Elmo Jankari ja DD kättelyssä kärkeen SM-kenttäratsastuksessa

12.9.2020

Suonenjoella nähtiin tänään SM-kilpailuissa maailmanluokan menoa, kun Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi lähtivät mukaan huippuratsuillaan. Kylmyys, sade ja viima eivät latistaneet tunnelmaa, innokkaita faneja oli paikalla iso joukko.

Elmo ja DD , kuva SRL Hanna Heinonen

Kenttäratsastaja Elmo Jankari nousi heti johtoon Rion olympiahevosellaan Duchess Désirée kenttäratsastuksen Suomen mestaruuksissa, jotka käynnistyivät lauantaina Vanhamäen Tallilla Suonenjoella. Kouluratsastuskokeessa ratsukko sai hienon voittotuloksen 72.54 prosenttia, virhepisteiksi muunnettuna 27.5. Turun Ratsastajia edustava Jankari ja oldenburgtamma ”DD”, 15, selviytyivät myös rataesteiltä osuuden ykkösinä maaliin, tuloksena 1.6 aikavirhettä. Yhteispisteet ennen sunnuntain ratkaisevaa maastoesterataa 29.1.

– Onhan se mukana mennä maailmanluokan hevosella, eihän DD ole tällä tasolla kilpaillut kuin viimeksi neljä vuotta sitten. Eilen se oli tosi rento, mutta tänään se oli kouluradalla aika fressi, heräsi kun oli kylmä ja vettä tuli vaakana tuulessa. Minulla tuli ohjelmaan väärinratsastuskin, kun se on uusi, olisi pitänyt opetella paremmin. Rataesteet ratsastelin rauhassa, kiertelin ja kaartelin, ja tuli vähän yliaikaa, mutta DD hyppäsi oikein hyvin, Jankari kertoo.

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click, kuva Hanna Heinonen.

Toisena SM-tilanteessa on toinen ennakkosuosikki, moninkertainen arvokisaedustaja ja kansainvälinen menestysnimi Sanna Siltakorpi pistein 34,1 huippuhevosellaan Bofey Click. Tampereen Ratsastusseuraa edustava ratsukko oli toinen sekä koulukokeessa että rataesteillä. Siltakorpi on Jankarin elämänkumppani. Kolmatta sijaa pitää Ylöjärven Ratsastajien Suvi Järvi tammalla Orlanda II pistesaldolla 39,3.

Melko tasan seitsemän vuotta Jankari sitten voitti huipputammallaan nuorten ratsastajien Euroopan mestaruuden, minkä jälkeen kaksikko on edustanut Suomea myös MM- ja EM-tasolla. Yhteistyötä on takana kohta 11 vuotta. Edellisen kerran Duchess Désirée kilpaili viime vuoden MM-kilpailuissa Luhmühlenissä, Saksassa.

– DD on meille jo perheenjäsen. Se oli ilmoitettu ja valmisteltu neljän tähden kansainvälisiin kisoihin keväällä, mutta kaikki peruuntui koronan takia. Sen jälkeen kuljetus Suomeen ei mennyt ihan toivotusti, ja se toipui siitä hetken, minkä vuoksi se ei ole kilpaillut tänä kesänä aiemmin, Jankari kertoo.

Jankari on kilpailussa kymmenentenä toisella hevosellaan Soraya.

– Soraya vähän kilahti tänään kouluradalla. On se aiemminkin tuollaista tehnyt, mutta siitä on jo kaksi vuotta. Sen jälkeen se on mennyt säyseästi ja hyvillä tuloksilla 4–5 tähden tasolla, sillä tavalla tämä oli kyllä vähän pettymys. Joskus tilanne voi kääntyä noinkin. Se hyppäsi tosi hyvin, tein pari omaa mokaa, mutta tulos olisi hyvin voin olla myös nolla.

Ennen viimeistä SM-osuutta Jankarin täytyy päätös, kumman hevosista hän nimeää mestaruuksiin.

– Kummankaan hevosen kanssa en ota mitään riskiä. DD:llä on vanha iso vamma taustalla, ja tämä ei ole kilpailu, jossa sitä riskeerataan. Katson  starttaako se ollenkaan vai menenkö vain osan radasta. Pitää katsoa miten ensi yön sade vaikuttaa tilanteeseen. Menemme Sannan kanssa nyt illalla kävelemään maastoradan. Kun sen ovat tehneet yhdessä Perttu Puranen, Simo Leppälä ja Aki Karhapää, luotan että se on erinomaisesti rakennettu ja suunniteltu.

Veera Manninen ja Colibri, kuva Hanna Heinonen.

Pieksämäkeläinen Veera Manninen, 20, on nuorten kilpailussa kaksoisjohdossa hevosillaan Colibri ja Sir Greg pistein 27,6 ja 28,3. Kolmantena on tervolainen Aada Puranen, 18, ratsulla Dioradus G, 32,2. Hänen isänsä, maastoradan suunnittelija Perttu Puranen isännöi Aron tilaa, jolla sunnuntain maastokoe ratsastetaan.

– Colibi teki tässä koulukokeessa oman ennätystuloksensa, ja myös Sir Greg teki tasaisen hyvän, rikkeettömän kokonaisuuden. Rataesteet oli molempien kanssa tosi hyvät. Pääsin tekemään linjat ja välit, kuten olin suunnitellut, ja molemmat tekivät nollaradat, Manninen kertoo.

