Usein kysytyt kysymykset

1. Millaisissa tilanteissa vakuutus on voimassa?
Vakuutus on voimassa kaikilla liiton jäsenillä ja Green Card -vakuutetuilla ratsastukselle ominaisessa harjoittelussa, kilpailuissa ja leireillä. Harjoitteluksi katsotaan myös esim. ratsastustunnit tai yksityishevosella ratsastus ja sekä kaikki ratsastukselle ominaiset hevosen käsittely- ja hoitotehtävät. Koko ratsastuksen lajikirjo on vakuutuksen piirissä, myös esimerkiksi valjakkoajo ja ratsastusjousiammunta.

Vakuutus kattaa lisäksi ratsastusleireillä sattuneet, äkillisestä tapahtumasta aiheutuneet loukkaantumiset, vaikka ne eivät liittyisi suoranaisesti ratsastukseen. Esimerkiksi, jos loukkaat nilkkasi ratsastusleirillä käytävässä lentopallopelissä tai astut lasinpalan päälle, on vakuutuksesi voimassa.

2. Onko vakuutus voimassa muilla kuin SRL:n jäsentalleilla? Entä jos ratsastaa omalla hevosella?
Jäsenen Sporttiturva on voimassa kaikilla talleilla, myös muilla kuin liiton jäsentalleilla. Myös ulkomailla tapahtuvat ratsastukseen liittyvät tapaturmat korvataan. Vakuutus on voimassa myös omalla hevosella ratsastaessa.

3. Tipuin hevosen selästä ja jouduin käymään lääkärissä. Olen SRL:n jäsen, miten saan korvauksia vakuutuksesta?
Mikäli tapaturma on sattunut 1.1.2021 tai sen jälkeen, tutustu Pohjola Vakuutuksen Sporttiturvan ohjeisiin ja ehtoihin. Mikäli tapaturma on sattunut vuonna 2020 tai aikaisemmin, ota yhteyttä Sari Siltalaan, sari.siltala@ratsastus.fi.

4. Kattaako vakuutus hevosen hoitamiseen liittyvät tilanteet?
Kyllä, hevosen hoitaminen on olennainen osa lajin harjoittelua ja kilpailuihin valmistautumista.

5. Onko Pohjola Sporttiturvassa ominaisuuksia, joita ei ole tavanomaisissa tapaturmavakuutuksissa?
Merkittävin etu on se, että Sporttiturvassa korvattavuus ei edellytä ulkoista tekijää loukkaantumiselle, äkillinen tapahtuma riittää. Myös akillesjännevammoja korvataan tavallisia vakuutuksia kattavammin. Rasitusmurtuman tai sen esiasteen tutkimukset ja hoito korvataan mikäli se ilmenee äkillisen tapahtuman yhteydessä. Lääkärin määräämät ortopediset tuet ja sidokset korvataan. Hammasvammoissa ei ole enimmäiskorvausaikaa. Nämä ovat merkittäviä eroavaisuuksia useimpiin muihin tapaturmavakuutuksiin ja niistä hyötyvät kaiken ikäiset ja tasoiset eri ratsastuslajien harrastajat ja kilpailijat. 

6. Korvataanko Sporttiturvasta fysioterapiaa?
Lääkärin määräämää fysioterapiaa korvataan leikkaushoidon jälkeen enintään 10 hoitokertaa. Polvi- ja olkapäävammoissa fysioterapiaa voidaan korvata myös leikkaushoidon sijasta määrättynä.

7. Olen lähdössä ulkomaille vaeltamaan. Toimiiko vakuutus myös ulkomailla?
Vakuutus toimii samoin edellytyksin kuin kotimaassa ja kattaa hoitokulut, mutta ulkomaille ei myönnetä maksusitoumuksia Sporttiturva -vakuutuksesta, vaan hoitokulut on maksettava ensin itse ja haettava korvausta sen jälkeen. On kuitenkin muistettava, että vakuutus ei korvaa esim. matkan aikana alkavan sairauden aiheuttamia hoitokuluja eikä kotiinkuljetusta ulkomailta. Suosittelemme erillisen matkavakuutuksen ottamista ulkomaan matkalle. Liiton edustustehtävissä matkavakuutus on voimassa.

