Millä varusteilla pääsen alkuun?

Ratsastuksessa käytetään erilaisia varusteita ja välineitä, mutta alkuun tarvitset oikeastaan vain kypärän. Ja senkin voit lainata tallilta. Jalkineeksi kelpaavat hyvin kumisaappaat tai muut leveä- ja matalakorkoiset kengät. Ratsastushousuiksi soveltuvat kaikki materiaalit, jotka joustavat eivätkä ole liukkaita.

Kerrospukeutuminen on Suomen oloissa suositeltavaa. Tallipukeutumisessa on hyvä välttää kaikkea, mikä voi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni. Jätä suosiolla kotiin roikkuvat kaulahuivit, isot korut ja huput. Pitkät hiukset pidetään ponnarilla.

Harrastuksen jatkuessa omien varusteiden hankinta tulee ajankohtaiseksi. Oma kypärä on yleensä se ensimmäinen varustehankinta. Kypärän ostamiseen kannattaa käyttää aikaa. Turvallisin on se, joka istuu päähän parhaiten. Uusi kypärä kannattaa valita uudet standardit täyttävästä mallista. Kypärän oston jälkeen ostetaan usein ratsastushousut, hanskat, ratsastussaappaat ja turvaliivi.

Ratsastusvarusteita voi hankkia alan erikoisliikkeistä, maatalouskaupoista, isommista tavarataloista sekä nettikaupoista. Asiantuntevien liikkeiden myyjät osaavat auttaa sopivien varusteiden hankkimisessa. Neuvoja kannattaa kysyä myös kokeneemmilta harrastajilta ja ratsastuksenopettajalta.
 

Hyvä muistaa:

  • Valitse itsellesi kokeilemalla uusi kypärä. Älä osta kypärää, jossa on ”kasvunvaraa”. Kypärän pitää istua kunnolla.
  • Ratsastuskypärä tulee uusia aina kovan kolauksen aiheuttaman putoamisen jälkeen, koska isku yleensä vahingoittaa kypärän rakennetta.
  • Älä osta käytettyä kypärää.
  • Yleisen suosituksen mukaan kypärä tulee vaihtaa uuteen 3–5 vuoden välein.