Kivimäelle ja Karjalaiselle urheilija-apurahat

1.6.2010

Wallin myönsi apurahaa 82 kesälajien urheilijalle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt 82 kesälajien urheilijalle yhteensä 952 500 euroa urheilija-apurahoina. Urheilijoista 56 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 21 vammaisurheilua.

Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 7 500 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

- Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu huippu-urheilun kehittämiseen yhteensä 1 700 000 euroa. Tämä on noin 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo Wallin.

- Tämänvuotisen valmistelun lähtökohtana on ollut se, että pitkällisen harkinnan jälkeen olemme päättäneet jakaa apurahat kaksi kertaa vuodessa. Näin heti vuoden alussa tulemme jakamaan apurahat kesälajien urheilijoille ja loppukeväästä vuorossa ovat talvilajien urheilijat. Syy tähän on se, että näin voimme aiempaa paremmin ottaa huomioon edellisen kauden kokonaismenestyksen. Tämän vuoden osalta olemme kuitenkin päättäneet poiketa käytännöstä urheilijoiden eduksi siten, että Vancouveriin valmistautuvat apurahaurheilijat saavat poikkeuksellisesti apurahaa aina maaliskuun loppuun asti. Tällä olemme halunneet turvata täyden keskittymisrauhan urheilijoille uran merkittävimpiä kilpailuja varten, Wallin jatkaa.

Suuri 15 000 euron apuraha on tarkoitettu ehdottomalla kansainvälisellä huipullaoleville yksilöurheilijoille, joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa. Pienet apurahat, joiden suuruus on 7 500 euroa, on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan lähitulevaisuuden mitaliehdokkaiksi. Ei-olympialajien osalta mitalimenestystä odotetaan lajin MM-kisoissa tai vastaavissa.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Suuri apuraha:

Ammunta: Etula Pauliina, Häkkinen Henri, Kemppainen Marko, Leinonen Minna, Meriluoto Heikki, Mikkonen Jukka, Mäkelä-Nummela Satu ja Suhonen Mira.
Jousiammunta: Kinnunen Osmo ja Sinisalo Saana-Maria.
Judo: Kallunki Jani ja Sundberg Jaana.
Keilailu: Palermaa Osku ja Pöllänen Krista.
Melonta: Mikkonen Jenni ja Rikala Anne.
Paini: Ala-Huikku Jarkko, Haapamäki Jani ja Välimäki Henri.
Purjehdus: Klemetz Maria, Lehtinen Silja, Multala Sari ja Nirkko Tapio.
Pyöräily: Ollanketo Jarmo, Sundstedt Pia ja Törmänen Marko.
Pöytätennis: Miettinen Esa.
Ratsastus: Karjalainen Katja ja Kivimäki Jaana.
Soutu: Nieminen Minna ja Stén Sanna.
Sulkapallo: Lång Ville.
Suunnistus: Kauppi Minna.
Taekwondo: Heino Teemu.
Uinti: Seppälä Hanna-Maria
Yleisurheilu: Evilä Tommi, Järvenpää Tero, Karjalainen Olli-Pekka, Kempas Antti, Keskisalo Jukka, Kinnunen Jarkko, Mannio Ari, Ruuskanen Antti, Tähti Leo-Pekka ja Wirkkala Teemu.

Pieni apuraha:

Ammunta: Leskinen Lauri
Jousiammunta: Antonios Jean-Pierre ja Kallunki Keijo.
Judo: Niemelä Niko-Tapio ja Virta Antti.
Miekkailu: Seeve Teemu.
Nyrkkeily: Koota Matti.
Paini: Hakala Antti, Kaasinen Sasu, Kallio Timo, Lalli Taisto, Moisio Valtteri, Savola Sarianne, Tarino Tuomas ja Ylinen Tiina.
Purjehdus: Bask Kalle, Lehtinen Lauri ja Tenkanen Tuula.
Pyöräily: Mäkinen Arttu ja Turunen Aki.
Soutu: Varvio Ulla.
Suunnistus: Hara Marika
Tennis: Kontinen Henri, Laaksonen Henri ja Tenhunen Taneli.
Uinti: Latikka Antti, Mäkinen Meri-Maari ja Pikkarainen Emilia.
Voimannosto: Kokko Jussi ja Piipponen Janne.
Voimistelu: Tuuha Tomi.
Yleisurheilu: Eriksson Sandra, Kivinen Mikko, Lax Petteri, Mattila Esa-Pekka, Nikkanen Minna ja Salomäki Eemeli.

Lähde: OPM:n tiedote