Ratsastajainliitto suosittelee ulkomailta tuleville hevosille vähintään 14 vuorokauden karanteenia
5.3.2021
Euroopassa leviävä aggressiivinen hevosten herpesvirus EHV-1 on aiheuttanut tartuntaryppäitä eri puolilla Eurooppaa. Tauti havaittiin ensimmäiseksi Valencian kilpailupaikalla Espanjassa, ja sitä on esiintynyt ainakin Ranskassa, Belgiassa, Saksassa ja Ruotsissa. Kansainvälinen Ratsastajainliitto on kieltänyt sen vuoksi kilpailutoiminnan kymmenessä Euroopan maassa. Jotta virus ei pääsisi leviämään Suomessa, Ratsastajainliitto suosittelee, että hevosia ulkomailta Suomeen tuovat pitäisivät tuontihevosiaan karanteeniolosuhteissa riittävän kauan.
Kyseinen virus leviää erittäin helposti ja sen neurologinen versio on hevosille hyvin vaarallinen. Herkästi tarttuvan taudin leviäminen Suomeen voi pahimmillaan johtaa jopa ratsastuskilpailutoiminnan keskeytykseen, joten ratsastajien, maahantuojien ja hevostenpitäjien rooli taudin ennaltaehkäisyssä on hyvin tärkeää.
Jotta virus ei pääsisi leviämään Suomessa, toivomme että kaikki ne, jotka tuovat hevosia ulkomailta Suomeen, pitäisivät tuontihevosia karanteeniolosuhteissa riittävän kauan.
Maahan saapuvat hevoset tulee testata EHV-1 -viruksen varalta. Hevosten herpesvirus voi itää jopa kaksi viikkoa, joten vaikka hevonen olisikin terveystarkastettu ja oireeton talliin saapuessaan, voi hevonen kantaa mahdollista herpestartuntaa.
Karanteeni vähintään kaksi viikkoa
Mahdollisten tartuntaketjujen katkaisemiseksi Suomen Ratsastajainliitto suosittelee ulkomailta palaaville, maahan tuleville sekä talliin uusina muuttaville hevosille vähintään 14 vuorokauden karanteenia muista hevosista. Jos on tietoa siitä, että hevoset ovat olleet kontaktissa sairastuneisiin hevosiin tai ylipäätään talleissa, jossa sairastuneita on ollut, karanteenin tulisi olla kolme viikkoa. Jos hevonen on sairastanut EHV-1:n, tulisi karanteenin olla neljä viikkoa.
Karanteeni tulee järjestää erillisessä tallissa, jonka turvaetäisyys on vähintään 50 metriä muista talleista. Sama etäisyys koskee tarhoja.
Vaatteet ja kengät täytyy vaihtaa tallien välillä, ja on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta (pesu, desinfektio) kuljettaessa talleissa. Vieraiden hevosten koskemista tulee välttää. Erityisesti paljon tallien välillä liikkuvat henkilöt kuten eläinlääkärit, kengityssepät ja hevosautojen kuljettajat.
Hevosten terveydentilaa tulisi seurata päivittäin, jotta mahdolliset poikkeamat terveydentilassa huomataan. Tautien leviämisen ehkäisyssä aikainen sairastuneen hevosen tunnistaminen ja eristäminen ovat tärkeitä. Herpesviruksen ensioireita ovat mm. kuume, sierainvuoto, ruokahaluttomuus ja apaattisuus.
Hevosten lämpö tulee mitata kahdesti päivässä. Aikuisen hevosen normaali lämpö on n. 38 astetta. Varsojen normaali lämpö on vähän korkeampi noin 38 – 39 astetta. Oireilevilta hevosilta tulee ottaa näyte.
Hevosten rokottaminen
Hevoseläinlääkäri Liisa Harmo neuvoo, että hevoset on hyvä rokottaa herpes-virusta vastaan. Rokote suojaa herpesviruksen hengitystiemuodolta, mutta ei abortti- tai hermostovirusta vastaan. Siitä huolimatta Harmo suosittelee rokotetta, sillä se auttaa vähentämään taudin aiheuttamaa viruskuormaa.
Hevosten herpesvirus
Hevosen herpes-viruksia on useita eri tyyppejä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Tavallisimpia herpes-viruksia ovat EHV4 ja EHV1, jotka aiheuttavat hengitystieoireita, luomisia ja hermosto-oireita. Herpes-tartuntojen vastustamiseksi tärkeää olisi hevosten osastoiminen tallissa. Tiineet tammat, vieroitetut varsat, valmennettavat nuoret ja kilpahevoset omissa osastoissaan.
Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta ne voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Virus on herkkä desinfektioaineille.
Uutiset
- 9.9.2024Merita Hagrén ja Alkaline hopealle nuorten hevosten kouluratsastuksen MM-kilpailuissa Hollannissa
- 8.9.2024Suomelle kulta- ja hopeamitaleita kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksista
- 8.9.2024Esteratsastuksen sarjakilpailufinaalit ratkottiin Hyvinkäällä
- 6.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Ei voi enempää toivoa, kun tekee paralympialaisissa oman ennätyksensä”
- 6.9.2024Hevosjärjestöt luovuttivat Suomenhevosen tulevaisuusasiakirjan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille
- 5.9.2024Kenttäratsastuksen Tallink Silja Medium Tourin ja BOWA Legal Small Tourin finaalit Suonenjoella ja Pieksämäellä
- 4.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Se on suurien areenoiden hevonen”
- 3.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Hyvä esimerkki siitä, että tässä on kaksi elävää osapuolta”
- 3.9.2024Onnistunut lännenratsastuksen kisaviikko Hälldala Ranchilla
- 1.9.2024Alina Salo ja Da Vinci ovat Pohjola Grand Prix -voittajat 2024