Ville Vaurio ja Dante NL kouluratsastuksen Suomen mestarit 2024
11.8.2024
WHD Gård Woikoski isännöi kouluratsastuksen SM-kilpailun Mäntyharjulla. Senioreiden kultamitalin vei toistamiseen Ville Vaurio, ratsuna Dante NL. Hopealle ratsasti Elli Viitala, ja pronssille Sirpa Degerth-Káldi. Ikäluokissa mitalisteiksi Anniina Kolu ja Ghana, Peppi Kokko ja Damasco Caniceira, Pihla Tarvainen ja Flex, sekä poneissa Aino Sellman ja Don’t Call Me Babe.
Ville Vaurio nousi toistamiseen Woikosken sankariksi, ja ratsasti uransa toiseen senioreiden SM-kultaan, ratsuna Dante NL. Vantaalaisratsastajalla on entuudestaan myös senioreiden SM-hopeaa vuodelta 2019, ja junioreiden SM-kultamitali vuodelta 2006.
”Ihan älytöntä! Dante tsemppasi hyvin, se oli vähän väsynyt, mutta autoimme radalla toisiamme. En uskonut, kun hevosen vuosi sitten ostin, että oltaisiin nyt tällä GP-tasolla. Nyt pidetään molemmat vähän lomaa, kun täältä päästään kotiin niin nautitaan kesästä ja maastoillaan”, Vaurio kertoo.
Ratsastaja totesi lauantain Grand Prix’n jälkeen, ettei aseta itselleen sunnuntain vapaaohjelmaan tavoitteita, ja että musiikkina kuullaan ”jotakin rumpujen rilluttelua”. Vaurion teknisestä vapaaohjelmasta oli kuitenkin rilluttelu kaukana, ja radalla nähtiin kaunis ja harmoninen ratsukko.
”Tänään nähty vapaaohjelma rakentui niin, että oppilaani Emmi Salminen totesi, että edellinen kür-ohjelmani on niin vanha, ettei sitä kehtaa enää esittää, joten yhteistuumin suunnittelimme minulle uuden ohjelman. Tykkään ohjelmasta kovasti, vaikkei se olekaan Dantelle tehty.”
Dressage Team Traversia edustava ratsukko nousi SM-kokonaiskilpailun kärkeen lauantain Grand Prix’ssä, ja säilytti johtopaikan sunnuntain vapaaohjelmassa tuloksella 72,000 %. Ratsukon kokonaistulos, 139,196 %, oli yli kuusi prosenttia hopealle ratsastanutta Elli Viitalaa korkeampi.
Senioreissa saatiin myös täysin uusia mitalisteja, sekä hopeaa Woodcroft Rockstarilla ratsastanut Elli Viitala, että pronssia San Diegolla ratsastanut Sirpa Degerth-Káldi saavuttivat uransa ensimmäiset SM-mitalit. Korsholms Sportryttarea edustava Elli Viitala on tehnyt erinomaista kautta myös kansallisessa pääsarjassa Pohjola Tourilla.
”Lähdin rakentamaan vapaaohjelmaa niin, että katsoin sääntökirjasta mistä saa vaikeusasteesta pisteitä, mietin mitkä ovat hevosen vahvuudet ja heikkoudet, suljin kaikki huonot puolet pois ja jätin hyvät puolet ohjelmaan”, Seinäjoella asuva Viitala nauraa. Ratsukon raviohjelmassa kuultiin Queenia.
”Otin raviohjelmaan Iso-Britannian Charlotte Frylta mallia, tarvitsen itsekin erityisesti passagen ratsastamiseen hyvän rytmin taustalle.”
Viitalan ja Woodcroft Rockstarin kausi jatkuu parin viikon päästä kouluratsastuksen joukkue SM-kilpailulla, jonka jälkeen tähtäin on Pohjola-sarjan finaalissa.
Tuomarinkartanon Ratsastusopistoa Helsingissä sisarensa kanssa pyörittävä Sirpa Degerth-Káldi iloitsi uransa ensimmäisestä SM-mitalista.
