MM-kilpailu Aachenissa

1.6.2010

Suomi lähettää kuusi ratsukkoa MM-kilpailuun

Suomi osallistuu Aachenissa, Saksassa elokuun 20. päivä käynnistyviin ratsastuksen MM-kilpailuihin neljässä lajissa yhteensä kuuden ratsukon vahvuisella joukkueella. Maatamme edustavat kenttäratsastaja Piia Pantsu, kouluratsastaja Kyra Kyrklund, esteratsastajat Mikael Forstén, Sebastian Numminen ja Noora Pentti sekä matkaratsastaja Johanna Strang-Ginouves. Joukkuetta johtaa Aki Ylänne. Seitsemän ratsastuksen lajin yhteiset MM-kilpailut nimeltä World Equestrian Games ratsastetaan joka neljäs vuosi.

Kyra Kyrklund ja Piia Pantsu ovat kokeneita ratsastajia arvokilpailuissa, heillä molemmilla on yksi MM-mitali. Pantsu puolustaa Aachenissa neljän vuoden takaista pronssiaan ja Kyra Kyrklund voitti hopeaa 1990. Kyrklund ja hänen MM-hevosensa Max ovat kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, elokuun rankinglistalla sijalla kymmenen. Johanna Strang-Ginouves on osallistunut matkaratsastuksen MM-kilpailuun kerran aikaisemmin kun vuoden 2004 mestaruuskilpailu oli siirretty ratsastettavaksi 2005. Lisäksi hän oli vuoden 2005 EM-kilpailussa viides. Toisin kuin ratsastuksen olympialajeissa, matkaratsastuksen MM järjestetään kahden vuoden välein. Vasemmalla Kyra ja Max, copyright Jan Gyllenstén. 

Suomella ei aikaisemmin ole ollut estejoukkuetta tai edustajaa MM-kilpailuissa. Mikael Forstén on hypännyt kahdet EM-kilpailut ja Sebastian Numminen yhdet. MM-joukkueemme ratsastajista Noora Pentti osallistuu Aachenissa kansainvälisiin arvokilpailuihin ensimmäistä kertaa. Hän on noussut FEI:n rankinglistalla kevään ja kesän kuluessa suurin harppauksin. Elokuun alun listalla hän pitää sijaa 214, kun heinäkuun sijoitus oli 264. Paras suomalainen esteratsastaja listalla on Mikael Forstén, joka lähestyy sadan parhaan joukkoa. Hänen elokuun sijansa on 114 (118) Sebastian Numminen on suomalaisista toisena, sijalla 213 (227).

Suomi ratsailla:
Tietoa ja tilastoja


Ratsastuksen harrastajia on lähes 120.000, heistä aikuisia 64.000 ja alle 18-vuotiaita 53.000 henkilöä. Aikuisten harrastajien määrä on viimeisten kolmen vuoden aikana kasvanut 31 %. Nuorison osalta lukumäärä on pysynyt samana, mikä tarkoittaa suhteellista kasvua, sillä ikäluokka on kolmessa vuodessa pienentynyt 5 %. Oikealla Sebastian Numminen ja Sails Away, copyright Marcus Westermark.

Suomessa on 64.000 hevosta, joista lämminveriratsuja 13.000. Poneja on 8.000, suomenhevosia 19.000, ja näistä ratsukäytössä on noin 4.000. Lämminveriravureita on 23.000. Hevosala työllistää suoraan tai välillisesti tuhansia ihmisiä.

Suomen Ratsastajainliitto, SRL on vuonna 1920 perustettu ratsastusurheilun ja -harrastuksen hallinto- sekä edunvalvontajärjestö. SRL on ollut kansainvälisen ratsastajainliiton, Fédération Equestre Internationale´n, FEI:n jäsen ja edustaja Suomessa vuodesta 1923 lähtien.  SRL:n keskeisiä toiminta-alueita ovat harrastuksen ja kilpaurheilun edistäminen, hevosen hyvinvointi, turvallisuus, nuorisotyö sekä monipuoliset liikuntamahdollisuudet ratsain. Hevosjalostuksen ja raviurheilun kattojärjestö on Suomen Hippos ry.

