Ohjeistusta ratsastuskilpailujen palkintojen verotukseen liittyen

23.6.2023

Verohallinto ohjeistaa kilpailunjärjestäjää toimittamaan maksetusta rahapalkinnosta ennakonpidätys, kun palkinnon arvo ylittää verovuonna 100 euroa, eikä palkinnon saaja kuulu ennakkoperintärekisteriin. Ratsastajainliitto sai verottajalta tarkemman linjauksen ratsastusurheilun erityiskysymyksiin. Myös KIPA-kilpailujärjestelmään ollaan suunnittelemassa tarvittavia lisäyksiä, jotka helpottavat kilpailunjärjestäjän työtä.

Kuvituskuva Heidi Lammi.

 

Kilpailijat

Verotusyksikön ohjausyksiköstä on saatu ohjeistusta ja ohjeita kilpailupalkintojen verotukseen liittyen.

  • Urheilusuorituksesta, esim. ratsastuskilpailusta sijoituksen perusteella saatu palkinto on aina urheilijanpalkkiota. Urheilijan palkkio rinnastetaan työkorvaukseen, ja urheilija tarvitsee siihen työkorvauksen verokortin.
  • Ratsastuskilpailussa palkinnon antajan on toimitettava rahapalkinnosta ennakonpidätys, jos palkinnon määrä on yli 100 euroa.
  • Alle 100 euron palkinto on verovapaa, eikä maksajan tarvitse ilmoittaa sitä tulorekisteriin eikä toimittaa ennakonpidätystä. Jos sama henkilö kuitenkin saa vuoden aikana useita palkintoja, joiden arvo yhteensä on yli 100 euroa, palkinnot ovat saajalle veronalaisia ja hänen on itse ilmoitettava palkinnot veroilmoituksellaan.
  • Jos ratsastuskilpailussa palkinnon saaja on alaikäinen lapsi, palkinto on hänen tuloaan (ilmoitetaan hänen tulonaan), vaikka se maksettaisiin vanhemman tilille. 
  • Ennakonpidätystä toimitettaessa palkinnon maksaja voi saajan vaatimuksesta vähentää kilpailupalkinnon arvosta urheilijalle kilpailusta aiheutuneita EPL 15 §:n mukaisia kuluja tositteita vastaan, esim. kilpailumaksun ja todelliset matkakustannukset. Sen sijaan yleisiä harrastamiseen liittyviä kuluja (esim. jäsenmaksut, kausimaksut, välineet, varusteet) ei voi vähentää ennen ennakonpidätyksen toimittamista. 

  • EPL 15 §:n nojalla ilman ennakonpidätystä korvatut kustannukset ovat urheilijan veronalaista tuloa hänen verotuksessaan. Urheilijan on verotuksen toimittamista varten esitettävä vastaava vähennysvaatimus kustannuksista veroilmoituksellaan, jolloin kustannukset tulevat huomioitua myös verovuodelta toimitettavassa verotuksessa.
  • Jos hevosen omistaa osakeyhtiö ja kilpailupalkinto maksetaan hevosen omistajalle, kyse on osakeyhtiön tulosta. Koska kyseessä ei ole työstä maksettu korvaus, palkinnosta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, vaikka yhtiö ei olisi ennakkoperintärekisterissä.

 

Ohjeita:

Luku 3.3.1:
Urheilijan palkkioita ovat muun muassa kilpailupalkinnot.

Luku 3.3.2:
Urheilukilpailuista saadut palkinnot ovat lähtökohtaisesti saajan veronalaista ansiotuloa, jos palkinnot on saatu sijoituksen tai suorituksen perusteella ja niillä on rahallista arvoa.

Luku 12.1:
Ennakonpidätys muussa kuin työsuhteessa saaduista urheilijan palkkioista ja palkinnoista toimitetaan palkkaa varten määrätyn ennakonpidätysprosentin ja lisäprosentin mukaan (VHp ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä 17 § ja EPA 4 §) tai urheilijan palkkiota varten määrätyn muutosverokortin mukaan. Urheilijan palkkioista on toimitettava ennakonpidätys riippumatta siitä, millä tasolla urheilua harrastetaan.

