Ratsastajainliiton liittovalmennus- ja kilpailukiellot jatkuvat 11.4. asti

18.3.2021

Suomen Ratsastajainliiton hallitus on 18.3. kokouksessaan päättänyt jatkaa SRL:n maajoukkue- ja liittovalmennusten ja kaiken SRL:n alaisen kilpailutoiminnan keskeytystä 11.4. asti. Alun perin keskeytyksen oli tarkoitus päättyä 28.3. Kiellon tarkoituksena on minimoida erittäin aggressiivisen hevosten herpesviruskannan leviäminen. Hallitus suosittelee, että muista kuin välttämättömistä syistä tapahtuvaa hevosten liikuttamista tallilta toiselle vältetään kilpailu- ja valmennustoiminnan keskeytyksen aikana, jotta EHV-1-viruksen leviämisriski pystytään minimoimaan.


 

”Euroopassa on havaittu epidemian aikana 17 kuolemaa. Nämä ovat vain ne tapaukset, jotka on raportoitu Kansainväliselle Ratsastajainliitolle FEI:lle. Tapauksia voi kuitenkin olla huomattavasti enemmän”, hevoseläinlääkäri Liisa Harmo sanoo.

Hallituksen päätös pohjautuu FEI:n asettamaan kahdentoista maan kansainvälisten kilpailujen keskeyttämiseen. Niihin kuuluvat myös Ruotsi ja Viro. FEI:n tauko jatkuu 11.4. asti. FEI suosittelee myös, että kaikki Euroopan kansalliset liitot peruuttavat kansalliset tapahtumansa hevosten liikkumisen rajoittamiseksi.

”Vaikka nyt ei ole kilpailuja, hevosia tulee kuitenkin jatkuvasti rajan yli. Esimerkiksi viime kuussa 150 hevosta, eikä niiltä Suomessa edellytetä maahantulokaranteenia. Meillä ei ole vielä todettu näitä tapauksia, mutta on vain ajan kysymys, koska tauti tulee Suomeen.”

”Emme halua edesauttaa viruksen leviämistä kilpailu- tai valmennustilaisuuksissa. Niihin saattaisi osallistua hevosia, joiden kanssa samassa tallissa voi asua juuri Keski-Euroopasta saapuneita hevosia. Tämänvuotisen epidemian on aiheuttanut selvästi tavanomaista ärhäkämpi virus”, Harmo sanoo.

Herpesvirus on hyvin yleinen hevosilla ja varsinkin sen hengitystiemuotoa esiintyy Suomessa jatkuvasti. Neurologisia tapauksia on vuosittain maassamme ollut korkeintaan muutama.

”Tallit voivat jatkaa normaalia toimintaa, mutta on hyvä kiinnittää tavallista parempaa huomiota hygieniaan. Harrastajien tulisi käydä vain yhdellä tallilla. Ammattilaiset (esimerkiksi eläinlääkärit ja valmentajat) osaavat ottaa tilanteen huomioon ja ehkäistä taudin leviämistä heidän mukanaan. Hevosen siirto pieneltä tallilta toiselle pienelle tallille on edelleenkin mahdollista, jos kummallakaan tallilla ei ole yhteyttä tuontihevosiin.”

Harmo kertoo, että rokotus ei suojaa herpeksen neurologiselta muodolta, mutta vähentää viruskuormitusta ja mahdollisuutta taudin neurologisen muodon leviämiseen.