Vikellyskilpailu Helsingissä

1.6.2010

CVI** BALTIAN JA POHJOISMAIDEN
VIKELLYSMESTARUUDET HELSINGISSÄ


Ruskeasuon Ratsastushallissa vikelletään lauantaina ja sunnuntaina kun Suomi isännöi ensimmäiset kansainväliset vikellyskilpailunsa. Joukkuekilpailussa on mukana Ruotsi ja Suomi. Yksinvikellyksessä on osallistujia Itävallasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Molemmissa lajeissa kilpaillaan Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudesta. Suomessa on vikelletty 1980-luvun alusta saakka ja lajilla on maassamme noin 300 aktiiviharrastajaa. Aktiivisimpia vikellyspaikkakuntia ovat Järvenpää, Siilinjärvi, Hämeenlinna, Turku ja Oulu.

Ruskeasuolla nähdään joukkuevikellyskilpailu sekä yksinvikellystä. Kilpailu käydään kahdessa kierroksessa, lauantaina 16.9. luokissa suoritetaan perusliikkeet ja vapaaohjelma. Sunnuntaina 17.9. nähdään joukkuevikellyksessä vapaaohjelma ja yksinvikellyksessä sekä tekninen että vapaaohjelma.

Suomea edustaa joukkuevikellyksessä AG Vaulting Team Sipoosta, joukkueen jäsenet ovat 12 - 18 -vuotiaita tyttöjä. Yksinvikeltäjämme ovat Saara (s.-83) ja Pinja (s.-87) Castrén sekä Katariina Jokinen (s.-83) Järvenpäästä ja turkulainen Minna Mäkinen (s.-84).
Kuvassa viime vuoden Helsinki International FIM Horse Showssa esiintyneet AG-Tallin vikellysjoukkueen jäsenet hevonen Limits, juoksuttaja Anni Järvelä ja selässä Paula Grönroos.

Vikellyksen kilpailusuoritus koostuu yksinvikellyksessä kolmesta eri osiosta: perusliikkeistä, teknisestä sekä vapaaohjelmasta. Perusliikkeissä kilpailija suorittaa seitsemän pakollista perusliikettä, jotka ovat kaikille kilpailijoille samat. Teknisessä ohjelmassa vikeltäjä suorittaa viisi ennalta määrättyä liikettä yhdistettynä vapaavalintaisiin liikkeisiin. Vapaaohjelma on minuutin mittainen ja kilpailijalla on mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan sekä tulkita musiikkia vaativan liikekielen avulla.

Esteettistä yhteistyötä
Vikellys on voimistelua ympyrällä laukkaavan hevosen selässä. Hevosta ohjaa juoksuttaja, ja vikeltäjä suorittaa liikkeitä hevosen selässä. Lajin historia juontaa juurensa antiikin ajoilta, lisäksi laji on kuulunut mm. ratsuväen koulutukseen. Nykyisin vikellys on vaativa ja näyttävä kilpaurheilulaji, joka sopii sekä lapsille että nuorille aikuisille.

Vikellyksessä hevonen, juoksuttaja ja vikeltäjä tekevät yhteistyötä. Harmoninen ja kaunis suoritus syntyy, kun kaikki kolme toimivat saumattomasti yhteen. Vikellys vaatii paljon. Vikeltäjän täytyy olla rohkea, liikkuva ja hallita oma kehonsa. Hevosen täytyy olla hyvin koulutettu ja hyvässä fyysisessä kunnossa pystyäkseen suoriutumaan omasta tehtävästään. Korkea taitotaso, luottamus ja yhteistyö ovat avaintekijöitä onnistuneessa vikellyssuorituksessa, jotta on katsojat voivat nauttia kauniista ja esteettisestä elämyksestä.

Vikeltäjät ja heidän hevosensa treenaavat monipuolisesti
- Vikeltäjistä osa harrastaa myös ratsastusta, mutta se ei ole edellytys lajin harrastajalle. Meillä on myös sellaisia vikeltäjiä, jotka eivät ole koskaan olleet ratsastustunneilla. Useimmiten ratsastus ja voimisteluharrastukset ovat yhdistyneet vikellykseksi. Mestaruustasolla vikeltämisen lisäksi eivät kilpailijat kilpaile muissa lajeissa. Kuitenkin vikeltäjät harjoittelevat paljon muitakin lajeja kuin vain vikellystä. Voimistelu ja akrobatian harrastaminen on hyvin yleistä vikeltäjien keskuudessa, kertoo Suomen joukkueen jäsen Saara Castrén.

- Yleisesti vikellyshevosilla treenataan vikellystä vain 1-3 kertaa viikossa. Muina päivinä tehdään mahdollisuuksien mukaan vikellystä tukevia harjoituksia ratsastaen. Vikellystreeneissä hevonen vertyy liinassa ensin ilman vikeltäjiä. Yksi vikellysharjoituskerta hevosen kanssa kestää noin tunnin, jatkaa Castrén.

