Ratsastajainliiton hallitus kieltää kilpailutoiminnan 28.3. saakka

26.2.2021

Suomen Ratsastajainliiton hallitus on 26.2. päättänyt vaikeutuneen epidemiatilanteen vuoksi seuraavista ratsastusta koskevista toimenpiteistä. Alue- ja kansallisen tason kilpailutoiminta kielletään 1.3. alkaen sulkuajaksi eli 28.3.2021 saakka. Päätöksen takia peruuntuvien kilpailujen kilpailutoimitusmaksut palautetaan.

Kuva Hanna Heinonen.


Ratsastajainliiton hallitus suosittelee, että valmennustoimintaa, rataharjoituksia tai muuta vastaavaa toimintaa ei järjestetä, ellei sitä voida tehdä terveysturvallisuus varmistaen sekä alueellisen viranomaisen suosituksia ja rajoituksia noudattaen. Ammattiurheilu jää tilapäisen tartuntatautilain rajoitus- ja sulkutoimenpiteiden ulkopuolelle, ja Ratsastajainliiton maajoukkue- ja liitovalmennukset jatkuvat määräyksiä ja rajoituksia kunnioittaen.

Ratsastajainliitto pitää ensisijaisena sitä, etteivät tartunnat saa levitä hevostoiminnan parissa. Ihmisten ja hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi suojautuminen on välttämätöntä. Hevosia on hoidettava päivittäin, ja liikunta on tärkeä osa niiden hyvinvointia. Ihmisten välisiä kontakteja on vältettävä hyvällä suunnittelulla, ohjeistamisella, tiedottamisella ja valvonnalla.

Ratsastuskoulut ja tallit

Ratsastuskoulut voivat välttää kohtaamisia pienentämällä ryhmäkokoja, rajaamalla ihmisten määrää tallilla ja maneesissa, laittamalla opetushevosia tunneille valmiiksi tai perumalla talutustunnit. Edelleen painotetaan maskien, etäisyyksien, käsihygienian ja siivouksen käyttöä.

Talleilla korostuu nyt se, että ihmisten väliset kohtaamiset tapahtuvat suojatusti ja ryhmäkokojen määräyksiä noudattaen, erityisesti pienemmissä tiloissa, kuten pukuhuoneissa, satulahuoneessa tai vapaa-ajantiloissa. Tallin pitäjän vastuulla on valvoa hygieniaa ja tarjota mahdollisuus käsien pesuun tai käsidesin käyttöön, valvoa maskien käyttöä, riittäviä etäisyyksiä sekä kävijämäärien rajoitusten noudattamista.

Hevosen selässä oltaessa ei olla fyysisesti lähellä muita harrastajia, eikä ratsastuksen parissa ole saatujen tietojen perusteella syntynyt epidemiaryppäitä. Ratsastajainliitto on käynyt keskustelua pääkaupunkiseudun terveysviranomaisen kanssa turvallisesta tavasta harrastaa ratsastusta. Maneeseissa tai ulkotiloissa on mahdollisuus pitää turvavälit ja välttää altistumista pisaratartunnalle. Toimimalla vastuullisesti ja oman alueen rajoitteiden puitteissa ratsastustoimintaa on mahdollista jatkaa muistaen, että viranomainen voi tilanteen muuttuessa linjata eri tavalla.

Seuraa alueesi AVI:n ja muiden viranomaisten tiedotusta ja varaudu muutoksiin

Ohjeistamme hevosalan toimijoita noudattamaan tarkkaan oman alueensa aluehallintoviraston ja muiden viranomaisten määräyksiä ryhmien koosta, terveyshygieniasta ja riittävistä turvaväleistä. Alueellinen tilanne vaihtelee ja muutoksia voi tulla nopeasti.

Suosittelemme tallihenkilökuntaa ohjeistamaan talleilla kävijöitä, rajaamaan kävijämääriä ja seuraamaan varotoimien noudattamista. Ratsastustoiminta on hyvä pitää ulkona aina kun mahdollista. Suosittelemme yrittäjiä pohtimaan toimintaansa ja varautumaan poikkeustilan vaikutuksiin erityisesti sulkutila-alueilla ja hallituksen nimeämillä muilla alueilla.

Toimitamme lisätietoa mahdollisista rajoitustoimista ja niiden vaikutuksista ratsastustoimintaan heti kun sitä on saatavilla. Päivitykset ovat seurattavissa nettisivuillamme www.ratsastus.fi.

Aluehallintovirasto AVI:n sivut: https://avi.fi/koronainfo

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta löytyy ajankohtaista koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Ohjeita lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämiseen, rajoittamiseen ja keskeyttämiseen löydät täältä: https://www.ratsastus.fi/tiedotteet/lasten-ja-nuorten-harrastustoiminnan-jarjestaminen-rajoittaminen-ja-keskeyttaminen/

Ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien, yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä löytyy täältä: https://www.ratsastus.fi/tiedotteet/koronavirustartuntojen-ehkaisemisesta-yleisotilaisuuksien-yleisten-kokoontumisten-yhteydessa-seka-julkisten-tilojen-kaytossa/


Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uuden virusmuunnoksen leviämistä.
- Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
- Pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
- Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
- Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä
- Lataa Koronavilkku-sovellus.
- Ota rokote, kun vuorosi tulee
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa.