Positiivinen doping-näyte kansallisessa kilpailussa - testejä tehdään myös alue- ja seurakilpailuissa

3.5.2023

Vuoden ensimmäinen kilpahevosen antama positiivinen dopingnäyte on tullut esiin kansallisessa kilpailussa. Tapauksessa epäillään rikotun hevoselle asetettuja lääkityssääntöjä, joilla varmistetaan hevosen hyvinvointi kilpailutilanteessa. Asian käsittely on vielä kesken.

Arkistokuvan hevonen ei liity tapaukseen. Kuva Hanna Heinonen.

 

”Hevosen terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella ei lähdetä kilpailemaan”, summaa asian Suomen kansainvälisen tason doping-testaaja, eläinlääkäri Liisa Harmo.

Vastuulliseen toimintaa kuuluu hevosen hyvinvoinnin edistäminen kaikessa toiminnassa. Hevosia testataan vuosittain säännöllisesti kansainvälisissä ja kaikissa kotimaisissa kilpailuissa; kansallisissa, alue- ja seurakilpailuissa, kaikissa lajeissa. Kilpailuissa noudatetaan eläinsuojelulain ja Ratsastajainliiton sääntöjä, asetuksia, määräyksiä ja ohjeita, jotka on synkronisoitu pääosin yhteen Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, sääntöjen kanssa.

Hevosten kiellettyjen aineiden lista on Suomessa sama kuin FEIn kiellettyjen aineiden lista (http://www.feicleansport.org / https://inside.fei.org/fei/cleansport/horses), mutta poikkeuksena meillä kiellettyjen aineiden listaan lisätään myös antibioottien käyttö. Kansallisia ja muuta SRL:n alaista toimintaa koskevat ohjeet ja määräykset löytyvät kilpailusääntöjen yleisestä osasta.

 

Ratsastaja on aina vastuussa hevosensa hyvinvoinnista

Vastuuhenkilönä on hevosen ratsastaja tai valjakkoajaja. Alle 15-vuotiaan ratsastajan tai valjakkoajajan kohdalla vastuuhenkilönä on hänen holhoojansa. Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta (EKADT) on asiantuntijaelin, joka käsittelee ilmi tulleet tapaukset ja antaa niistä lausunnon.

Lisätietoa:

Antidoping

Reilu Peli ja hevosen hyvinvoinnin eettiset säännökset urheilussa