Suomenhevosen päivää vietetään sunnuntaina 6.9.

1.9.2020

Suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu. Yhteinen työntäyteinen historia ja selviäminen kansakuntaamme kohdanneista haasteista kautta vuosisatojen on hitsannut suomalaisen ihmisen ja suomenhevosen yhteen ja nostanut suomenhevosen yhdeksi suomalaisuuden tärkeäksi symboliksi.

Suomenhevonen Ypäjän Hevosopiston laitumella, kuva SRL Hanna Heinonen.

Tänä päivänä suomenhevosia on noin 20 000. Monipuolinen rotumme on osoittanut muuntautumiskykynsä – joka talon työhevosesta on vuosikymmenten saatossa jalostunut paitsi maailman nopein kylmäveriravuri, myös monipuolinen käyttöhevonen niin kilparatsastuskentille kuin monipuoliseen harrastamiseen eri lajeissa.

Suomenhevosvarsoja syntyy vuosittain noin 1000, ja määrä on pysynyt ilahduttavasti tasaisena ja jopa kasvanut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Valtaosa suomenhevoskasvattajista kasvattaa kotitallissaan yhden tai kaksi varsaa per vuosi, joten suomenhevonen on lähellä suomalaista ihan ensihetkistään lähtien.

Suomenhevonen tuo urheiluelämyksiä, liikuttaa, terapoi, hoitaa maisemaa, ylläpitää elävää maaseutua ja luo yhteyttä historian, nykyhetken ja tulevaisuuden välille. Poikkeusaikana, jälleen kerran, on suomenhevonen osoittanut tarpeellisuutensa: hevosen kanssa ulkona ja luonnossa liikkuminen on turvallista ja mielekästä myös koronarajoitusten aikana.

Kuninkuusravit ravattiin elokuun alussa, ja tulevana viikonloppuna juhlivat suomenratsut Ypäjällä Suomenratsujen Kuninkaallisissa, jossa muun ohjelman ohessa ratkotaan myös suomenhevosten kouluratsastuksen Suomen mestaruudet.

Lippu salkoon Suomenhevosen päivänä 6.9.

Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry suosittelevat liputusta suomenhevosen ja suomalaisen hevososaamisen kunniaksi Suomenhevosen päivänä, sunnuntaina 6.9. Juhlistamme monipuolista suomenhevostamme myös somessa 2. - 6.9. aihetunnisteella #munsuomenhevonen

Hyvää Suomenhevosen päivää jokaiseen kotiin, nostetaan sunnuntaina siniristilippu salkoon!

Suomenhevosen rekisteriä ja kantakirjaa ylläpitää jalostuksen sekä raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry. Suomenhevonen on suosittu ja monipuolinen kilpa- ja harrasteratsu sekä ratsastuskoulujen opetushevonen. Suomen Ratsastajainliiton alaisessa kilpailutoiminnassa järjestetään suomenhevosille omia kilpailuluokkia ja -sarjoja.

Lisätietoa suomenhevosesta:

Suomenratsut ry

Suomenhevosliitto ry

Suomenpienhevosyhdistys ry

Suomen Työhevosseura ry

Suomen Ratsastajainliitto ry