6. Minulla on Green Card -kortti. Onko vakuutukseni samanlainen kuin ratsastusseurojen jäsenillä? 
Vakuutus on sama Green Card ja Green Card Plus -harrastajilla kuin ratsastusseuran jäsenillä. Green Card -vakuutettuna sinun tulee käydä vakituisesti jollain liiton jäsentalleista ja jos tämä kriteeri ei täyty, Green Card -vakuutuksen ostamiselle ei ole perusteita. Jos ratsastaa pelkästään liittoon kuulumattomilla talleilla ja haluaa vakuutuksen liiton kautta, vaihtoehtona ovat seurajäsenyys tai Green Card Plus -vakuutus.

8. Minulla on entinen ravuri, jolla ratsastan ja välillä käyn myös ajamassa. Kattaako vakuutus, jos satun tipahtamaan kärryiltä? Entä valjakkoajoharjoituksissa tai vikellyspukilla harjoiteltaessa?
Vakuutus kattaa valjakkoajoon liittyvän harjoittelun, kuten kärryillä tai reellä ajamisen. Sama koskee vikellyksen harjoittelua vikellyspukilla. Raviurheiluun liittyvät vakuutukset kuuluvat Suomen Hippoksen palveluihin.

9. Putosin hevoseni selästä ja loukkasin jalkani, jolloin se turposi ja nahkasaappaani jouduttiin leikkaamaan irti. Korvaako vakuutus minulle uudet saappaat? Entä silmälasit, kypärän tai muut varusteet?
Sporttiturva on suunniteltu korvaamaan kattavasti lääkärikäynneistä, lääkkeistä, tutkimuksista ja leikkauksista aiheutuvia kuluja. Vakuutus kattaa myös hammasvammojen hoidon ja fysioterapian, kun sitä on määrätty leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen sekä lääkärin määräämänä polvi- ja olkapäävammoissa leikkaushoidon sijasta. Hoitotoimenpiteen yhteydessä irti leikattavat vaatteet ja saappaat korvataan, mutta muuten ratsastusvarusteita, silmälaseja, kuulokojetta tai hammasproteesia ei korvata, vaikka ne olisivat rikkoutuneet äkillisen tapahtuman yhteydessä.

Lunastamalla lisenssikaupasta laajennetun Sporttiturvan (ent. lisävakuutus) turvaat myös vahinkotapahtuman yhteydessä vioittuneen ratsastuskypärän korjauskustannukset tai uuden hankinnan enintään 100 euroon saakka. Kulun korvaamisen edellytyksenä on, että vahinkotapahtumasta on aiheutunut terveydenhuoltoalan ammattihenkilön (esim. Pohjola Terveysmestari) tai lääkärin määräämä hoito tai tutkimus. Lunastamalla laajennetun Sporttiturvan hoitokorvausten maksimimäärä nousee 15 000 euroon.

10. Tyttäreni käy seuramme hevoskerhossa, mutta ei ole SRL:n jäsen. Kuuluuko hän jonkin vakuutuksen piiriin? Itse puolestani olen välillä liputtajana tallimme estekisoissa. Jos siellä tapahtuisi jotain ikävää, kuuluisinko minä jonkin vakuutuksen piiriin, jos en olisi SRL:n jäsen?
Tyttärellänne ei ole tapaturmavakuutusta. Liiton sääntöjen mukaan jokaisen kerholaisen täytyisi kuulua seuraan tai heillä tulisi olla Green Card/Green Card Plus -vakuutuskortti. Seuran vastuuvakuutus kattaa tuottamuksellisen vahingon, eli sellaiset tapaukset, jossa vahinko on johtunut ohjaajan puutteellisesta valvonnasta tai puutteellisista järjestelyistä. Sen sijaan seurojen tapahtumien vapaaehtoistyöntekijät (talkoolaiset) kuuluvat liiton ryhmätapaturmavakuutuksen (Tuplaturva) piiriin.

11. Olen aloittanut montéharrastuksen. Kattaako vakuutus myös montén ja muun raviurheilun?
Monté-ratsastus on vakuutuksen piirissä seuraavin ehdoin:
Minkä tahansa SRL:n jäsenseuran jäsenenä vakuutus on voimassa harrastaessasi montéa itsenäisesti tai SRL:n alaisen seuran järjestämissä monté-ratsastuksen harjoituskilpailussa, harjoituksissa, kursseilla, leireillä ja tapahtumissa. Vakuutus ei ole voimassa Suomen Hippoksen alaisissa virallisissa ravikilpailussa tai harjoitusraveissa, joihin vaaditaan Suomen Hippoksen ajolupa.