuihin, jotka käytiin Intermediaire I-tasolla. Kerstin Nybergin mukaan piruetit ja jokaisella askeleella tehtävät laukanvaihdot eivät olleet Kelmille mikään ongelma.
Kelmi oli vuonna 1985 Saksan Essenissä Equitana-messuilla. Valtion hevosjalostuslaitoksella ja Suomen Hippoksella oli siellä yhteinen osasto ja mukana kuusi hevosta, joista yksi oli Kelmi. Kelmi esiintyi, kuten kaikki kuusi hevosta, iltanäytöksissä suomenhevosesityksessä. Siinä esiteltiin suomenhevosen eri käyttötarkoituksia. Kelmi esiintyi mm. tandemratsastuksessa. Kyra Kyrklund ratsasti Eija Asikaisen Boriksella ja Kelmi oli edessä pitkillä ohjilla. Kelmi suoritti ohjelmansa mallikkaasti suuren yleisön edessä valonheittäjien kiilassa, vaikka olikin vasta kuusivuotias ja kokematon. Lisäksi Heikki Haapala esiintyi ratsastaen Kelmillä. Toisen kerran Kelmi esiintyi Equitana-messuilla vuonna 1987.
Kun MTT vuonna 1994 supisti toimintaansa, pääsi Kelmi eläkkeelle kilparatsun töistä. Tämän jälkeen Kelmin ura jatkui jalostusoriina. Vielä vuonna 2003 Kelmillä siemennettiin 13 tammaa, joista kymmenen varsoi.
Kelmillä on Suomen Hippoksen rekisterissä 103 jälkeläistä. Kantakirjaan Kelmin jälkeläisistä on merkitty 10 oritta ja 17 tammaa. Kelmin jälkeläiset ovat menestyneet hyvin ratsastuskilpailuissa. Sen parhaista jälkeläisistä mainittakoon oriit Samuli, Jaime ja Pelmi. Samuli on voittanut esteratsastuksen SM-mitalin kahdesti ja Samulilla on myös hyvin menestyneitä jälkeläisiä. Jaime on suomenhevosten kouluratsastuksen moninkertainen suomenmestari.
Teksti: Helena Jansson
Lähde: Hevosopiston internetsivut,www.hevosopisto.fi
Uutiset
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä