FWB-yhdistys ja Suomen Hippos palkitsivat vuoden 2023 parhaita ja toimintansa merkittäviä tekijöitä

5.4.2024

FWB -yhdistyksen toiminnan päätarkoituksena on kehittää suomalaisen puoliveriratsun – Finnish Warmblood FWB, kasvatus- ja jalostustyötä, tukea jäsentensä toimintaa ja edistää heidän taitojaan hevosten kasvattajina. FWB-yhdistys palkitsi Hevosgaalassa 2024 Tampereella vuoden 2023 parhaita ja toimintansa merkittäviä tekijöitä. Yksi heistä oli kultaisella ansiomerkillä palkittu FWB:n hallituksen 30-vuotinen puheenjohtaja Håkan Wahlman.

Jone Illi ja Celtas Quillian Helsinki Horse Show´ssa. Kuva Hanna Heinonen.

 

FWB-yhdistys palkitsi kunniaviirillä Kimmo ja Ulla Helasuon, kiittäen lohjalaisen Helasuon oriaseman pitäjiä aktiivisesta työstään, jota he ovat on tehneet tarjotakseen laajaa orivalikoimaa kotimaisten kasvattajien hyväksi. FWB-yhdistys palkitsi kunniaviirillä ja kiitti myös Carrus Dressagen Helena ja Jukka Niirasta, osoittaen arvostusta vaikutuksesta, joka heidän toiminnallaan on ollut suomalaisen urheiluhevoskasvatuksen hyväksi.

Vuoden 2023 paras FWB estehevonen on Celtas Quillian. Se menestyi erinomaisesti kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa Jone Illin ratsastaman. Huippuhetkiä oli kansainvälisen 145 cm pääluokan voitto Tallinn Horse Show´ssa. Anja Lönnholtzin kasvattaman (Uriko-Celtas Quintina 3320 – Cancara) ruunan omistaa Sonja Kaakon Hestend Oy.

 

Essi Hiidensalo ja Notholmens Linzano. Kuva Kati Hurme.

 

Paras FWB-kouluhevonen on Notholmens Linzano. Se kilpaili omistajansa Essi Hiidensalon kanssa kansainvälisesti ja kansallisesti Intermediate I ja PSG-tasolla saavuttaen useita voittoja. Stall Notholmenin kasvattama (Lingh - Zeleia 2613 – Ferro) 14-vuotias voitti Kyvyt esiin askellajifinaalin 3-vuotiaana. Viime vuonna se saavutti Joukkuemestaruuksissa hopeaa.

Paras FWB-kenttäratsu on Fieldhill Fantasy. Se kilpaili Veera Mannisen kanssa kansainvälisesti 2-3* tasolla sijoittuen kolme kertaa pitkässä 3*-kilpailussa. Ratsukko voitti viime kaudella myös joukkuehopeaa Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksissa. 14-vuotiaan kasvattaja on Sari Takala (Pin Rock’s Black Velvet 147 - Montana IV 2283 – Mentor), ja sen omistaa Sini Mänttäri.

 

Kaisa Kankkunen ja Quastocomina Ks. Kuva Jutta Koivula.

 

Quastcomina Ks oli paras pararatsastuksen FWB-hevonen. Se kilpaili pararatsastuksen V-ryhmässä Kaisa Kankkusen ratsastamana kansainvälisellä 2-3* -tasolla, ja kansallisella Grand Prix -tasolla. Sen ovat kasvattaneet Messilän Kartanon Talli Oy ja Eeva-Liisa Penttilä (Quasto 144 - Capri Comina - Condor M), ja 15-vuotiaan omistaa Varpu Siivonen.

Messilän kartanon tallin Anu Iivanainen (vas.) ja Eeva-Liisa Penttilä. Kuva Hanna Heinonen.

 

Vuoden 2023 paras SRP on Anna Kärkkäisen omistama 9-vuotias Minion Verde. Sen on kasvattanut Riina Vihanto (FS Mr. Right - Fiona Verde - Florencio I). Laatuponikilpailun voittaja vuodelta 2019 on saavuttanut kansallisella Intermediate I ja PSG-tasolla 12 voittoa 16 lähdöstä. Se voitti 7-8 -vuotiaiden EQPro Champion -sarjan, ja joukkuemestaruuskultaa.
 

Håkan Wahlmanille FWB:n kultainen ansiomerkki

Håkan "Hockus" Wahlman. Kuva Hanna Heinonen.

