Kyra Kyrklund opetti Ypäjällä

1.6.2010

Kyra Kyrklund piti maaliskuun lopulla Ypäjällä päivän mittaisen klinikan, joka oli suunnattu ratsastuksenopettajille ja valmentajille: osasta päivää saivat nauttia myös Hevosopiston opiskelijat ja muu henkilökunta. Klinikan pääteemana oli kaiken pohja eli istunta. 

- On todella tärkeää, että opettajat ja valmentajat kehittävät myös omaa ratsastustaitoaan. Teoria on toki tarpeen, mutta se ei riitä, sanoo Kyra Kyrklund.

- Olemme Richardin kanssa (= Richard White, puoliso ja valmentaja) ehkä enemmän opettajia kuin valmentajia. Ainakin jos ajatellaan eurooppalaista käsitystä, jossa valmentaja lähtee kilpasuorituksesta ja keskittyy hiomaan hevosta, sen liikkeitä ja suoritusta.

- Minusta taas tarvitaan nykyistä enemmän ratsastajan kehittämistä. Jos haluaa muuttaa ratsukkoa, on aina aloitettava ratsastajasta. Se ei ole helppoa, mutta kauhean kiinnostavaa… Ratsastus on vähän kuin rappujen sahaamista edestakaisin, välillä mennään ylös ja välillä alas. Joskus toki treenataan GP-liikkeitä, mutta paljon hiotaan istuntaa isolla ympyrällä, tehdään ihan perusasioita, korostaa Kyrklund. 

Perusasiat kunniaan siis.
- Niin kaikki sanovat, mutta kuinka moni oikeasti tekee niin? Totutun muuttaminen on todella vaikeaa, ja vaatii ratsastajalta asennetta. Pitää uskaltaa kokeilla ja tehdä virheitäkin, niistä oppii. Jos ei uskalla tehdä jotain sen takia, että voi tehdä väärin, ei opi mitään ja voi hukata vuosia, muistuttaa Kyrklund.

Ratsastus on tasapainolaji.
- Kuin balettia. Mitä paremmin hallitsee oman kroppansa, sitä paremmin vaikuttaa hevoseen. Hevosella on etupää ja takapää, keskellä selkä siltana. Siltaa pitkin kulkevat viestit hevoselle, ja tärkein väline niissä viesteissä on tasapainoinen istunta.

- Ratsastajan tärkein lähtökohta on keskivartalo: jos tasapaino on pielessä, viesti hevoselle on pielessä, ja hevonen joutuu kompensoimaan tahatonta väärää liikettä. Sitä ei ratsastajan käsillä tai pohkeilla loputtomiin paikata, tähdensi Kyrklund.

Kohti kansainvälisyyttä

Kyrklundin mukaan Suomella on täysin realistiset mahdollisuudet saada entistä useampia ratsastajia kansainvälisiin koitoksiin, esimerkiksi joukkue EM-tasolle. Ratsastajia ja hevosia on.

- Kynnys nousta sille tasolle ei ole mahdoton. Jos saa joka liikkeessä nostettua pisteet kuutosesta seiskaan, keskiarvo nousee 60 prosentista 70:een. Ero johtuu usein "pikkuasioista", esim. kuolaintuen pehmeydestä ja siitä, miten hevonen kantaa itseään, arvioi Kyrklund.

- Olemme tavallaan vähän erossa muista. Tämä kaukana oleminen voi aiheuttaa vähän turhiakin kuvitelmia, idolisointia. Kansainvälisissä kisoissa maailmalla valtaosa hevosista on kohtuullisia, ja pitää muistaa, että ne huiputkin ovat "vaan" hevosia. Lahjakkaita toki, mutta joku ne on sille tasolle aina kouluttanut, ei se yliluonnollista ole. Jos itse olisin aina uskonut kaikkia "experttejä", minulla ei olisi ollut yhtään GP hevosta. Eli itseensä pitää myös luottaa, muistuttaa Kyrklund. 

- On tärkeää, että ratsastajat myös pääsevät näkemään hyvää ratsastusta muualla. Jos et itse pääsekään kisaamaan, käy katsomassa. Katso verryttelyä; katso, mikä se kv-kisan todellinen taso on, mihin pyrit.

- Meillä nähdään helposti asiat mustavalkoisina. Usko vie eteenpäin, itsenäistä ajattelua tarvitaan, omaa arviointia ja sitä suomalaista sisupussia. On rehellisesti uskottava siihen, mitä tekee  vaikka ei tietenkään jääräpäisesti…

Jatkoa seuraa

Kyrklundin klinikan  kuten muidenkin Hevosopiston järjestämien huippuklinikoiden - tavoitteena pidemmällä aikavälillä on nostaa suomalaista ratsastusta kehittämällä opetuksen ja valmennuksen tasoa entisestään. Vaikuttamalla ratsastuksenopettajiin ja valmentajiin tavoitetaan valtaosa harrastajista ratsastuskoulujen ja myös yksityisten valmennustallien kautta.  

- Suomessa on hyviä valmentajia ja ratsastajia kansallisella tasolla. Tason kehittäminen edelleen ja nostaminen laajemmin kansainväliselle tasolle edellyttää Kyran ja Richardin kaltaisten osaajien apua, sanoo toimitusjohtaja Petri Meller Hevosopistolta.

- Mielellämme tulemme Ypäjälle jatkossakin, sanoo Kyra Kyrklund.

Kirsti Piminäinen

Kuvassa Kyran demonstraatiossa Jukka Martikainen ja Willum, taustalla ratsatsuksenopettajista ja valmentajista koostunutta yleisöä. Kuva: Hevosopiston arkisto/ Kaisa Kähö