Valjakkoajon maajoukkueen valmentajaksi ruotsalainen Axel Olin

21.12.2023

Ensimmäiset valmennukset uuden maajoukkuevalmentaja Axel Olinin kanssa pidettiin Ypäjällä 15.–17.12., ja hän pääsi ottamaan ensituntumaa suomalaisiin valjakoihin. Olin myös esittäytyi valjakkoseminaarin päätteeksi ja kertoi valjakkoväelle hieman itsestään ja valmennusperiaatteistaan.

Axel Olin. Kuva valjakkokomitea.

 

Tiedote valjakkoajokomitean tiedottaja Taija-Tuulia Tammelin

Olin on 38-vuotias monipuolinen ja kokenut ruotsalainen nelivaljakkokuski, joka on aloittanut valjakkoajon jo lapsena. Hän on aloittanut ajamisen poneilla ja siirtynyt hevosvaljakkoon niin nuorena, että ajoi ensimmäiset vuodet erikoisluvalla, saaden osallistua vain koulu- ja tarkkuusajoon. Hän on ajanut myös hevosparia ja aloitti nelivaljakkoajon vuonna 2008. Olin on valmentautunut nimekkäiden valmentajien johdolla kuten Boyd Exell, Christer Pålsson, Nicke Pålsson, Tomas Eriksson, Glenn Geerts, Michael Freund ja Claudio Fumagalli (Riant stables).

Maajoukkueen jäsenet pitivät uudesta valmentajastaan

Olin kertoo ajavansa nelivaljakkohevosiaan talvikaudella pääosin yksikössä, keskittyen hevosten perustyöskentelyyn, suoruuteen, tahtiin ja rehelliseen läpi koko kropan työskentelyyn. Tätä perustyöskentelyä saimme nähdä kaikkien valmennukseen osallistuneiden kohdalla, ja kuskit antoivat erittäin hyvää palautetta ensimmäisestä valmennuksesta.

– Ensimmäinen kerta uuden valmentajan kanssa on aina jännittävä ja mielenkiintoinen. Vaikka olen tavannut Axel Olinin useita kertoja kilpailuissa, seurannut hänen työskentelyään valmennettaviensa kanssa kilpailuissa, sekä seurannut hänen omaa kilpailemistaan, ei minulla ollut ennakko-odotuksia, kertoo Talvikki Järvinen.

 

Talvikki Järvinen ja Danser vuoden 2016 MM-kilpailuissa. Kuva Ann-Kathrin Drumm.

 

– Pidin Axelin näkemyksestä hevosurheilun ja sen tulevaisuuden suhteen. Olemme murroksen partaalla ja asiat pitää hoitaa oikein, jotta voimme jatkaa kilpailemista hevosten kanssa. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta olemassa olevaa tietoa ja taitoa pitää käyttää oikein. Uuden valmentaja into ja halu auttaa meitä suomalaisia valjakkokuskeja oli selvästi havaittavissa.

– Pidin erityisesti siitä, miten Axel halusi hevosten liikkuvan, suorana ja rentona koko kropan läpi. Omia hevosia ja muiden valmentautumista seuratessa oli upeaa huomata, että muutosta voi tapahtua jo muutamassa päivässä. Motivaatio, joka on ollut omalla kohdallani hieman koetuksella, koheni selvästi viikonlopun ansiosta. Kaikkina näinä vuosina, jotka olen ollut osa Suomen maajoukkuetta, sain ensimmäistä kertaa selkeät kotiläksyt valmennuksen päätteeksi, kertaa Järvinen.

Leena Kalalahti kehui Olinin valmentaneen hyvällä asenteella ja lähestymistavalla.

– Pidin siitä, että keskitytään hevosen tasapainoon ja perusjuttuihin – kun ne ovat kunnossa, ne "kisatemputkin” onnistuvat, toteaa Kalalahti. 

Raisa Takkisen viikonlopun valmennus sujui tutustuessa uuden valmentajan systeemeihin. 

– Ponini oli erittäin virkeällä päällä ja ei ehkä näyttänyt itsestään ihan parasta, mutta valmentaja piti ponista ja antoi meille hyvät kotiläksyt seuraavaan kertaan. 

