Vikeltäjä Anna Kivistö

Anna Kivistö ja Atterupgaards Marlene II. Kuva Hanna Heinonen

 

Anna Kivistö, s. 2002, on tamperelainen kansainvälisen tason vikeltäjä. Hän valmentautuu Suomatkan tallilla Kangasalla kilpailuhevosensa Atterupgaards Marlene II eli “Alman” kanssa. Kivistö edustaa Suomessa kotikaupunkinsa seuraa eli Tampereen Ratsastusseuraa. Kivistön valmentajana ja juoksuttajana toimii Alman omistaja Oona Pekkala, joka on valmentanut Kivistöä vuodesta 2016 asti. Kivistön ensimmäisenä valmentajana toimi pitkään vikellyksessä kansainvälisesti kilpaillut Viivi Aaltovesi.  

Kivistö aloitti vikellyksen vuonna 2014. Hän oli koko ikänsä harrastanut voimistelua ja ratsastanut myös, joten hän päätyi tutustumaan vikellykseen voimistelusta tuttujen ystävien kautta. Kivistö kilpailee edelleen akrobatiavoimistelussa. Vikellyksessä Kivistö pääsi mukaan maajoukkueeseen vuonna 2015, ja on siitä asti kilpaillut aktiivisesti sekä Suomessa että kansainvälisellä tasolla. Juniorivuosina hän kilpaili lainahevosilla sekä vuoden 2018 EM-kilpailuissa Unkarin Kaposvarissa että vuoden 2019 MM-kilpailuissa Hollannin Ermelossa. Suomessa juniorivuosien aikana hän voitti yhden SM-pronssin vuonna 2018 sekä SM-hopeat vuosina 2019 ja 2020. Vuonna 2020 hän kilpaili myös parivikellyksessä ja voitti parivikellyksen lajimestaruuden Enni Rautasen kanssa. Vuonna 2020 hän oli sekä junioreiden että parien ranking 1. Suomessa. 

Kivistön ensimmäinen seniorivuosi vuonna 2021 oli hänelle haasteellinen ylikuormitusongelmien takia, ja lopulta hän kilpaili pitkän treenitauon jälkeen ainoastaan yksissä kansallisissa kilpailuissa sekä SM-kilpailuissa, joissa hän saavutti pronssia. Kuluva kausi 2022 on siis kansainvälisesti ollut Kivistölle ensimmäinen varsinainen seniorivuosi. Hän aloitti kautensa sijoittumalla CVI Grote-Brogelissa toiseksi sekä viidenneksi CVI Ermelossa 2*-luokassa kvaalaten samalla korkeimpaan, 3*-luokkaan. Ensimmäisessä 3*-kilpailussaan CVI Ypäjällä hän sai tehtyä ehjät suoritukset, ja kvaalasi Herningiin MM-kilpailuihin. Kivistö kertoo arvokilpailupaikan lunastamisen sekä Herningin MM kilpailuihin pääsyn olleen hänelle kilpailukauden tavoite. Kuluneella kaudella 2022 Kivistö on päässyt myös kilpailemaan CHIO Aachenissa, jonka hän kertoo olleen hänen pitkäaikainen unelmansa. 

Herningin MM-kilpailuissa Kivistö tulee kilpailemaan Almalla, joka on hänen pitkäaikainen treeni- sekä kilpailuhevosensa jo vuodesta 2017. Kivstö ja Alma ovat kilpailleet pitkään yhdessä, ja tulleet todella tutuiksi toistensa kanssa. Kivistö ja Alma eivät ole koskaan aiemmin kilpailleet Ruotsia kauempana. “On ihan mielettömän hienoa, että kerrankin suomalaisilla on mahdollisuus kilpailla arvokisoissa omalla hevosella ja minulle henkilökohtaisesti merkitsee erittäin paljon, että kyseessä ovat ensimmäiset aikuisten arvokisani”, Kivistö kertoo.  

Anna Kivistön esittely ja kansainväliset kilpailutulokset FEI:n sivuilla: LINKKI

Suomen mestaruuskilpailut
2021, Pronssia, seniorit, Atterupgaards Marlene II, juoksuttaja Oona Pekkala
2020, Hopeaa, juniorit, Atterupgaards Marlene II, juoksuttaja Oona Pekkala
2019, Hopeaa, juniorit, Atterupgaards Marlene II, juoksuttaja Oona Pekkala
2018, Pronssia, juniorit, Atterupgaards Marlene II, juoksuttaja Oona Pekkala

Arvokilpailuedustus 
2019, Junioreiden MM Ermelo, Alankomaat, Londontime, yksinvikellys 28. sija
2018, Junioreiden EM Kaposvár, Unkari, Csongor, yksinvikellys 38. sija