Ratsastajainliiton koronakatsaus 25.2.

25.2.2021

Suomen hallitus on ilmoittanut valmiudesta päättää poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla. Suomen Ratsastajainliitto seuraa tarkkaan hallituksen esittämän kolmen viikon sulkutilan vaikutusta ratsastustoimintaan. Sulkutilan aikana yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään 8.3. alkaen kolmeksi viikoksi. Se, miten toimet vaikuttavat hevosalan toimintaan on vielä epäselvä. Pyrimme selvittämään esisijaisesti sen, luetaanko ratsastuskoulutoiminta ryhmäliikunnaksi ja ovatko maneesit sisäliikuntatiloja.


Ratsastajainliitossa katsotaan, ettei ratsastus ole ryhmäliikuntaa. Ratsastajien etäisyydet pysyvät ratsastuksessa automaattisesti yli kahden metrin eli ns. hevosenmitan. Ratsastusta voidaan harrastaa ulkotiloissa ja niiden kaltaisissa tiloissa.

Ratsastajainliitossa tiedostetaan hallituksen esityksen mahdolliset vaikutukset hevosten hyvinvointiin. Pyrimme Ratsastajainliitossa turvaamaan ihmisten ja hevosten hyvinvoinnin sekä huomioimaan hevosalan yrittäjien toimintaedellytykset kaikissa tilanteissa.
 

Tiukemmat rajoitukset käyttöön

Sulkutila koskee tällä hetkellä seuraavia alueita: Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi. Lisäksi hallitus suosittelee, että myös nämä alueet noudattavat uusia ohjeita: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Lisäksi nämä seitsemän sairaanhoitopiiriä ohjataan ottamaan heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, sisältäen uuden tartuntatautilain antamat valtuudet. Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi. Samat toimet ja lisätoimet suositellaan käyttöön otettavaksi myös kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Toimiin kuuluvat esimerkiksi julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen. Aiemmin käytössä olleiden toimien lisäksi leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille suositellaan yli kuuden hengen kokoontumisrajoituksia, yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttämistä sekä toimenpiteiden tehostamista karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa.

Valtioneuvoston tiedote asiasta.

Odotamme aluehallintovirastojen tarkempia kannanottoja alueellisiin rajoituksiin.


Seuraa alueesi AVI:n ja muiden viranomaisten tiedotusta ja varaudu muutoksiin

Ohjeistamme hevosalan toimijoita noudattamaan tarkkaan oman alueensa aluehallintoviraston ja muiden viranomaisten määräyksiä ryhmien koosta, terveyshygieniasta ja riittävistä turvaväleistä. Suosittelemme tallihenkilökuntaa ohjeistamaan talleilla kävijöitä, rajaamaan kävijämääriä ja seuraamaan varotoimien noudattamista. Ratsastustoiminta on hyvä pitää ulkona aina kun mahdollista.

Suosittelemme yrittäjiä pohtimaan toimintaansa ja varautumaan poikkeustilan vaikutuksiin erityisesti sulkutila-alueilla ja hallituksen nimeämillä muilla alueilla. Ratsastuskilpailujen järjestäminen sulkutilan aikana ei ole suositeltavaa tai mahdollista edellä mainituilla alueilla.

Toimitamme lisätietoa mahdollisista rajoitustoimista ja niiden vaikutuksista ratsastustoimintaan heti kun sitä on saatavilla. Päivitykset ovat seurattavissa nettisivuillamme www.ratsastus.fi.