Mikael Forstén hyppäsi komeasti EM-finaaliin

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia, julkaisuvapaa tiedote 28.8.

Mikael Forstén hyppäsi komeasti EM-finaaliin

Hollannille joukkuekultaa - Suomen estejoukkue 14. tilalle

Mikael Forstén kohtasi esteratsastuksen Euroopan mestaruuksien perjantain ensimmäisen kierroksen haastavat esteet Windsorissa, Iso-Britanniassa hyppäämällä Isaac du Jonquet'lla puhtaan radan. Samaan suoritukseen ylsi vain kaksi muuta ratsukkoa, kun kykyjään ja onneaan äärimittoihin viritetylle, teknisesti vaikealle 160 cm:n mestaruusradalle lähti 74 ratsukkoa.


Mikko ja Isaac 1. kierroksella. Kuva SH.

Toisella kierroksella, joka oli joukkuefinaalin ohella kolmas henkilökohtainen karsinta, Forstén hyppäsi saman radan jälleen sujuvasti, mutta sai tällä kertaa kontolleen kaksi pudotusta. Tulos harmitti suomalaisratsastajaa, mutta haaste oli kanssakilpailijoiden enemmistölle vielä vaikeampi pala purtavaksi, ja loppupelissä The Flying Finn oli toisella kierroksella hienosti viidennellä, jaetulla sijalla.

EM-tilanteessa Forstén harppasi 13. sijalle. Kyseessä oli urotyö, sillä avajaiskilpailun jälkeen Forstén oli vasta 39. tilalla. Tämänhetkinen pistetili seuraa ratsastajia edelleen finaaliin, joten kilpailija on hyvissä asemissa.

- Yksi alas olisi ollut toisella kierroksella hyvä tulos, kaksi oli liikaa. Olen kokonaisuuteen tyytyväinen, meinasi mennä fantastisesti, nyt meni hyvin tai kelvollisesti. Pitää toivoa, että pystyn tekemään sunnuntain finaalissa kaksi huippusuoritusta uudelleen, Forstén toteaa.

- Hyvää mun mielestä täällä oli se sama fiilis kuin Las Vegasissa, että vaikka asiat eivät mene aivan nappiin, silti on mukana pelissä. On hyvä tunne tietää, että hyvänä päivänä pystyn kilpailemaan missä tahansa ja ketä vastaan tahansa, Forstén sanoo.

Radat osoittautuivat erittäin haastaviksi Euroopan esteratsastajien parhaimmistolle.
- Esteet ovat vähän eriväriset täällä, pastellisävyiset. Hevoset eivät ehkä ole niin tarkkoina siitä, missä puomit ovat. Radalla oli joka paikassa koko ajan tekemistä, joku juttu joka esteessä ja joka tehtävässä oma riskinsä.

- Mulle radat olivat hyvät, sillä Isaacilla on paljon täyttä verta ja sillä on kykyä venyä esteelle tilanteessa, jossa tullaan vähän lähelle. Rata on myös pitkä ja raskas. Viimeinen linjalla toisella kierroksella tuntui, että sai hypätä yhtä paljon kuin hevonen. Isaac piti ponnistaa, nostaa ja työntää viimeisen esteen yli, Forstén kertoo.

Esteratsastus tällä tasolla on äärimmäisen haastavaa, ja kaikki mitä tapahtuu vaikuttaa pitkälle eteenpäin.

- Vesihaudalta oli seuraavalle sarjaesteelle seitsemän tai kahdeksan askelta. Eka rundilla sarjaan sisäänhyppy vei pidemmälle ja oli enemmän liikettä eteenpäin, jonka seurauksena hevonen tuli sarjan B-osalle lähemmäksi. Ja kun hyppy on silloin lyhyempi ulos sarjasta, seuraava lyhyt väli tulee helpommaksi.

- Toisella kierroksella tulin vesihaudalle askeleen, joka oli selvästi hitaampi kuin edellisellä kierroksella. Sen takia tein päätöksen ottaa välissä kahdeksan askelta, mikä johti siihen, että sisäänhyppy sarjaan oli lyhyempi, jolloin b:lle jäi enemmän tilaa. Tämä johti taas siihen, että  uloshyppy oli pidempi ja näin ollen seuraava, erittäin lyhyt väli tuli vielä lyhyemmäksi, hevonen ei ehtinyt riittävästi ylös takajalkojensa kanssa ja tuli pudotus, Forstén opastaa.

