Vikeltäjä Jessica Laxén

Jessica Laxén ja Condor 2021 MM-kilpailuissa. Kuva Daniel Kaiser-Delitzsch

 

Jessica Laxén, s. 2001, on kansainvälisen tason vikeltäjä, joka on edustanut Suomea arvokilpailuissa useasti ja saavuttanut useamman SM-mitalin. Laxén valmentautuu Karlvikissa, ja edustaa ratsastusseuraa Riding Team Gold Horses ry. Vuosien varrella hänellä on ollut useita valmentajia, hänen ensimmäinen ja pitkäaikainen valmentajansa oli itse menestyksekkäästi vikellyksessä kilpaillut Heta Vihro. Hänen nykyinen monivuotinen valmentajansa on Paula Grönroos, joka myös aikoinaan kilpaili vikellyksessä kansainvälisellä tasolla.  

Laxén päätyi vikellyksen pariin vuonna 2013 telinevoimistelutaustan kautta, kun hän näki vikellysesityksen markkinoilla, ja pitkä haave ratsastusharrastuksen aloittamisesta vaihtui vikellykseen. Vuonna 2016 hän pääsi mukaan maajoukkueeseen sekä yksinvikeltäjänä että osana juniorijoukkuetta. Juniorivuosina hän panosti kuitenkin ensisijaisesti joukkuevikellykseen, ja kävi joukkueen kanssa junioreiden MM-kisoissa 2017 Itävallan Ebreichsdorfissa, ja 2019 Hollannin Ermelossa. Siinä sivussa hän kilpaili myös yksinvikellyksessä, jossa saavutti SM-hopeaa vuonna 2017, ja vuonna 2018 PM-kisoissa sijan 11.   

Senioriluokkaan vuonna 2020 siirtyessään hän jatkoi ainoastaan yksinvikeltäjänä, ja saavutti tuolloin SM-hopeaa. Kausi 2021 hänellä oli hevostilanteeltaan haastava, kun hän joutui kilpailemaan lähes kaikki kilpailut lainahevosilla, mutta saavutti kuitenkin kvaalit ensimmäisiin arvokisoihinsa yksinvikellyksessä seniorisarjassa. Ruotsin kansainvälisissä kisoissa hän oli PM-luokassa 7. lainahevosella, ja SM-kisoissa saavutti omalla treenihevosellaan kultaa. MM-kilpailuissa Unkarin Budapestissa hän kilpaili jälleen tuntemattomalla hevosella, mutta tulos oli suhteellisen hyvä, ja hän saavutti 24. sijan. Vuonna 2020 ja 2021 hän oli senioriluokassa Suomen rankingin 1.  

Jessica Laxénin esittely ja kansainväliset kilpailutulokset FEI:n sivuilla: LINKKI

Suomen mestaruuskilpailut

2021, yksinvikellys, seniorit, kultaa / Omeer, juoksuttaja Paula Grönroos 
2020, yksinvikellys, seniorit, hopeaa / Omeer, juoksuttaja Paula Grönroos 
2017, yksinvikellys, juniorit, hopeaa / Sorrex, juoksuttaja Aime Nederström-Alanko  

Arvokilpailuedustus 

2021, MM, Budabest (HUN), yksinvikellys, seniorit, sija 24. /Condor 
2019, MM, Ermelo (NED), joukkuevikellys, juniorit, sija 10. / Zidane B 
2017 MM, Ebreichsdorf (AUT), joukkuevikellys, juniorit, sija 13. / Vigaro 21