Lakkisto Hevosopiston johtokunnan uusi pj

1.6.2010

Matti Lakkisto aloitti Hevosopiston johtokunnan puheenjohtajana

Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Matti Lakkisto, 62, on aloittanut urakkansa Ypäjän Hevosopiston johtokunnan puheenjohtajana. Lakkiston edeltäjä agronomi Markku Pihkala toimi tehtävässä Hevosopiston syntyajoista eli vuodesta 1993 vuoden 2009 loppuun.

Uusi puheenjohtaja tunnetaan vahvana ravin vaikuttajana ja asiantuntijana. Lakkisto työskenteli ensin 10 vuotta maa- ja metsätalousministeriössä ja siirtyi sittemmin Suomen Hippoksen palvelukseen aluksi pääsihteerin nimikkeellä ja myöhemmin kilpailutoimen johtajana. Uraa Suomen Hippoksessa on kestänyt jo 26 vuotta. Tällä hetkellä Lakkisto vastaa kansainvälisestä kilpailutoiminnasta järjestötasolla. Eurooppalaisen raviliiton toiminnassa hän on ollut mukana 1980-luvun puolivälistä alkaen.

- Tämä sattui sopivaan elämäntilanteeseen, ja tehtävä on haasteena aidosti kiinnostava. Oppilaitos on todella monipuolinen, joten koko toimintaan tutustuminen vie tietysti aikansa, sanoo Matti Lakkisto.

Uutta puheenjohtajaa kiinnostaa erityisesti Hevosopiston kansainvälinen aspekti.

- Yksi alan isoista haasteista pidemmällä aikavälillä on eurooppalaisen lisenssijärjestelmän yhtenäistäminen ja ammatinharjoittajan pätevyyden varmistaminen myös kansainvälisesti. Hevosopistolla on jo nyt kansainvälisesti hyvä maine. Mm. pohjoismaiset kollegani ovat olleet Ypäjästä vaikuttuneita ja olen kuullut heiltä paljon positiivisesti palautetta, kertoo Lakkisto.

EU:n tavoitteena on yhtenäistää ammatillisen koulutuksen tutkinnot lähivuosina. Hevosopisto on jo pitkään tehnyt kansainvälistä yhteistyötä alan koulutuksen kehittämisessä mm. European Equestrian Education verkostossa, jossa on mukana oppilaitoksia yhdeksästä maata.

Hevosopisto edustaa Suomea myös kansainvälisessä, mm. ratsastuksenopettajien koulutusta ja tutkintoja kehittävässä järjestössä International Group for Equestrian Qualifications, jonka ansiosta suomalaisen ratsastuksenohjaajan ja opettajan tutkinnot kelpuutetaan yli 30 maassa.

Ammattitutkinnon Suomessa suorittaneet kengityssepät puolestaan voivat käyttää nimikettä Eurofarrier: tittelin myöntää kansainvälinen seppäjärjestö EFFA. Suomessa suoritetulle tutkinnolle myönnettiin kelpoisuus vuonna 2008.