Koska mestaruutta voi tavoitella vain yhdellä hevosella, Mannisella on edessään vaikea valinta.

– En ole ehtinyt yhtään miettimään, onneksi on vielä hetki aikaa pohtia. Colibri on pieni, ketterä ja nopea, mutta Sir Greg on tosi hyvä myös. Molemmat tekevät varmasti tosi hyvät maastot. Colibrin kanssa meillä on pidempi yhteistyö takana.

Nuoresta iästään huolimatta Manniselle on kertynyt jo runsaasti menestystä. Viime kausi Sir Gregin kanssa toi nuorissa SM-kultaa, PM-hopeaa ja joukkuekultaa sekä kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia. Colibrin kanssa Manninen on käynyt kolmet EM-kilpailut, kaksi junioreissa ja yhden nuorissa. Ratsukolla on ikäluokista SM-kultaa ja hopeaa ja sekä myös junioreiden PM-joukkuevoitto vuodelta 2015.

SM-kilpailut ratkotaan Tervossa Ahon Tilalla maastokokeilla sunnuntaina klo 11 alkaen. Yleisöllä on vapaa pääsy, minä lisäksi kilpailu lähetetään suorana Haven Livessä ja Ruutu Plus -kanavalla, selostamassa Aki Karhapää.

Sunnuntaina klo 15 starttaa Tervon Urheilijoiden järjestämä Aro Cross Country run -estejuoksutapahtuma, jossa juoksuharrastajat päästetään testaamaan miten SM-maastoradasta suoriutuu ilman hevosta.

Kilpailujen johtaja on Kristiina Purdy ja puheenjohtajatuomari Osmo Metsälä.

YLEISÖ

Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy. Kaikkia paikalle tulijoita  pyydetään täyttämään ennakkoon sähköinen henkilötietolomake koronatilanteen vuoksi.

AIKATAULUT

Sunnuntai
Maastot klo 11 alkaen
Palkintojenjako arviolta klo 16

TELEVISIOINTI

Havenin lähetys paikan päältä livenä molempina päivinä, selostus sunnuntai maastoesteradalta Aki Karhapää. http://www.haven.fi/live/
Taltiointi näkyy myös Ruutu Plus -kanavalla: https://www.ruutu.fi/plus

Sunnuntain Urheiluruutu kannattaa katsoa myös, klo 20.45 alkaen TV1.

Kilpailukutsu: LINKKI

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruus 2020
Väliaikatilanne  12.9. kouluratsastus- ja rataestekokeen jälkeen

Seniorit eli avoin mestaruus
1) Elmo Jankari – Duchess Désirée, Turun Ratsastajat ry 27,5 + 1,6 = 29,1
2) Sanna Siltakorpi – Bofey Click, Tampereen Ratsastusseura ry 29,3 + 4,8 = 34,1
3 Suvi Järvi – Orlanda II, Ylöjärven Ratsastajat ry 33,7+ 5,6 = 39,3
4) Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-aho – Madame Schnabel, Ratsastusseura Varsa ry 34,4 + 8,4 = 42,8
5) Veera Peltokangas – Candy Girl, Perhonjokilaakson Ratsastajat ry 35,2 + 8 = 43,2
6) Virpi Nättiaho – My Cachet, Ratsastusseura Skara ry 33,1 + 14,8 = 47,9
7) Henna-Riikka Väisänen – Baleno, Lempi Racing Team ry  40,6 + 8,4 = 49
8) Sini Mänttäri – Fieldhill Fantasy, Kotkan Kilparatsastajat ry 37,5 + 12 = 49,5
9) Veera Peltokangas – Waterlily XI, Perhonjokilaakson Ratsastajat ry 34 + 16 = 50
10) Elmo Jankari – Soraya, Turun Ratsastajat ry 42,2 + 8,4= 50,6
11) Axel Lindberg - My Laptop, Husaariratsastajat ry 36,8 + 16,4 = 53,2

Nuoret ratsastajat
1) Veera Manninen – Colibri, Ratsastusseura Pikadorit 27,6 + 0 = 27,6
2) Veera Manninen – Sir Greg, Ratsastusseura Pikadorit 28,3 + 0 = 28,3
3) Aada Puranen – Dioradus G., Hevosseura Merihevoset 27,4 + 4,8 = 32,2
4) Nina Nurmesviita – Aramara Ramses, Korpilahden Ratsastajat 31,7 + 9,2 = 40,9
5) Emmi Tapio Evyta – Honkolan Ratsastusseura 35,7 + 8 = 43,7
6) Monica van Assendelft - Mini Magic, Porvoon Mustang 34,9 + 15,6 = 50,5

Täydet SM-tulokset, avoin mestaruus ja nuoret: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UI4_nC70ThTxSndlvTCcvxhQk7RxsjKbl4AJ4rsK4fg/edit#gid=0

Täydet luokkatulokset, avoin mestaruus: https://online.equipe.com/fi/class_sections/530768
Täydet luokkatulokset CCN2*-luokka, jossa ratkotaan nuorten mestaruus. https://online.equipe.com/fi/class_sections/530767
- Luokat ovat avoimia myös muille ratsukoille, jotka eivät kilpaile mestaruudesta.