Suomenratsujen Kuninkaalliset Ypäjällä 3.-6.9.

28.8.2020

Tapahtumaviikonloppuna ratkotaan suomenhevosten mestaruus kouluratsastuksessa ja juhlistetaan 100-vuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa.

Tiedote: Hevosopisto

Odotettu Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuma toteutuu ensi viikolla. Suomenratsujen Kuninkaalliset - tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 19. kertaa. Poikkeuksellisen neljää päivää kestävistä kilpailuista tekee se, että este- ja kouluratsastusluokat ovat avoimia vain suomenhevosille. Back on Track Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuma on suomenhevosratsukasvatuksen ja -urheilun ykköstapahtuma sekä yksi Hevosopiston vuoden kohokohdista.

Kilpailuviikonloppuna Ypäjällä ratkotaan suomenhevosten kouluratsastusmestaruus. Ensimmäisenä mestaruuspäivänä, lauantaina, nähdään upeat 34 ratsukkoa hakemassa finaaliin oikeuttavaa tulosta. Sunnuntaina ratsastettavaan finaaliin selviytyy 15 parasta ratsukkoa, jotka suorittavat vapaaohjelmiaan musiikin tahdissa. Kouluratsastuksessa kilpailijoille on tarjolla myös 15 muuta luokkaa, mm. suomenhevostammoille avoin Akulin Pokaali torstaina sekä perjantaina ja lauantaina ratsastettava Kelmi Cup.

Esteratsastuksessa kilpaillaan lukuisia luokkia nurmipohjalla Hevosopiston Derby-kentällä. Luokkien estekorkeudet vaihtelevat 70 – 110 senttimetrin välillä. Lauantaina ratsastetaan 100 cm:n Prix de Suomenratsut ja sunnuntaina vaativin Prix de Tampereen Hevoset -messut Samuli GP.

Mukana molemmissa lajeissa on perinteinen 6-vuotiaiden suomenhevosten Black Horse Kasvattajakilpailu, jossa nuoret suomenhevoset kilpailevat kahtena päivänä. 

Viikonloppuna järjestetään myös suomenpienhevosten mestaruudet sekä este- että kouluratsastuksessa. Suomenpienhevonen on enintään 148 senttimetriä korkea suomenhevonen, jota käytetään monipuolisesti hevosurheilun eri tehtävissä. 

Marko Björsin kouluratsastusklinikka lauantaina 

Kilpailujen ohella tapahtumassa riittää myös paljon muuta kiinnostavaa nähtävää. Maajoukkuevalmentaja Marko Björsin vetämä Kultajousen kouluratsastusklinikka järjestetään lauantaina klo 15. Klinikan ratsukot julkistetaan tapahtumaviikolla. Lauantaipäivän päätteeksi nähdään joukko suomenhevosratsuoriita Krafft Orikavalkadissa Derby-kentällä klo 17 alkaen.

Sunnuntaina Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtumassa juhlistetaan valtakunnallista suomenhevosen päivää ja 100-vuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa. Sunnuntain juhlapuhujana on Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Ratsastajainliitto palkitsee tapahtumassa Tulevaisuuden hevosen, joka valitaan 6-vuotiaiden suomenhevosten Kasvattajakilpailun este- ja koululuokista. Lisäksi Suomen Ratsastajainliitto palkitsee koulumestaruusluokista ja Samuli GP:stä valittavan Tulevaisuuden ratsastajan.

Lauantaina ja sunnuntaina ratsastusurheilun suosikkiääni Teemu Ahtee haastattelee SRK-studiossa ratsastajia sekä muita kiinnostavia hevosurheiluvaikuttajia. Sunnuntaina Suomenratsut ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Hevosopisto toteuttavat yhteistyössä hyväntekeväisyyshuutokaupan Derby-areenalla klo 15 alkaen.  Huutokauppa-artikkeleita on lahjoittanut järjestäjien lisäksi Back On Track. Huutokaupan tuotot käytetään lyhentämättöminä suomenhevosratsujen kilpailupalkintoihin.

Yleisöllä on mahdollisuus tehdä ostoksia Expossa ja ihailla kilpailun lomassa myös Hevosopiston oppilasruokalassa Stiina Hovin Tulikavio -taidenäyttelyä. Suomenhevosten koulumestaruuden voittajahevosen omistaja palkitaan upealla Tulikavion taideteoksella.

Tapahtumaan on vapaa pääsy torstaina ja perjantaina. Lauantain ja sunnuntain tapahtumaan on pääsymaksu. Kaikki tapahtumaan saapuvat rekisteröidään koronavirustilanteen vuoksi ja jokaisena tapahtumapäivänä yleisön tulee lunastaa lippu ennakkoon Hevosopiston verkkosivulta. Tapahtumaan ei tule saapua hengitystieoireisena.  Hevosopiston laajoilla ulkourheilualueilla toteutettavassa tapahtumassa noudatetaan turvavälejä ja huolellista käsihygieniaa. Ulkopuolisilla ei ole pääsyä Hevosopiston talleille koronavirustilanteen vuoksi. Hevosopisto seuraa ja noudattaa viranomaisten ohjeistusta tapahtumanjärjestäjille.

Ohjelma ja aikataulut

Liput