”Ihan huikea fiilis, meni yli odotusten! Tavoite oli olla neljän parhaan joukossa. Eilen hevonen oli jännittynyt, tänään radalla tuntui, että oli enemmän oma hevonen alla”, Degerth-Káldi kertoo.
”Eilen onnistuivat passaget, laukanvaihdot ja vaihtosarjat, niihin olin tyytyväinen, piaffissa puolestaan on työstämistä. Kokonaisuuteen olen koko viikonlopun osalta tyytyväinen. San Diego oli tänään kivasti kanssani läsnä radalla ja hyvin tuntumalla, mutta harmillisesti vaihtosarjoissa meille tuli rike, jota en saanut korjattua.”
SM-kilpailu meinasi jäädä Degerth-Káldilta kokonaan välistä, kun San Diego loukkasi itseään.
”Ehdin jo perua osallistumisen, mutta eläinlääkäri tutki hevosen ja se oli onneksi täysin kunnossa. Sen takia en ehtinyt ratsastaa kuin kolme kertaa ennen kilpailua. Mutta meillä on hevosen kanssa kahdeksan yhteistä vuotta takana, joten ajattelin ettei se muutamasta puuttuvasta ratsastuskerrasta jää kiinni.”
Nuorten mestariksi syntymäpäiväsankari Anniina Kolu
Vesilahdelta kotoisin oleva, sunnuntaina 19-vuotissyntymäpäiväänsä juhlinut Anniina Kolu otti nuorten SM-kilpailussa kärkipaikan Ghanan kanssa jo lauantain Prix St Georges luokassa, ja säilytti johtoasemansa myös sunnuntain vapaaohjelmassa hyvin prosentein 70,415 %.
”Toivoin että menisi hyvin, ettei mene syntymäpäivä pilalle”, Kolu nauraa ja jatkaa; ”Tänään verryttely sujui paremmin, ratakin oli kokonaisuutena parempi, sinne tuli yksi isompi rikko, mutta pystyttiin suorittamaan omalla normaalilla tasolla.”
Ratsukkoa valmentaa Anu Korppoo. Ratsukko valmentautuu kotoa Vesilahdelta käsin, ja hyödyntää valmennuksissaan usein etäyhteyttä.
”Valmennussysteemi on toiminut meille hyvin. Nyt oli vasta ensimmäinen vuoteni nuorissa, ja tätä ikäluokkaa on pari vuotta jäljellä, katsotaan mitä sen jälkeen tapahtuu.”
Hopeamitalille ratsasti vantaalainen Salli Pietarinen, 21, itse kouluttamallaan FWB-tammalla Lisbeth S. Tamma palkittiin FWB-yhdistyksen toimesta kilpailun parhaana FWB-hevosena. Ratsukkoa valmentaa Jasmin Sikström
”Kiitollinen olo, tämä oli täydellinen lopetus nuorten vuosille. Itse tehdyllä hevosella pääsy näin pitkälle on kirsikka kakun päälle tähän kilpailukauteen. Suomalaista kasvatustyötä on ihanaa päästä nostamaan tälle tasolle”, Pietarinen kertoo.
Pietarinen on itse suuntaamassa opiskelemaan, mutta toivoo Lisbeth S:n kilpauran jatkuvan ikäluokkaratsuna.
”Pikkusiskollani ja hevosenhoitajallani on juniorivuosia jäljellä, toivottavasti he pääsevät kilpailemaan tammallani. Siinä sivussa yritän nostaa sitä kohti U25-luokkia, joita toivottavasti pääsisin itse parin vuoden päästä starttaamaan.”
Pronssimitalille ratsasti Orivedeltä kotoisin oleva Pinja Pohjosmäki, 20, ratsunaan 14-vuotias DWB-tamma Nørremarkens Felicity. Ratsukkoa valmentaa Kolun tapaan Anu Korppoo.
”Huikeat fiilikset, hevosen kanssa on tehty kova urakka, sillä se on itse nostettu Helppo B tasolta vaativiin luokkiin. Ensi vuosi kilpaillaan vielä nuorissa, U25-luokat ovat sen jälkeen tavoitteena.”
Kilpailujärjestelyt saivat Pohjosmäeltä kiitosta.
”Woikosken puitteet ovat ihan huikeat! Olen ollut täällä viimeksi kilpailemassa 4 vuotta sitten entisen ponini Caramban kanssa. Caramba oli täällä nyt kilpailemassa Iida-Maria Koposen kanssa, oli hienoa nähdä heidän viimeinen yhteinen kilpailunsa.”
Junioreissa kultaa Peppi Kokolle
Junioreissa lauantaina kärkipaikan ottanut Peppi Kokko oli Damasco Caniceiran kanssa lähes ylivoimainen junioreiden SM-kilpailussa. Ratsukko teki vapaaohjelmassa tuloksen 72,63 %, ja kokonaiskilpailun voitto tuli tuloksella 141,175 %.
”Ihan mahtavaa, en olisi voinut kuvitella, että saadaan tällainen loppu yhteiselle kilpauralle Damasco Caniceiran kanssa. Saimme ennätysprosentit, olen todella tyytyväinen. Vaikka verryttelymme pitkittyi hieman sähkökatkon takia, tuntui hevonen silti mahtavalta radalla”, Kokko kertoo.
16-vuotias Damasco Caniceira päättää kilpauransa. Se jää Kokon perheen omistukseen Suomeen.
”Yritin puhua Damascolle, että nyt pitää tsempata, kun on viimeinen yhteinen rata. Kyllä se tuntuu haikealta, kun tiesi että tämä on viimeinen kerta.”
Espanjassa asuva törmäläislähtöinen 17-vuotias ratsastaja lentää takaisin asuinmaahansa heti maanantaiaamuna, jossa hän valmentautuu Antonio Serrano Silvan opissa.
Hopeamitalin sai helsinkiläinen 16-vuotias Ulrika Salminen, ratsuna Gilmore MC. Ratsukkoa valmentaa Ville Vaurio.
”Hevonen oli tänään radalla aika energinen ja veti vähän omia liikkeitä välissä, mutta onneksi ne kohdat, jotka onnistuivat, sujuivat tosi hyvin. Kilpailuista jäi kokonaisuutena hyvä fiilis.”
Turun Ratsastajia edustava Mila Pietarila, 18, saavutti pronssimitalin ratsuna Jonathan S. Kilpailu oli ratsukolle junioreiden ikäryhmässä viimeinen, ja ratsukko siirtyy harjoittelemaan kohti nuorten ikäluokkia.
”Tosi hyvät tunnelmat, en osannut kuvitella näin hyvää päätöstä tälle viikonlopulle. Tuli ihan puskista! Eilen ei ihan päästy esittämään parastamme, ja sijoitus oli ennen tätä päivää seitsemäs. Vapaaohjelma onnistui ja nostimme sijoitusta, haastavista sääolosuhteista huolimatta”, Pietarila kertoo.
Raju ukkosmyrsky katkoi kilpailualueelta sähköt kesken junioreiden finaalin, ja Pietarila valmistautui starttiin useaan otteeseen. Ratsukko teki haastavista olosuhteista huolimatta SM-kilpailussa hienon nousun.
”Hevonen jaksoi hienosti ja olen todella ylpeä siitä.”
Pihla Tarvainen ja Flex Suomen mestarit lapsiratsastajissa
Kellolainen 14-vuotias Pihla Tarvainen nousi Flexin kanssa lapsiratsastajissa Suomen mestariksi sunnuntain tuloksella 70,320 %. Lapsiratsastajat ratsastivat sunnuntaina FEI Lasten henkilökohtaisen ohjelman tasolla Helppo A.
”En olettanut, että tsempattaisiin näin paljon, todella hyvä fiilis. Takaosakäännökset onnistuivat erityisen hyvin tänään”, Tarvainen kertoo. Ratsukkoa valmentaa Tanja Takkula
Ratsukko siirtyy ensi kaudella junioriratsastajiin, ja alkaa treenaamaan Vaativa B tasoa kohti. 14-vuotias ruuna Flex on ostettu Tarvaisen käyttöön ratsastuskoulusta.
