Ypäjälle hevosurheilumuseo
1.6.2010
Ypäjälle perustetaan valtakunnallinen Hevosurheilumuseo
Ypäjän hevospitäjään perustetaan valtakunnallisen Hevosurheilumuseo. Museo sijoitetaan Hevosopiston alueelle viljamakasiiniin huhtikuun kuluessa. Hevosurheilumuseon perustaja on museoyhdistys, jonka kotipaikka on Ypäjän kunta. Viralliset avajaiset järjestetään kansainvälisen Finnderby-tapahtuman yhteydessä kesäkuun kolmantena viikonloppuna. Avajaisnäyttelyksi Mannerheim-säätiö on luvannut lainata marsalkka Mannerheimin ratsastushistoriaa kuvaavan näyttelyn.
Ypäjän Kunta päätti kunnanhallituksen kokouksessaan maanantaina 13.3. tukea Suomen Hevosurheilumuseon käynnistämistä. Tässä vaiheessa varoja tarvitaan museoviraston hyväksymien vitriinien hankintaan. Nyt käynnistämisvaiheessa Hevosurheilumuseohankkeessa ovat mukana Suomen Urheilumuseosäätiö, Hevosopisto ja Ypäjän kunta. Jatkossa museoyhdistyksessä tulevat vaikuttamaan myös Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskuksen, Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton edustajat.
Hevosala on merkittävä työllistäjä ja elinkeino
Museon tarkoituksena on vahvistaa suomalaisten ymmärrystä historiastaan, kulttuuristaan sekä ympäristöstään ja nimenomaan hevosten roolista näissä. Hevosilla on ollut Suomen historiassa suuri merkitys. Tänä päivänä monipuolinen hevostalous perustuu laajaan harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan. Noin 200.000 henkilöä harrastaa hevosia ja noin 760.000 henkilöä seuraa ravitapahtumia. Hevostalous on myös merkittävä työllistäjä ja elinkeino. Noin 15.000 henkilöä saa toimeentulonsa hevostaloudesta. Hevosten määrä on kaksinkertaistunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Vuonna 1980 hevosia oli 31.484 ja vuonna 2003 60.185 yksilöä.
Ypäjä on Suomen hevosurheilumuseolle luonteva sijoituspaikka, koska Ypäjällä on vahva hevoshistoria. 1930-luvulta lähtien valtion hevossiittola, puolustusvoimien hevosvarikko, ratsu- ja remonttikoulu sekä maamme ensimmäinen hevostalouskoulu ovat kaikki toimineet Ypäjällä. Nykyisin Ypäjällä sijaitsee maan suurin hevosalan keskus, Ypäjän Hevosopisto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen hevostutkimuksen yksikkö sekä yksityinen hevossairaala. Ypäjä on myös Suomen virallinen hevospitäjä.
Esineistöä jopa 1600-luvulta
Suomen Hevosurheilumuseon esineistö perustuu Juha Erolan elämäntyönä keräämään ainutlaatuiseen suomalaisen hevosurheiluhistorian kokoelmaan. Kokoelma keskittyy viimeisen sadan vuoden suomalaiseen ratsastushistoriaan, mutta siihen kuuluu myös vanhempaa hevosalan esineistöä 1600-luvulta lähtien, mm. 30-vuotisen sodan ajoilta harvinaiset hakkapeliitan varusteet. Esineistö on pääasiassa kilpailupukuja, -palkintoja, valokuvia sekä kirjallista aineistoa. Eräs harvinaisuuksista on itsenäisen Suomen syntyyn ratkaisevasti vaikuttaneen JR27- ratsastusosaston jäsenen puku. Esineistö heijastaa yleisemminkin puolustusvoimien hevosenkäyttöön liittyvää kulttuuria.
Juha Erolan hevosurheilukokoelma siirrettiin Ypäjälle vuonna 2001 ja sitä on esitelty yleisölle Hevosurheilunäyttelyn nimellä Ypäjän Hevosopiston tiloissa vuodesta 2002 lähtien. Tämä on tarkoittanut kokoelman esittelyä vain Hevosopiston tapahtumien yhteydessä sekä yksityisten ryhmien erillisestä tilauksesta. Juha Erola on kartuttanut näyttelyn esineistöä jatkuvasti. Vuonna 2004 sille haettiin asiantuntijakumppaniksi Suomen Urheilumuseosäätiö, jonka toimitusjohtaja on yksi Hevosurheilumuseoyhdistyksen perustajajäsenistä.
Museo on osa laajaa hevosalan yhteistyötä
Tulevan kesäkauden suuret hevostapahtumat tapahtumat lähialueilla antavat laajalle yleisölle mahdollisuuden tutustua Suomen hevosurheilun historiaan. Kesäkuussa Ypäjällä järjestetään kansainvälinen Finnderby-tapahtuma, joka on kesän suurin kansainvälinen ratsastuskilpailu Suomessa. Heinäkuussa Ypäjällä on valjakkoajon SM-kilpailu ja kuun lopulla juostaan Kuninkuusravit Forssassa, jolloin museo toimii yhteistyössä Pilvenmäen raviradan raviperinnenäyttelyn kanssa. Hevosurheilumuseo on luonnollinen osa yhteistyötä myös Ypäjän Hevosopisto ollessa Helsingin kaupungin taidemuseon suuren hevosnäyttelyn pääyhteistyökumppani. Tämä näyttely on avoinna Helsingissä toukokuusta syyskuuhun. Ensi vuodeksi museolle on alustavasti luvattu Suomenhevonen 100 vuotta 2007 -teemavuoden aiheeseen liittyvä näyttely.
Museon suunnitellut aukioloajat ovat kesäkuusta joulukuuhun Hevosopiston tapahtumien yhteydessä. Vierailijaryhmät voivat myös tilata opastettuja näyttöjä.
Uutiset
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä