Espoon Tallilla hevoset yhdistävät kaiken ikäiset iloisiin päättäjäisiin

13.6.2024

Espoon Tallilla on alkamassa kevätkauden päättäjäiset ja tallin omat estekilpailut. Sää on aurinkoinen ja helteinen. Tunnelma on lämmin ja iloinen. Ihmisiä kuhisee kentän laidalla, buffassa jonotetaan makeisia ja talli-isäntä pitää huolen, että grilli on kuumana. Tallille saapuessaan voi huomata tyytyväisiä ilmeitä ja kuulla naurahduksia kilpailukuulutusten seasta. Ratsastajat, heidän perheensä ja ystävänsä ovat tulleet tallille viettämään yhteistä aikaa ja kokoamaan pian päättyvän kauden luomia ajatuksia.

Lumia Mikkonen (vas.), Senja Ollos ja Minea Keskinen. Kuva Emilia Kokko.

Espoon Tallin, Espoon Ratsastajat ry:n, Noora Mäkelän tiedote.

Kiinnostus hevosurheilun ja harrastamisen yhteisöllisyyteen näkyi hyvin, kun kesäkuun alussa Espoon Talli ja Espoon Ratsastajat ry järjestivät kevätkauden päättäjäiset, jossa kilpailtiin, juhlittiin ja nautittiin yhteisolosta koko tallin voimin. Hevosharrastuksessa yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat avain mukavaan ja lämpimään ilmapiiriin sekä mielekkääseen harrastamiseen. Ratsastus voi olla paljon muutakin kuin glamouria kilpaurheilua tai vedonlyömistä ravikilpailuissa. Se voi olla mieltä virkistävää yhdessä tekemistä ja hauskanpitoa kaiken ikäisille.

“Tietämys lajista on lisääntynyt paljon. Tämä on meille yhteistä tekemistä. Voisi sanoa, että tämä on meille yhteinen harrastus, vaikka en itse täällä ratsasta”, perheen äiti toteaa.

“Täällä on päässyt tutustumaan aivan uuteen maailmaan. Koko ratsastusharrastus ja tallielämä ovat minulle aivan uutta. On kiva nähdä, miten oma tytär kehittyy ja nauttii tästä harrastuksesta. Sehän on tietenkin vanhempana parasta antia. On siinä itsellekin pieni kipinä syttynyt, että haluaisi päästä kokeilemaan ratsastusta,” perheen isä naurahtaa.

Espoolainen perhe tilaisuudessa. Kuvat Noora Mäkelä.

Tallilla lapset ja nuoret voivat saada samanhenkisiä kavereita ja jopa elinikäisiä ystäviä, mutta myös vanhemmat voivat ystävystyä kentän laidalla.

Piritta Kupari kertookin: “Meillä hevosharrastus on ollut ihanaa yhteistä aikaa, ja se on myös tuonut molemmille hyviä kavereita ja ystäviä.”

“Tämä on meille tällainen äititytär harrastus ja ihanaa yhteistä aikaa. Tytär ratsastaa ja minä toimin ikään kuin sitten tallirenkinä, se on parasta”, hymähtää Mersia Raunio.

Piritta Kupari (vas.) ja Mersia Raunio.

Paikalle on saapunut myös Keski-Suomen hyvinvointi alueen johtaja Jan Tollet, kenelle tallielämä on tullut vaimon ja lapsien hevosharrastuksen myötä hyvinkin tutuksi. Jan on tuttu näky Espoon tallilla, usein vain työasu poikkeaa hänen normaalista, kun kravatti vaihtuu tallille tullessa kumisaappaisiin. Tällä kertaa Jan toimii grillimestarina ystävänsä Petrin kanssa.

Jan Tollet (oik.) ja perhetuttu Petri.

“Tänään sunnuntaina saatiin tänne iso porukka, paljon ihmisiä, ja on todella mukava nähdä miten innokkaasti kaikki ovat olleet mukana. Tässä on ollut buffetti toimintaa tukemassa ja itsekin olen päässyt grillimestariksi. Hienosti myös kilpailut ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, vaikka välillä sadetta on tullut, mutta sehän kuuluu tähän suomalaiseen kesään. Tämä päivä on ollut kevätkauden päätösjuhlat tässä samalla. Kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa tätä päivää. Hyvillä mielin voidaan lähteä tästä niin sanotusti kesälaitumille”, sanoo Jan Tollet.