”Se on reipas ja tarvitsee luottamuksen, se on enemmän sellainen yhden ihmisen hevonen.”
Hopeamitalin sai kaulaansa lauantain luokan voittanut Unetun Ratsastajia edustava hirvensalmelainen Tuulia Soikkeli, 14, ratsuna oldenburgintamma Royal Diamondring. Ratsukon kokonaistulos oli 138,529 %.
”Jokunen rikko meillä tuli tänään radalla, ja ne vähän jäivät harmittamaan, mutta muuten on ihan hyvä fiilis. Olen tosi tyytyväinen viikonloppuun kokonaisuutena”, Soikkeli kertoo.
”Ensi kaudella siirrytään kohti junioreja ja aletaan treenata asioita kohti vaativia luokkia. Tason nostamisella ei ole kiire, mutta tavoitteita pitää olla.”
Pronssimitalille ratsasti Kuopiosta kotoisin oleva Venla Vottonen, 13, FWB-tammalla Flamant Noir. Lapsiratsastajien kokonaiskilpailu oli erittäin tasainen, Vottosen tulos oli 138,348 %. Ratsukkoa valmentaa Siilinjärvellä Salla Salmela.
”Kokonaisuus oli tosi hyvä, tehtiin iso parannus eiliseen, tunnelma on hyvä”, Vottonen kertoo. 13-vuotiaalla Vottosella on vielä ponivuosia jäljellä, ja ratsastaja paljasti harkitsevansa myös kouluponin hankintaa.
Ponien SM-kultaa Aino Sellmanille ja Don’t Call Me Babelle
15-vuotias hikiäläinen Aino Sellman ja 12-vuotias ponitamma Don’t Call Me Babe nousivat ponien Suomen mestareiksi sunnuntain onnistuneella vapaaohjelmalla, jonka tulos oli 70.82 %. Hyvinkään Urheiluratsastajia edustavaa ratsukkoa valmentaa Ville Vaurio.
”Olen yllättynyt, en osannut kuvitella, että menee näin hyvin! Vapaaohjelman rata oli aika tasainen, lopun lisäykseen olin itse tyytyväinen. Avotaivutukset olisivat voineet olla vielä paremmat”, Sellman tuumaa.
Kuluva kilpailukausi on joulukuussa 16 vuotta täyttävälle Sellmanille poniratsastajana viimeinen, tallissa on juniorivuosia varten odottamassa uusi ratsu, Imperia Diamant. Viimeinen arvokilpailu poniratsastajana oli Sellmanille erityisen tunteellinen, sillä Don’t Call Me Babe kärsi silmävammasta, joka katkoi ratsukon kilpailukauden 2023 kesken EM-kilpailumatkan. Don’t Call Me Babe kuitenkin tervehtyi ja palasi kilparadoille alkuvuodesta, ja on tehnyt Sellmanin kanssa hienoja tuloksia kuluneella kaudella.
”Tosi palkitsevaa, en edes ajatellut, että voisi olla mahdollista päästä ponin kanssa takaisin radoille. Silmävamman seurauksena Don’t Call Me Baben silmä jouduttiin poistamaan, jota seurasi pitkä sairasloma ja kuntoutus. Kyllä tämä tuntuu erityisen hyvältä.”
Ponien kärkikolmikko oli erittäin tasainen, kaikki mitalistit olivat kokonaistulosten eroavaisuuksissa alle kahden prosentin sisällä. Hopeamitalin sai kaulaansa lauantain osakilpailun voittaja, porvoolainen sunnuntaina 16-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Iida-Maria Koponen 22-vuotiaalla Caramballa. Ratsukkoa valmentaa Sara Maattola-Lindholm.
”Vähän pettynyt olo, olen tyytyväinen eiliseen, mutta tänään sattui paljon rikkoja, joka tiputti lopputulosta. Ensi kaudella siirryn hevosiin, katsotaan mitä sitten tapahtuu”, Koponen toteaa.
Pronssimitalin sai kaulaansa niin ikää ponivuotensa päättävä 16-vuotias kälviäläinen Amanda Prittinen. Myös Prittisellä on hevosratsu tallissaan juniorivuosia varten, mutta kilpaura Reitland’s Du nur Du B:n kanssa saa myös jatkoa.