Leena Vähä-Erkkilän ensivaikutelmat valmentajasta olivat positiiviset.

– Hän on helposti lähestyttävä ja haluaa keskustelua sekä vuorovaikutusta valmennettavien kanssa. Olin näkee jokaisen hevosen ja valjakon yksilöinä, on valmis kehittämään valjakoita niiden omassa tahdissa ja henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan.

– Axelilla on hyvin konkreettinen ja tarkka tyyli valmentaa, hän "ajaa valjakon mukana”. Hänellä on paljon annettavaa parivaljakkokuskille. Mielenkiinnolla odotan tulevaa ja olisin halukas jatkamaan yhteistyötä tämän valmentajan kanssa kohti tavoitteitani, kertoo Vähä-Erkkilä.

Ypäjällä järjestettiin myös katsastuksia

Viime viikkoina on järjestetty katsastuksia valjakkoajon B- ja A-maajoukkueisiin. Salon Ratsastusseuraa edustavalla Sanna Järvelällä on uusi, vasta reilun kuukauden Suomessa ollut 8-vuotias ruuna Korporaal.

– Valmennusviikonloppuna osallistuimme kutsuttuna myös A-renkaan katsastukseen. Se oli erittäin antoisaa ja Axel osasi antaa erittäin hyviä neuvoja. Harjoitukset tällä ensimmäisellä kerralla perustuivat perusasioiden oikeaoppiseen tekemiseen, huomioiden kaikki valjakot kuitenkin yksilöllisesti. Ajatuksella, että samaan päämäärään voi päästä hieman eri koulutuksellisia reittejä, sanoo Sanna Järvelä.

Järvelä seurasi viikonlopun ajan kaikkia osallistuvia valjakoita mahdollisuuksien mukaan ja pani myös merkille, että Olin kirjasi suureen ruutuvihkoon huomioita kaikista valjakoista, jokaisen ajokerran jälkeen ja myös vuorovaikutusta kuskien kanssa oli paljon. 

Uuden valmentajan valintaprosessi toteutettiin liiton kautta

Maajoukkuevalmentajan rekrytointi-ilmoitus julkaistiin kansainvälisillä valjakkoajoon erikoistuneilla uutissivuiltoilla, ja se poiki 11 hakemusta. Rekrytointi oli ensimmäinen maajoukkevalmentajan julkinen haku, joka suoritettiin SRL:n kautta. Mukana valmentajan valinnassa olivat Jutta Koivula (urheilujohtaja), Tuire Suvanto (valjakkoajokomitean puheenjohtaja), Ben Simonsén (B-maajoukkueen valmentaja), sekä Mici van Assendelft (Maajoukkueen joukkueenjohtaja ja valjakkoajon edustaja HUJO:ssa). 

Valinnan haasteena oli mm. kriteeri, ettei valmentaja itse kilpaile samassa kategoriassa kuin valmennettavat. Lisäksi yhtenä valintakriteerinä oli ammattitutkinnon lisäksi kokemus. Mitä sitten tulee matkustamiseen, hyvät yhteydet olivat tietenkin yksi kriteeri, jotta kustannukset eivät kohoaisi liikaa matkakulujen takia. Valmentajan palkkio myös vaikutti valintaan, punnittiin hintaa ja kompetenssia.

Prosessi eteni siten, että potentiaalisimmilta ehdokkailta pyydettiin video, jossa he kertovat valmennusmetodeistaan ja lisäksi vastaavat esitettyihin kysymyksiin. Loppusuoralla vielä lähetettiin lisäkysymyksiä.

Huippu-urheilun johtoryhmän 8.12. pidetyssä kokouksessa Olinia esitettiin valittavaksi maajoukkuevalmentajaksi ja SRL:n hallitus teki päätöksen valinnasta kokouksessaan 14.12. Sopimus on yksivuotinen yhden lisävuoden optiolla.

Toivomme, että yhteistyö Axel Olinin kanssa on antoisaa ja tuottaa lajille menestystä tulevissa arvokilpailuissa, sekä auttaa vahvistamaan lajimme osaamista mahdollisimman suurelle joukolle kärkivaljakoitamme.