Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin
17.3.2020
Hevosalan toimijat perustivat yhteisen valmiusryhmän hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lähde mukaan hyvänteon hevosväkeen.
Hevoset tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. Koronavirustilanne voi vaarantaa hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen esimerkiksi yrittäjän tai henkilökunnan sairastumisen vuoksi.
Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry on ryhtynyt koordinoimaan hevosalan vapaaehtoisten alueellista valmiusryhmää, jonka kautta talleille olisi saatavissa tuurausapua nopeastikin. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Ravivalmentajat ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.
VAPAAEHTOINEN: Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi oheisesta linkistä.
Toimitamme tarkemmat ohjeet toiminnan käynnistyessä vapaaehtoisten suojaamiseksi.
TÄRKEÄÄ TIETOA:
Työterveyslaitoksen ohje: Tartuntavaarallisilta taudeilta suojautumisohje hevostalleille
Vakuutusturva vapaaehtoistoiminnassa: Suomen Ratsastajainliiton vakuutukset kattavat liiton jäsenseurojen henkilöt tässä vapaaehtoistoiminnassa normaalin tapaturmavakuutusturvan osalta, talkoovakuutus kattaa jäsenseurojen ja -tallien talkootoiminnan ja liiton jäsentallien vastuuvakuutus on myös voimassa.
Mikäli et ole liiton jäsenseuran jäsen tai kyseessä on muu kuin jäsentallin tai seuran toiminta, varmista että sinulla on vakuutusturva joko tallinpitäjän kautta tai omasta tapaturmavakuutuksestasi. Emme suosittele toimintaa ilman vakuutusturvaa. Ja tässä on kyseessä siis vapaaehtoistyö, mahdollisessa työsuhteessa vakuutusturva on oma lukunsa.
TALLINPITÄJÄ: Tee selkeä ennakkosuunnitelma ja selvitä varahenkilöt, jotka vastaavat hevosten hoidosta silloin, jos sinä tai henkilökuntasi sairastuu. Ota selvää lomituspalvelujen saatavuudesta. Nyt korkea aika tehdä suunnitelma poikkeustilanteiden osalta.
Laadi tallin ja hevosten hoitoon tarkka ja kirjallinen ohjeistus ennakkoon. Sairaana et voi oleskella samassa tilassa tai olla muuten läheisessä kontaktissa tuuraajan, lomittajan tai vapaaehtoisen auttajan kanssa.
Jos tarvitset apua, ota yhteys Hippolikseen: hippolis.fi/yhteystiedot
MTK:n TöitäSuomesta -palvelusta löytyy myös tuurausapua.
Laura Mäkelälammin vinkit yrittäjille ohjeiden laatimiseksi:
- Piirrä suuntaa antava pohjapiirustus tallista ja sen lähiympäristöstä, kuten käytössä olevista tarhoista.
- Numeroi karsinat loogisessa järjestyksessä ja nimeä tarhat.
- Numeroi hevoset, esim. numeroitu teippi riimuun. Listaa kunkin hevosen tuntomerkit mahdollisen numeroinnin puuttuessa. Mahdollisuuksien mukaan ota valokuvat hevosista ja lisää kuvat hoito-ohjeisiin.
- Tee kirjallinen lista hoito-ohjeista, sisältäen mm. ruokinta-ohjeet ja tarhausjärjestyksen + muu oleellinen tieto, esim. mahdolliset käsittelyongelmaiset jne. Älä jätä oleellisia asioita tuuraajan itse huomattavaksi.
Ensimmäisen illan ja aamun aikana mukaan on ilmoittautunut jo 440 vapaaehtoista!
Päivitetty 18.3.2020 klo 15.46 - lisätty tietoa suojautumisesta ja vakuutusturvasta
Uutiset
- 26.3.2023Ypäjän kansainvälisen kilpailun parhaat koulu- ja pararatsukot
- 26.3.2023”Suunta on oikea. Saa nähdä, mihin kesä vie meidät."
- 26.3.2023Yvonne Österholm tuplavoittoon CDI3* Ypäjällä
- 25.3.2023Ypäjän Grand Prix´n voitto odotetusti Yvonne Österholmille
- 24.3.2023Mette Kauppila kahteen voittoon perjantaina Ypäjän kansainvälisissä kilpailuissa
- 24.3.2023Kansallinen toimintakykyohjelma tulevan hallitusohjelman kärkihankkeeksi – liikuntajärjestöt ehdottavat 200 miljoonan euron investointia
- 22.3.2023Terhi Stegars ratsuttajaksi Bartlgutiin, Itävaltaan
- 21.3.2023Ratsastusta voi harrastaa kohtuullisin kustannuksin
- 20.3.2023Ypäjän kansainväliset kouluratsastuskilpailut alkavat torstaina
- 17.3.2023Äänestä vuoden 2022 sykähdyttävintä hevoshetkeä!