Luku 5.1.2:
Urheilusuorituksesta saadut kilpailupalkinnot ovat urheilijan palkkiota riippumatta siitä, onko kyse harrastajaurheilijasta vai ammattiurheilijasta. 

Luku 5.14:
Jos palkinto on saatu urheilukilpailusta eikä palkinnon saaja ole palvelussuhteessa kilpailun järjestäjään, tiedot palkinnosta ilmoitetaan tulolajilla Työkorvaus (336) ja lisäksi ilmoitetaan tulonsaajan lisätietona Urheilija. Tällainen on tilanne myös silloin, kun palkinnon voittaa eläimen kanssa suorituksen tehnyt henkilö, esimerkiksi ratsastaja, ohjastaja tai ohjaaja. Jos palkinnon saaja on eläimen omistaja tai kasvattaja, tiedot palkinnosta ilmoitetaan tulolajilla Muu veronalainen ansiotulo (316). Jos omistaja tai kasvattaja puolestaan maksaa esimerkiksi prosenttiosuuden palkintorahasta tai tietyn kiinteän kuukausipalkkion henkilölle, joka kilpailee eläimen kanssa, kyseessä on omistajan tai kasvattajan urheilijalle maksama suoritus, joka ilmoitetaan palkan tulolajilla tai työkorvauksena riippuen siitä, onko saaja palvelussuhteessa maksajaan. Tämän lisäksi maksaja ilmoittaa tulonsaajan lisätiedon Urheilija. Katso tarkemmin urheilukilpailun palkinnon ilmoittamisesta kohdasta 5.1. Urheilija.

 

Kilpailun järjestäjä

Tulorekisteri-ilmoitusta koskeva ohjeistus

Tulorekisteriin tehdään seuraavilla koodeilla ilmoitukset:

  • Kun ratsastajalle maksetaan kilpailupalkinto, ilmoitetaan tiedot palkinnosta tulolajilla Työkorvaus (336) ja lisäksi ilmoitetaan tulonsaajan lisätietona Urheilija.
  • Kun palkinnon saaja on eläimen omistaja tai kasvattaja, tiedot palkinnosta ilmoitetaan tulolajilla Muu veronalainen ansiotulo (316). 
  • Jos urheilijalle maksettavasta palkintosummasta vähennetään palkintoihin kohdistuvat suorat kulut (ilmoittautumismaksut yms) ilmoitetaan nämä tulorekisteriin koodilla 419 vähennys ennen ennakonpidätystä.
  • Ennakonpidätyksen määrä ilmoitetaan tulorekisteriin koodilla 402 ennakonpidätys

Tämän jälkeen lomake lähetetään tulorekisteriin ja maksetaan Oma Veroon sama summa (seuran tai kilpailujärjestäjän omalla viitteellä, eli saman tahon viitteellä, joka on kirjautunut tulorekisteriin).

 

Kilpailupalvelu KIPAan kehitetään heinäkuun aikana mm. seuraavia, Verohallinnon ohjeistuksen mukaisia lisäominaisuuksia:

  • Työkorvauksen verokortin tallentaminen sähköisenä KIPAan.
  • Työkalut kilpailusta aiheutuneiden kulujen huomioimiseksi vähennyksinä ennen mahdollista ennakonpidätystä.
  • Työkalut palkintorahojen maksamiseksi ilman ennakonpidätystä esimerkiksi urheilijan valmennusrahastotilille tai hevosen omistavan yrityksen tilille .

 

Huomioitavaa kilpailujen palkintojen verotuksesta ratsastajille ja järjestäjille 12.6.

Verohallinto (ruots. Skatteförvaltningen) on Suomen viranomainen, joka huolehtii verojen keräämisestä yhteiskunnalle. Verotusyksikkö hoitaa asiakkaiden verotuksen sujuvasti, laadukkaasti ja yhtenäisesti kaikissa olosuhteissa. Yksikköön kuuluu yhdeksän verotoimistoa sekä Ohjausyksikkö.