”Minullakin on edessä siirtyminen hevosiin ja junioreihin, mutta ”Dudu” jää kuitenkin meille. Sen kanssa minulla on ensi kaudella tavoitteena päästä starttaamaan avoimia vaativia luokkia”, Prittinen kertoo.
Kilpailuviikonloppu Woikoskella ei Prittisen mukaan sujunut täysin suunnitellusti.
”Ihan hyvä fiilis, meillä on ollut läpi viikonlopun vähän haasteita ja ei ehkä päästy näyttämään ihan parasta osaamistamme. Saimme kuitenkin tehtyä ihan hyvät radat ja ollaan tyytyväisiä. Vapaaohjelmassa tuli yksi isompi rikko.”
11.8. Kansallisia kouluratsastustuloksia, SM Woikoski
Senioreiden suomenmestaruus, kokonaistulokset
1) Ville Vaurio / Dante NL, DTT, 139,196 %
2) Elli Viitala / Woodcroft Rockstar, Korsholms, 132,878 %
3) Sirpa Degerth-Káldi / San Diego, TKR, 132,564 %
Nuorten suomenmestaruus, kokonaistulokset
1) Anniina Kolu / Ghana, VESRA, 138,944 %
2) Salli Pietarinen / Lisbeth S, AiR, 133,065 %
3) Pinja Pohjosmäki / Nørremarkens Felicity, TRS, 131,783 %
Junioreiden suomenmestaruus, kokonaistulokset
1) Peppi Kokko / Damasco Caniceira, MeLaRa, 141,175 %
2) Ulrika Salminen / Gilmore MC, HR, 137,236 %
3) Mila Pietarila / Jonathan S, TR, 134,889 %
Lapsiratsastajien suomenmestaruus, kokonaistulokset
1) Pihla Tarvainen / Flex, Win Win, 139,07 %
2) Tuulia Soikkeli / Royal Diamondringg, UnRa, 138,529 %
3) Venla Vottonen / Flamant Noir, SiRa, 138,348 %
Ponien suomenmestaruus, kokonaistulokset
1) Aino Sellman / Don’t Call Me Babe, HyvUra, 138,334 %
2) Iida-Maria Koponen / Caramba, POM, 137,806 %
3) Amanda Prittinen / Reitland’s Du nur Du B, K-PH, 137,251 %
Tulokset: LINKKI
Korjattu 12.8. klo 10.01 Sirpa Degerth-Káldin kommenttia, hän ratsasti hevostaan vain kolme kertaa ennen kilpailua.
Korjattu 12.8. klo 13.15 Don’t Call Me Baben kärsi silmävammasta ei -sairaudesta.
Korjattu 14.8. klo 20.24 Tuomarinkylän Ratsastusopisto Tuomarinkartanon Ratsastusopistoksi.
Uutiset
- 6.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Ei voi enempää toivoa, kun tekee paralympialaisissa oman ennätyksensä”
- 6.9.2024Hevosjärjestöt luovuttivat Suomenhevosen tulevaisuusasiakirjan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille
- 5.9.2024Kenttäratsastuksen Tallink Silja Medium Tourin ja BOWA Legal Small Tourin finaalit Suonenjoella ja Pieksämäellä
- 4.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Se on suurien areenoiden hevonen”
- 3.9.2024Pariisin paralympialaiset - ”Hyvä esimerkki siitä, että tässä on kaksi elävää osapuolta”
- 3.9.2024Onnistunut lännenratsastuksen kisaviikko Hälldala Ranchilla
- 1.9.2024Alina Salo ja Da Vinci ovat Pohjola Grand Prix -voittajat 2024
- 1.9.2024Linnea Haukilehto luotsasi suomenhevosensa Samuli GP'n tuplavoittoon!
- 31.8.2024Suomenhevosten koulumestaruus Vekardolle ja Lassi Lehmustolle
- 31.8.2024Pohjola Grand Prix finaali käynnistyi – Sanna-Kaisa Selin ja Samorado kärkipaikalle