 

FWB palkitsi myös yllätyksenä kaikille yhdistyksen pitkäaikaisen hallituksen puheenjohtajan, Håkan ”Hockus” Wahlmanin kultaisella ansiomerkillä. FWB:n kultainen ansiomerkki luovutetaan henkilölle, joka on toiminut vähintään 20 vuotta ansioituneesti kotimaisen ratsuhevoskasvatuksen hyväksi ja ollut aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa sekä edistänyt kasvatusta kasvattamalla tai tuomalla jalostushevosia Suomeen, tai muulla ansioituneella tavalla.

Wahlman on tänä vuonna toiminut hallituksen puheenjohtajana huikeat 30 vuotta, ja hallitus päätti yksimielisesti palkita hänet Hevosgaalassa kaikesta työstään hevosten, ratsastusurheilun ja ratsuhevoskasvatuksen edistäjänä ja muita aktiivisempana toimijana.
 

Veera Leskelälle ja Anneli Hakatielle hopeinen ansiomerkki

Anneli Hakatie (vas.) ja Veera Leskelä. Kuva Hanna Heinonen.

 

Veera Leskelä on ansioitunut FWB-hevosten kasvattaja, ja ollut aktiivinen osa yhdistyksen toimintaa FWB-hallituksen pitkäaikaisena jäsenenä. Anneli Hakatie on vastannut Sammaliston käytännön toiminnasta vuosikymmenten ajan, ollen erittäin merkittävässä roolissa kotimaisessa urheiluhevoskasvatuksessa ja sitä aktiivisesti näin edistäen.

Kasvattajapalkinnon voittaja Siiri Kyrö

Siiri Kyrö ja Hockus Wahlman. Kuva Hanna Heinonen.

FWB-yhdistyksen vuoden urheiluhevoskasvattajapalkinnon tavoitteena on palkita ja tukea kotimaisia ratsuhevoskasvattajia, sekä samalla palvella ja aktivoida kotimaista kasvatustoimintaa. Vuoden 2023 kasvattajapalkinnon voittaja on Siiri Kyrö yhteispistein 304. Palkinnon toivotaan kannustavan kasvattajia tuottamaan varsoja ja nuoria hevosiaan entistä tavoitteellisemmin kilparadoille.

 

 

 

 

Suomen Hippoksen palkittavat Hevosgaalassa

Vuoteen 2023 loppuun mennessä kerätyillä jälkeläisnäytöillä Suomen Hippos on myöntänyt tänä vuonna Valio-arvon seuraaville hevosille ja poneille:
Suomenhevosori Jaime
Suomenhevosori Lorentso
Suomenhevosori Samuli
Shetlanninponitamma Almnäs Tamara
Shetlanninponiori Kanteborgs Winston
Shetlanninponiori Ytterhalls Kanon
Shetlanninponiori Gläntans Pirat
Ratsuhevostamma Zilvannah

Neljän tähden suoritusluokkamerkinnällä palkittu FWB jalostusori:
Duendecillo P, joka palkittiin myös jalostusarvokirjaimella A.

Jeanna Högberg ja Duendecillo P vuonna 2017. Kuva Hanna Heinonen.

 

Vuonna 2023 eniten kasvattajapisteitä kerännyt FWB-hevonen:
Celtas Quillian

Kunniamaininta hevostaitoja korostavasta matalan kynnyksen kilpailutoiminnasta:
Suomen shetlanninponiyhdistyksen käyttöluokat

Suomen shetlanninponiyhdistyksen edustajat Mervi Santonen (vas.) ja Mirva Kinnunen. Kuva Hanna Heinonen.

 

Kunniamaininta pitkän linjan kasvatustyöstä, rodun eteen tehdystä työstä sekä ansiokkaasta työstä koko hevosalan hyväksi:
Aila Kajander

Aila Kajander. Kuva Hanna Heinonen.

 

Kunniamaininta hevosten hyvinvointia edistävästä toiminnasta:
stewardi Pia ”Piude” Myrskog

Suomen Hippoksen kultainen ansiomerkki:

Jari Olkkonen. Kuva Hanna Heinonen.

Jari Olkkonen
Takana kolmenkymmenen vuoden työ rodun hyväksi maahantuoden, kasvattaen, hevosyrityksen osakkaana sekä rotutietoisuutta levittäen mm. ajokeikoilla ja hevosmetsurin hommissa ja erilaisia kilpailuja valjakkoajosta hevoskyntökilpailuihin järjestäen. Olkkonen on yhdistys- ja seura-aktiivi myös hevoselämän ulkopuolella, mutta on viihtynyt Suomen vuonohevosyhdistyksen puheenjohtajana yli 25 vuotta. Hän on tehnyt tuomarin ja ja stewardin töitä valjakkoajossa sekä ollut perustamassa ja johtamassa puhetta Suomen Ajohevoset ry:ssä.

