Ilmoituskanava epäasiallisen käytöksen tai hevosten kaltoinkohtelun ilmoittamiseksi avattu

23.2.2024

Ratsastajainliitto on avannut ilmoituskanavan, jonka kautta voit jättää ilmoituksen ratsastusurheilun tai hevoskasvatuksen piirissä tapahtuneessa hevosten hyvinvointiin, lääkeaineiden väärinkäyttöön tai häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvässä asiassa. Ilmoituksesi käsitellään ehdottoman luottamuksellisena, ja sitä pääsevät tarkastelemaan vain asian käsittelijät. Jos et ole varma, onko asiasta syytä ilmoittaa, voit silti olla aina yhteydessä.

Kuvituskuva Heidi Lammi.

 

Ilmoitus tulee jättää omien yhteystietojen kera.

Anonyymin ilmoituksen voit kuitenkin tällä hetkellä jättää Suomen Urheilun Eettisen komitean SUEKin Ilmo-kanavalle: ilmo.suek.fi. Anonyymia tukea saat lisäksi Väestöliiton Et ole Yksin -chatista kaikissa häirintään liittyvissä asioissa: Ti–Ke 15.00–17.30, To 14–16.00, osoitteessa etoleyksin.fi.

Millaisia asioita voi ilmoittaa?

Voit tehdä ilmoituksen esimerkiksi lääkeaineiden väärinkäytöstä, kohtaamastasi tilanteesta, jossa on syytä epäillä hevosten hyvinvoinnin laiminlyöntiä, tai kohtaamastasi häirinnästä.

Huomaathan, ettei Ratsastajainliitto ole viranomainen, eikä voi aloittaa asiassa rikostutkintaa. Mikäli ilmoitus koskee rikosepäilyksi luokiteltavia asioita, kuten eläinsuojelurikosta, seksuaalista ahdistelua, laitonta uhkausta, fyysistä väkivallantekoa tai herjausta, tee aina ilmoitus sähköisesti suoraan Suomen poliisille: https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus .

Mikäli et ole varma asian vakavuudesta, voit olla meihin yhteydessä ja autamme sinua arvioimaan, täyttääkö asia rikoksen tunnusmerkit.

Soita hätänumeroon 112 kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle tai kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Huomioithan, että sopimuksiin, ostoihin ja vastaaviin asioihin liittyvät riita-asiat ovat siviilioikeudellisia asioita, jotka käsitellään yleisissä tuomioistuimissa, joten Ratsastajainliitto ei käsittele niitä. Työsuhteeseen liittyvissä riita-asioissa, kuten palkkauksessa tai muussa sopimusasiassa ota yhteyttä omaan esimieheesi tai ammattiliittoon. Mikäli asiasi koskee ratsastusurheilua ulkomailla tai muuta organisaatiota, välitämme tiedot asianomaiselle toimijalle.

Miten ilmoitukset käsitellään?

Kun ilmoitus saadaan, siitä tehdään alustava arvio. Mikäli tiedot ovat puutteelliset, eikä niiden pohjalta pystytä tekemään arviota, tai ne osoittautuvat selvästi perusteettomiksi, vihje poistetaan ilmoitusjärjestelmästä. Olemme ilmoittajaan yhteydessä kahden viikon sisällä ilmoituksesta asian edistämiseksi. Mikäli tarvitsemme lisätietoja, emmekä saa vastausta ilmoittajalta, asia raukeaa kahden kuukauden kuluttua.

Jos alkuarvioinnissa ilmoitus osoittautuu perustelluksi, suoritetaan lisätutkimuksia. Jatkuva vuoropuhelu tarvittaessa ilmoituksen lähettäneen henkilön kanssa on erittäin arvokasta, joten jätäthän ilmoituksen mukana yhteystietosi. Yhteystietoja käsitellään aina ehdottoman luottamuksellisesti.

Hevosten hyvinvointia ja lääkeaineiden väärinkäyttöä koskevat ilmoitukset ohjautuvat asiantuntijaeläinlääkäreille, jotka voivat tehdä pistokoemaisia talli- ja hevostarkastuksia. Jos tiedot koskevat viranomaistyötä, ne välitetään kyseiselle viranomaiselle.

Häirintää tai epäasiallista käyttäytymistä koskevissa asioissa asian vakavuuden arvioi aina ensimmäiseksi Ratsastajainliiton johtoryhmä, joka ohjaa asian jatkoselvittelyyn häirintäasioista vastaaville henkilöille.

Huomaathan, että väärän ilmiannon tekeminen voi olla kunnianloukkaus. Toivomme, että kanavaa käytetään vain todellisiin asioihin, jotta kanavaa voidaan hyödyntää toiminnassa oikein.

Luottamuksellisuus ja tietojen poistaminen

Ilmoitus poistetaan raportointijärjestelmästä, kun sitä ei enää tarvitse käsitellä. Kaikki ilmoitukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, eikä yhteystietoja käytetä mihinkään muuhun, kuin ilmoitetun asian käsittelyyn.

Vastuullinen toiminta lähtee siitä, että kaikki ilmiannot tehdään hyvässä aikeessa. Tämä pätee, vaikka epäily osoittautuisikin vääräksi. Älä kuitenkaan koskaan esitä tietoisesti vääriä syytöksiä.

 

Pääset ilmoituslinkkiin täältä: LINKKI  


Lisätietoa:
Valtioneuvoston asetus hevosten suojelusta
Ruokavirasto: HevosetUusi laki eläinten hyvinvoinnista ja sitä täydentäviä asetuksia voimaan vuoden vaihteessa