Vikellysjuoksuttajaksi oppiminen vie vuosia
- Hyväksi vikellysjuoksuttajaksi tuleminen vaatii vuosien harjoittelua, sillä juoksuttajan, hevosen ja vikeltäjien tulee toimia yhtenäisenä "ratsukkona" aivan saumattomasti. Juoksuttajalla on myös erittäin tärkeä rooli suorituksen onnistumiseen. Ratsastajainliiton vikellysjaos on järjestänyt viime vuosina muutamia juoksutuskursseja, jossa on nimenomaan paneuduttu juoksuttamiseen vikellyksen näkökulmasta. Toki hieman kokemattomampikin juoksuttaja pärjää, mikäli hevonen on helppo ja osaava juoksutettava. Myös ihan pelkistä juoksutuskursseista on hyötyä vikellysjuoksuttamisessa, kertoo Castrén.

Suomalaisten vikellyshevoset ovat Nakke ja Leevi
11-vuotias tummaruunikko ruuna HC Woodpecker, eli Nakke, on syntynyt Suomessa Ratsutila High Chaparallilla. Sen isä on Chablis ja emä Wazka. Nakke työskentelee opetushevosena omistajansa Järvenpään Ratsastusseuran ratsastuskoulussa. Nakke on monipuolinen hevonen, jonka kanssa ratsastuskoulun oppilaat harjoittelevat ja kilpailevat sekä este- että kouluratsastuksessa. Kouluratsastuksessa Nakke hallitsee Helpon B:n liikkeet ja esteillä sillä kilpaillaan 90 cm luokissa.

12-vuotias tummaruunikko ruuna Limits, eli Leevi, on syntynyt Latviassa. 189 senttisen hevosen omistaa joukkueen juoksuttaja Anni Järvelä AG-tallilta. Vikellysharjoitusten ohella Leevillä ratsastetaan pääasiassa koulua.

Kilpailun aikataulu:
Lauantai 16.9
10:00 Avajaiset
10:15 Luokka 2 ja 3, Yksinvikeltäjien perusliikkeet
11:00 Luokka 1, Joukkuevikellyksen perusliikkeet
11:45 Vikellysklinikka. Tuomarit Karolina Wickholm ja Tor-Björn Persson kertovat yleisölle mistä eri suorituksista vikellys koostuu ja miten vikellystä arvostellaan. Kanta-Hämeen Ratsastajien vikellysryhmä näyttää mallia.
Tauko
13:00 Kouluratsastusnäytös
13.15 Luokka 2 ja 3, Yksinvikeltäjien vapaaohjelma
14:00 Luokka 1, Joukkuevikellyksen vapaaohjelma

Tarkennettu aikataulu sunnuntai 17.9
11:00 Luokka 2 ja 3, Yksinvikeltäjien tekniset ohjelmat
11:45 Luokka 1, Joukkuevikellyksen vapaaohjelmat
12:00 Vikellysklinikka, tuomarit kertovat mitä arvostellaan
12:15 Kouluratsastusnäytös / Timo Rokkanen SM IV sijoittunut ratsastaja
12.30 Luokka 2 ja 3, Yksinvikeltäjien vapaaohjelmat
13.00 Palkintojen jako

Osallistujat ja heidän luokkansa

Luokka 1.
1. AG Vaulting Team, Suomi, hevonen: Limits, juoksuttaja: Anni Järvelä
Vikeltäjät:
1. Katja Holopainen -87
2. Heidi Leinonen -89
3. Viivi Koivu -92
4. Paula Grönroos -89
5. Tytti Nikunen -89
6. Petra Grönroos -95
7. Mariella Aalto -87
 
2. Team Uppsala Voltige lag 1, Ruotsi, hevonen: Castell, juoksuttaja: Susanne Sturesson, varajuoksuttaja: Marie-Louise Westerlund   
Vikeltäjät:
1. Micaela Forsman 
2. Andrea Raud 
3. Fanny Mossberg 
4. Inga Rosborg 
5. Anneli Carlsson
6. Hannah Berg 
7. Camilla Berg  

Luokka 2. yksinvikellys, naiset:
Suomesta hevonen: HC Woodpecker, juoksuttaja: Kristiina Räisänen
1. Katariina Jokinen
2. Pinja Castren
3. Minna Mäkinen
4. Saara Castren

Ruotsista hevonen: Eton Blazer, juoksuttaja: Håkan Häll
1. Lina Hansson

Norjasta ja Itävallasta hevonen: Laredo II, juoksuttaja: Martin Necela, Norja
1. Adele N. Jacobsson, Norja
2. Sabine Kunter, Itävalta

Järjestäjän sivut: http://voltigehelsinki.rohan.fi

Etusivun kuva Ulla Lindgren Fagerholm, tekstin kuva Rosetail / Juha Usva
Kuvien käsittely Marcus Westermark