Ratsastajainliiton jäseniä ovat ratsastusseurat, joita on 380. Seuroissa on yhteensä 34.000 henkilöjäsentä, heistä aikuisia on 19.000 ja alle 18-vuotiaita 15.000. Naisia ja tyttöjä jäsenistöstä on 92 %, miehiä ja poikia 8 %. Seurojen jäsenet suorittivat viime vuonna 1.100 ratsastus- ja 1.100 hevostaitomerkkiä. Lisäksi Green Cardin lunastaneita rekisteröityneitä satunnaisratsastajia on yli 3.000.

Ratsastajainliiton hyväksymiä ratsastuskouluja sekä harrastetalleja on 235. Yhteensä ratsastustalleja on maassamme noin tuhat, joista puolet on ratsastuskoulujen kaltaisia yrityksiä. Ratsastajainliiton Nouse ratsaille -internetsivuilla on yli 300 tallin yhteystiedot.

   Ypäjän Hevosopisto on hevosalan
   johtava ammatillinen koulutuslaitos. Hevosopistosta
   valmistuu mm. ratsastuksenohjaajia, -opettajia,
   ratsuttajia, tallimestareita, hevosten hoitajia ja
   kengitysseppiä. Hevosopisto edustaa
   Ratsastajainliittoa kansainvälisessä
   ratsastuksenopettajien koulutus- ja luokitusjärjestössä
   International Group for Equestrian Qualifications´ssa.
   Lisäksi Hevosopisto on jäsen eurooppalaisten
   hevosalan oppilaitosten verkostossa, Equestrian
   Educational Network´ssä.

   Ratsastuksessa naiset ja miehet kilpailevat
   tasavertaisina samoissa luokissa lukuun ottamatta vikellystä. Ratsastuksen olympialajeja ovat este-, kenttä- ja kouluratsastus sekä paralympialaji vammaisratsastus. Muita kilpailulajeja ovat islanninhevos-, lännen- ja matkaratsastus, valjakkoajo sekä vikellys. Vaellusratsastus on laji, jossa toistaiseksi ei kilpailla. Ratsastajainliiton valmennuskeskus on Ypäjän Hevosopisto, jossa järjestetään mm. maajoukkuevalmennukset. Ylhäälla vasemmalla Piia Pantsu ja Ypäjä Karuso, copyright Ulla Lindgren Fagerholm.

Viime vuonna lunastettiin 1.300 kansallista ja 4.000 aluekilpailulupaa. Kansallisessa kilpailurekisterissä oli 6.000 aktiivista hevosta. Kuluvana vuonna Suomea on kansainvälisissä ilpailuissa edustanut 75 este-, 46 koulu-, 31 kenttä- ja 4 matkaratsastajaa sekä 8 valjakkokuskia. Heillä on kansainvälisessä kilpailurekisterissä aktivoituina 149 este-, 54 koulu-, 37 kenttä-, 11 valjakko- ja 4 matkaratsastushevosta.
Kuvassa alla oikealla MM-edustajamme Johanna Strang-Ginouves ja Feliztsija, copyright ratsastajan arkisto.

Kansallisia kilpailuja järjestettiin 113 kpl. Lähtöjä eri lajeissa ratsastettiin: este- 8.800 kpl, koulu- 3.500, kenttä- 400, valjakkoajo 67, matka- 10, islanninhevos- 1, lännen- ja vammaisratsastuksessa sekä vikellyksessä 0. Alueellisia ratsastuskilpailuja järjestettiin 337.

Ensimmäiset ratsastuskilpailut Suomessa järjestettiin vuonna 1911.

2006 Suomi isännöi kolmet
kansainväliset kilpailut:

* Este-, kenttä- ja kouluratsastus, kesäkuussa Ypäjällä (CSIO**** / CDI** CCI** / CIC*)
* Vikellyskilpailu syyskuussa Helsingissä (CVI**)
* Esteiden World Cup -osakilpailu ja kouluratsastusta, 
  lokakuussa Helsingissä (CSI-W / CDI***)

Ratsastajainliitto julkaisee vuonna 1947 perustettua jäsen- ja tiedotuslehteä nimeltä Hippos. 96-sivuinen 4-värilehti ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa, lehden painos on lähes 40.000. Ratsastajainliiton internetsivuja käyttää 150.000 eri vierailijaa kuukaudessa (keskiarvo 1-6/06). Ratsastuksen kahdeksan aluejaostoa julkaisevat omia tiedotuslehtiään ja ylläpitävät internetsivuja.

Etusivun kuvan copyright Johanna Strang-Ginouvesin arkisto.
MM-osallistujien taustatietoja ja kilpailun aikataulu Aachenin logon alla vieressä.