"Stressi aiheuttaa vaurioita hevosen suussa"

2.5.2025

Mielenkiintoisessa Tristan Tuckerin englanninkielisessä podcastissa Stress causing lesions in the horse´s mouth käsitellään hyvin ajankohtaista aihetta, hevosen stressiä ja suuta. Tuckerin kanssa on keskustelemassa kokenut hevosten hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri Wouter Demey.

Keskustelussa tulee esiin runsaasti uusiakin tietoja hevosen suun ja hampaiden toiminnasta ja stressistä. Kuten, että hevonen pureskelee (vapaana ollessaan) 16-18 tuntia vuorokaudessa! Pureskeleminen ylläpitää pään verenkiertoa myös pään ollessa syödessä pitkään alaspäin, ja rentouttaa stressaantunutta hevosta.

Jos hevosen pureskeleminen estetään esimerkiksi tiukalla turpahihnalla, päähän kerääntyy pitkässä staattisessa suorituksessa verta ja painetta. Pureskelemisen eli hevosen luontaisen rentoutumis- ja palautumismenetelmän estäminen aiheuttaa hevoselle myös stressiä.

Stressaantuneen hevosen syljen muodostuminen vähenee ja syljen laatu muuttuu. Hevosen suu muuttuu kuivaksi, jolloin esimerkiksi kumikuolain voi herkemmin aiheuttaa suussa hankausta ja vauriota.

Hevosen hammasloma on erityisen herkkä alue, jossa luun päällä on vain ohut kudos. Vaurio luuhun voi aiheuttaa hevoselle elinikäisen herkistymisen ja kipua ja stressiä. Tylppä painevamma vie paljon pidempään parantua kuin esimerkiksi verta vuotava haava suupielessä. Tumma, violetti tai harmaa väri kertoo vakavammasta kudosvauriosta.  

Jalostuksen myötä hevosen pään rakenne on muuttunut, ja kuolainten ja suitsien sovittaminen on entistä haastavampaa ja hevoskohtaista.

Demey antaa paljon hyviä ohjeita vammojen ja vaurioiden ennaltaehkäisemiseksi

  • ratsastaessa ohjaspaineen jatkuva hetkellinen myötääminen ja tauot, joiden aikana hevonen saa rentoutua ja venytellä –> verenkierron elvyttäminen ja hevosen stressin lievittäminen
  • turparemmin säätö niin, että hevonen saa avattua suutaan ainakin 1,5-2 cm, mutta ei liikaa
  • kuolainten ja suitsien tarkka sovittaminen
  • kuolainten ja suitsituksen vaihteleminen useita kertoja viikossa, vähentää hankaumien painevammojen muodostumista
  • monipuolinen harjoittelu, ja harjoitteiden ja rasituksen vaihteleminen
  • ratsastajan vaihtaminen, ei aina sama ratsastaja ja sama harjoitus
  • säännöllinen, dokumentoitu ja asiantunteva hampaiden tutkiminen ja hoito

”Kuolain, kannus tai raippa eivät ole itsessään ongelmallisia, vaan se, miten ihminen niitä käyttää!”

Hevosen hyvinvointi -työryhmä suosittelee:
Katso mielenkiintoinen podcast “Stress causing lesions in the horse´s mouth” Youtubessa, kesto 1 h 19 min.

Stress causing lesions in the horse's mouth? With Wouter Demey - Podcast #14


Lisätietoa:

Tristan Tucker
Pitkän linjan ammattilainen, asunut niin Australiassa kuin Euroopassakin. Tucker kasvoi laukkahevosten keskellä. Hän myös hyppäsi esteitä ja ratsasti kenttää, siirtyi ravihevosiin ja nykyään kouluratsastukseen. Tucker valmentaa, pitää esityksiä ja klinikoita maailmanlaajuisesti keskittyen omaan TRT metodiinsa. Sen punainen lanka on hevosten ymmärtäminen ja arvostaminen. Hän pitää TRT the podcast -podcastia.

Hevosten hammaslääkäri ja eläinlääkäri Wouter Demey
Vuonna 2008 eläinlääkäriksi valmistunut alankomaalainen Wouter Demey on jo yli kymmenen vuotta erikoistunut hevosten hammaslääketieteeseen. Hänellä on hevosten hampaiden hoitoon erikoistunut klinikka Equide Diestissä. Demey myös opettaa, pitää kursseja ja luennoi maailmanlaajuisesti.