Ratsastuksen kilpailutoiminta käynnistyy erityisjärjestelyin 1.6.2020

19.5.2020

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin. THL on antanut ohjeen koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksissa. Ratsastuksen kilpailutoiminta käynnistyy näissä puitteissa.

Kilpailutoiminnan käynnistäminen koronatilanteessa 1.6.2020

Suomen Ratsastajainliitto ry:n kilpailutoiminta voidaan aloittaa erityismääräysten avulla uudestaan 1.6.2020. Koronapandemian aikana on välttämätöntä noudattaa erityisjärjestelyjä, jotta emme vaarantaisi kenenkään osallistujan tai heidän läheistensä terveyttä. Riskiryhmiin kuuluvien terveys on turvattava kaikin mahdollisin keinoin.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on 1.6. alkaen mahdollista erityisjärjestelyin järjestää enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Erityisjärjestelyt tarkoittavat sitä, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Aluehallintovirastot ovat määränneet, että 50–500 hengen tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä ja julkisten tilojen käytössä. Kilpailun järjestäjän pitää itse arvioida, miten se voi parhaiten soveltaa näitä ohjeita toiminnassaan. Ohjeiden noudattamisen tarkoituksena on varmistaa osallistujien turvallisuus ja estää viruksen leviäminen.

Nämä ovat ensimmäiset SRL:n antamat ohjeet, joita voidaan muokata tilanteen muuttuessa. Muistakaa seurata tilanteen kehitystä sekä koko maan että oman alueenne osalta. Ratsastajainliiton ohjeita päivitetään tarvittaessa suoraan nettisivuille www.ratsastus.fi.

Koronapandemia on vakavasti otettava asia ja ohjeistuksen tarkka noudattaminen on meidän kaikkien yhteinen etu. Tuomariston puheenjohtajalla ja kilpailun johtajalla on oikeus poistaa kilpailupaikalta ne toimijat, jotka eivät noudata näitä ohjeistuksia sekä määrätä mahdollisesti muitakin seuraamuksia.

Kaikki lajit

  • Kun kilpailunjärjestäjä perustaa uuden kilpailun Kipaan, hän sitoutuu noudattamaan näitä määräyksiä.
  • Kilpailujen pakollinen turvallisuussuunnitelma tulee päivittää koronapandemian määräysten mukaiseksi.
  • Kilpailukutsun julkaisemisessa luovutaan tilapäisesti 4 viikon aikarajasta SRL:n hallituksen päätöksellä siihen saakka, kun kokoontumisrajoitukset ovat voimassa. Kilpailut voidaan hyväksyä lyhyemmälläkin aikavälillä, kansallisissa kilpailuissa siitä vastaa lajikomitea ja aluetasolla aluejaosto. Järjestäjien tulee olla yhteydessä kilpailut myöntävään tahoon myös siten, että luokkatarjonta saadaan mahdollisimman hyvin eri tasoisia kilpailijoita ja hevosia palvelevaksi.
  • Kilpailukutsu laaditaan niin, ettei 500 henkilön kokoontumisraja ylity. Tarvittaessa voidaan rajoittaa kilpailupaikalle tulevien hevosten ja/tai ihmisten määrää, esimerkiksi korkeintaan 150 hevosta ja 2–3 ihmistä hevosta kohti. Lajikomiteat voivat ohjeistaa, mikä on paras tapa rajoittaa lähtijöiden määrä sopivaksi kussakin kilpailussa. SRL:n hallituksen päätöksellä kilpailuluokkien osanottajamäärän rajoittaminen ilmoittautumishetken mukaan on mahdollista kaikissa lajeissa silloin, kun kyse ei ole sarjakilpailujen osakilpailuista. Päätös on voimassa sen ajan, kun kokoontumisrajoitukset ovat voimassa.
  • Jos käytetään SRL:n siirrettäviä karsinoita, ne on sijoitettava riittävän etäisyyden päähän toisistaan.
  • Kun jollakin alueella järjestetään kilpailuja samoina päivinä, kilpailujärjestäjiä kannustetaan sopimaan luokat yhdessä ja porrastamaan viimeiset ilmoittautumispäivät siten, että jos yksi kilpailu täyttyy, toiseen pääsee vielä mukaan. Seurojen yhteistyötä tarvitaan kutsujen laadinnassa, komiteat antavat neuvoja järjestäjille.
  • Kanslia voi toimia puhelimen päässä, rokotustodistukset voidaan lähettää esimerkiksi WhatsAppin tms. sovelluksen kautta kuvina.
  • Palkintojenjakoja ei järjestetä normaaliin tapaan. Jos kyseessä on sponsoroitu luokka, voidaan järjestää palkintojenjako ilman kättelyitä, mukana esimerkiksi pelkkä voittaja tai luokan kolme parasta. Muuten suositellaan, että ruusukkeet ja mahdolliset esinepalkinnot haetaan sovitusta noutopisteestä.
  • Hevosille suositellaan otettavaksi mukaan omat juomavedet, jotta talleihin ei tule ylimääräistä kulkua. Jos käytössä on ulkovesipisteitä, on huolehdittava niiden hygieenisyydestä.
  • Wc-tilojen siisteydestä on huolehdittava erityisen hyvin. Paikalle on varattava riittävästi saippuaa ja käsipaperia sekä tarjottava myös mahdollisuus käsien desinfiointiin.
  • Aktiiviset pysäköintijärjestelyt ovat tarpeen, eli autot sijoitetaan riittävän kauas toisistaan.
  • Kanttiinissa myydään lähinnä yksittäispakattuja tuotteita, kuten voileipiä. Mobile Pay tai pankkikortti ovat etusijalla maksamisessa. Mahdollisuus käsien pesuun ja/tai desinfiointiin on myös järjestettävä. Jos kanttiinitiloissa on ruokailumahdollisuus, tulee huolehtia riittävistä etäisyyksistä. Kanttiiniin voidaan päästää kerralla vain rajoitettu määrä ihmisiä.
  • Toistaiseksi stewardit eivät tarkista kuolaimia eivätkä suojia, ellei TPJ erityisesti ohjeista siihen.
  • Kilpailupaikalle ei pidä tulla sairaana, ei silloinkaan, vaikka oireet olisivat hyvin lievät.
  • Kilpailujen järjestäjä voi kutsussa pidättää oikeuden peruuttaa kilpailun tautitilanteen muuttuessa.

Yleisiä THL:n ohjeita

  • Järjestäjä vastaa, että lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa tulee turvata: henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden väliin jää vähintään 1–2 m.
  • Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja tulee ihmisiä muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Turvavälien ylläpitoa voidaan varmistaa esimerkiksi riittävällä opastavalla henkilökunnalla, etäisyysopasteilla pitkien jonojen syntyä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin.
  • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.
  • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
  • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
  • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

 

Esteratsastus

  • Estetuomaritornissa minimimiehitys erityisesti riskiryhmien suojelemiseksi. Etäisyyksien säilyttämisen vuoksi voidaan käyttää henkilöiden välillä esimerkiksi no shout- tai radiopuhelinyhteyttä tms.
  • Hevosten kulkuportilla ei saa kokoontua.
  • Radan kävelyihin varataan riittävästi aikaa ruuhkien välttämiseksi.
  • Riittävän pitkät luokkavälit. Päivän ohjelma suunnitellaan niin, että kaikki osanottajat eivät ole yhtä aikaa paikalla.
  • Verryttelyn avustajille käsinepakko.
  • Tarvittaessa voidaan hidastaa kisan kulkua niin, että radalla on esimerkiksi vain yksi hevonen kerrallaan. Tällöin verryttelyssäkin voi olla vähemmän hevosia.

Kouluratsastus

  • Koulukilpailuissa tuomarin ja sihteerin väliin riittävä etäisyys erityisesti riskiryhmien suojelemiseksi, toteutukseen voidaan käyttää esim. no shout -yhteyttä tai radiopuhelimia.
  • Pöytäkirjat lähetetään kilpailijoille skannattuina sähköpostiliitteinä tai hyödynnetään Equipe appin sähköistä pöytäkirjaa.

Kenttäratsastus

  • Avant Trophy -osakilpailuissa minuuttiaikataulu, lähdöt esimerkiksi 5–10 minuutin välein, rajattu määrä hevosia verryttelyssä. No shout- tai radiopuhelinyhteyttä voidaan käyttää taitotuomarin ja sihteerin välillä erityisesti riskiryhmien suojelemiseksi.

Askellajiratsastus

Lännenratsastus

 

Lisätietoja tapahtumien turvallisesta järjestämisestä: THL:n ohje

Tietoa AVIn sivulla: Yleistiedoksiannot  /  Tiedotteet

Suomen Olympiakomitean ohjeet

Kuva Hanna Heinonen