Myös seuran juniori ratsastajat viihtyivät karkeloissa yhdessä tallilta saatujen ystävien kanssa. Monelle nuorelle sekä aikuiselle hevosharrastus on ikään kuin henkireikä. Talli on paikka, jossa pääsee hetkeksi pakoon elämän huolia ja murheita. Yhdessä tekeminen tallilla kasvattaa nuorten vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja. Tallin nuoret pitävätkin harrastusta hyvin tärkeänä ja ovat iloisia siitä miten hyviä kavereita harrastuksen myötä ovat saaneet. 

Ulla Valkama ja Lotta Sihvo.

“Tämä harrastus on mulle hauskanpitoa ja nautin kun pääsen viettämään hevosten kanssa yhteistä aikaa ja oppimaan niistä. Tällaisissa tapahtumissa ihmiset ovat parasta”, toteaa Minea Keskinen.

“Hevoset ja tallilla olo ovat antaneet mulle iloa ja rauhaa. Täällä kaikki tsemppaa toisiaan ja haluaa muidenkin onnistuvan”, jatkaa Senja Ollos.

Paikalla on myös Espoon ratsastajat ry:n järjestämä buffa. Buffaa pitää tallilaisille tutut kasvot. Jo pitkään tallilla ratsastaneen Vilma Nissisen vanhemmat ovat aktiivisesti mukana tyttärensä harrastuksessa. Sunnuntaina heidät löysi buffapöydän takaa.

Vilma Nissinen ja vanhemmat.

“Tämä harrastus on antanut mulle parhaimpia muistoja mitä olen koskaan saanut. Ratsastus tuntuu urheilulta, joka on todellakin just tehty mulle. Paljon hyviä mahdollisuuksia niin kilpailumaailmassa kuin eläinten kanssa olemisessa”, hehkuttaa Vilma.

“Tämä on kyllä ollut juuri tyttäremme näköinen harrastus. Harrastus alkoi, kun en tiennyt mitä ostaisin Vilmalle kymmenvuotis syntymäpäivälahjaksi, ja päätin, että ostan kokeilun tunnin tänne Espoon tallille ja tälle tielle jäätiin. Haluamme koko perhe viettää aikaa tallilla, kannustaa tytärtämme ja auttaa kaikessa missä tarvitsee. Tämä harrastus menee perheessämme edelle. Jos on tarve niin sitten tingitään muusta”, perheen äiti Pia Nissinen kertoo.

“Mitä tässä isänä olen seurannut vuosien varrella vierestä niin tyttäremme itseluottamus on kehittynyt valtavasti harrastuksen ja talliympäristön parissa. Tämä on kiva harrastus ja yhteisöllisyys on tärkeä asia”, lisää perheen isä Jani Nissinen.

Ulla Valkama ja Lotta Sihvo ovat seuran jäseniä ja kertoo myös, että liittoon ja seuraan kuuluminen kannattaa ja siinä yksi parhaista eduista on, kun postissa kotiin tulee seitsemän kertaa vuodessa ratsastusmaailmasta kertova Hippos-lehti. “Lehdessä on tosi hyviä omaa ratsastusta kehittäviä vinkkejä, kuntoiluharjoituksia, jotka tukevat lajiamme ja kiinnostavia artikkeleita hyvistä valmentajista”, he kertovat.

Milja Kiljo ja Pia.

Ratsastusta voivat harrastaa kaikenikäiset ja se onkin suuri rikkaus ja luonnetta kasvattavaa sekä näkemyksiä avartavaa, kun tallilla pääse tutustumaan erilaisiin ja eri ikäisiin ihmisiin, joita yhdistää kuitenkin samat kiinnostuksen kohteet.

“Kokonaisuudessaan tämä laji on enemmänkin yhteisöllisyyttä ja mukavaa tekemistä sekä mielenvirkistystä. Ratsastus itsessään tukee ulkoilua ja liikuntaa. Sitä tärkeämpänä kuitenkin pidän sitä mitä hyvää tämä harrastus tekee mielelle. On myös mukavaa saada samoista asioista kiinnostuneita kavereita sekä hyvää mieltä ja fiilistä”, kertoo jo pitkään lajin parissa ollut senioriratsastaja Milja Kiljo.