 

 

Anja Lönnholz (vas.), Markus Lindblom ja Eeva-Liisa Penttilä vuoden 2023 Hevosgaalassa. Kuva Hanna Heinonen.

Anja Lönnholz
Anja Lönnholzin panos kotimaisen ratsuhevoskasvatuksen edistäjänä ja FWB-hevosten kasvattajana on merkittävä. Hän on ratsuhevoskasvattaja ja suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen puolestapuhuja. Hän on toiminut FWB-yhdistyksen hallituksessa 90-luvun alusta lähtien useita kausia noin 30 vuoden ajan. Hän on ollut mukana kehittämässä nuorten hevosten FWB-jalostusohjelman alaisia kilpailuja aktiivisesti ja toiminut FWB-yhdistyksessä mm. rahastonhoitajana ja Laatuarvosteluvastaavana. Hän on toiminut useita vuosia Suomen Hippoksen ratsu- ja ponivaliokunnan jäsenenä.

Heppa-järjestelmästä löytyy 51 kasvattia, joita on nähty laajalti kotimaisilla ja kansainvälisillä kilpakentillä lähinnä este- ja kenttäratsastuksessa. Kasvatustoiminnassa näkyvät laadukkaat emälinjat sekä suoritusoriit.

Lönnholz on viime vuonna palkittu FWB-yhdistyksen kultaisella ansiomerkillä sekä Helsinki Horse Show’ssa Lauri Jalkasen muistopalkinnolla kilpailun parhaan FWB-hevosen kasvattajana.

Suomen Hippoksen kultainen ansiomerkki postuumisti:
Markus Lindblom

Markus Lindblom oli FWB-ratsuhevoskasvatuksen ja -jalostuksen edistäjä sekä merkittävä ratsastuksen tukija ja suomalaisen hevoskulttuurin sanansaattaja Riihimäeltä. Hänellä oli merkittävä rooli ratsuhevosoriiden jalostusarvostelun kehittämisessä ja ulkomaisten jalostusoriiden tuottamisessa maahan kotimaisen kasvatustoiminnan käyttöön.

Lindblom toimi FWB-yhdistyksen hallituksessa noin kymmenen vuoden ajan ja oli Riihimäen ratsastajien jäsen lähes 50 vuoden ajan. Sammaliston Oriasema ja samassa yhteydessä toimiva Riihimäen Ratsastuskoulu olivat hevostoiminnan kivijalka, joista ei myöskään sovi puhua Anneli Hakatietä mainitsematta.

ST-kasvattajatunnuksella löytyy yli 160 FWB-hevosta, joista kolme on jalostukseen hyväksyttyjä oriita. ST –kasvateista useita on menestynyt kilpakentillä sekä kotimaassa että ulkomailla erityisesti este- ja kenttäratsastuksessa.

Ulkomaisia, FWB-jalostuksessa vaikuttaneita oriita on oriasemalla ollut 30. Lindblomin maahantuomista jalostusoriista useat ovat nousseet suosituimpien oriiden joukkoon usealla eri kaudella. Orimateriaalilla on ollut suuri merkitys FWB-populaation kehityksessä.

Lindblom on palkittu vuonna 2023 FWB-yhdistyksen kultaisella ansiomerkillä, 2014 Suomen Ratsastajainliiton hopeisella ansiomerkillä ja 1995 Suomen Ratsastajainliiton 75-vuotismitalilla. Hän on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä useiden Suomen huippuratsastajien kanssa niin tuontioriiden kuin omien kasvattiensa kautta.

Lindblomin vaikutus kotimaiseen ratsuhevoskasvatukseen oriaseman pitäjänä ja kasvattajana on ollut poikkeuksellisen suuri. Panostus hevoskasvatukseen ja ratsastusurheiluun hakee Suomen mittakaavassa vertaistaan. Suomen Hippoksen hallitus on poikkeuksellisesti myöntänyt postuumisti kultaisen ansiomerkin Markus Lindblomille. 

Suomen Hippoksen hopeinen ansiomerkki:
Anna Lindberg

Tämä palkittava on tehnyt pitkän johtokuntauran Suomen Shetlanninponiyhdistyksessä - kaikkiaan kunnioitettavat 22 vuotta! Hän on tuttu näky niin shettisnäyttelyiden käyttöluokkatuomarina kuin Helsinki International Horse Show’sta, jossa hän luotsasi rautaisella ammattitaidolla Lasten Matineaa 26 vuotta.

Anna Lindberg. Kuva Kati Hurme.

 

Lisätty Suomen Hippoksen kultaisten ansiomerkkien saajat ja gaalakuvia 7.4. klo 12.30