Sebastian Numminen putosi
niukasti toiselta kierrokselta

Sebastian Numminen sai holsteinruuna Calandro II:lla ensimmäisellä kierroksella astumisen vesihautaan ja kaksi pudotusta, mikä maksoi 12 virhepistettä. Ynnättynä saldoon ensimmäisestä karsinnasta sijoitus oli 53, mikä karsi miehen niukasti toiselta kierrokselta, jonne jatkoi 50 parasta.


Sebbe ja Calandro, kuva SH.

- Hevonen yritti taistella todella hyvin, mutta jostain syystä se ei lähtenyt hyppäämään vesihautaa, ja siitä johtuen etäisyys seuraavalle sarjaesteelle meni pieleen, ja tuli pudotus, Numminen kertoo.

Esteen numero yksitoista puomin ratsastaja ottaa omalle kontolleen, sillä hän tuli hyppyyn mielestään liian hiljaa ja hitaasti.

- Rata itsessään oli haastava ja hyvä, samaa luokkaa kuin San Patrignanossa 2005. Virheet olivat tyhmiä, missä näkyi se että en ole voinut valmistautua kilpailuihin optimaalisella tavalla, Numminen toteaa. Hevosta jouduttiin lääkitsemään, mikä teki tauon kilpailemiseen kesäkautta. 

Suomen joukkue 14 tilalle,
Noora Forsténilla epäonnea

Noora Forsténin kilpailu alkoi perjantaina epäonnisten tähtien alla, kun holsteinori Evli Cagliostro, 17,  ujutti verryttelyssä kielen kuolaimen yli, hevonen jouduttiin suitsittamaan uudelleen, mikä sekoitti tärkeän valmistelun ja keskittymisen. Ratsukko otti radalla viisi pudotusta, minkä jälkeen seurasi kaksi kieltoa sarjaesteellä ja ratsukon tie päättyi suorituksen hylkäämiseen.


Noora ja Cagli.

Suomen joukkue lähti kilpailuun 10. tilalta ja oli loppupelissä 14, kun mukana oli 17 maata. Joukkuekultaa voitti Sveitsi ennen Italiaa ja Saksaa.

- Cagli tosiaan tuntui oudolta verryttelyssä, sillä se ei vetänyt kohti estettä kuten tavallisesti, vaan oli sekä jalan että käden takana. Huomasimme vasta ennen viimeistä verryttelyhyppyä, että ori oli heittänyt kielensä kuolaimen yli ja oli tämän vuoksi peloissaan suunsa kanssa, Noora Forstén kertoo.

- Pieleen mennyt verryttely näkyi sitten myös radalla, kun Cagli juoksi kättä vasten eikä ollut rento. Kaiken kaikkiaan ikävä juttu, etenkin harmitti, että vanha hevonen joutui ikävään paikkaan vaikealla radalla, sehän ei ole koskaan kieltänyt radalla kanssani. Mutta tällaista tämä urheilu välillä on. Olen kuitenkin tyytyväinen ensimmäisen osakilpailun rataamme ja hienoon sijoitukseen.

Noora Forstén oli avauspäivän aikaratsastuksessa upeasti puhtaalla radallaan 18. sijalla.

Kolmihenkinen joukkueemme oli jo valmiiksi haavoittuvainen, sillä mukana tiimeissä saa olla neljä ratsastajaa, joista kolmen parhaan tulokset otetaan loppupisteissä huomioon. Pantsu jäi joukkueesta pois viime metreillä, koska hän ei saanut ykköshevostaan käyttöönsä kilpailuun.

- Tämä on hevosurheilua, asiat ovat olleet vaikeita täällä. Mutta se on sanottava, että jos joukkuetulosta halutaan, sitä pitää lähteä hakemaan neljällä ratsastajalla, Mikael Forstén sanoo.

Pistetilanne kärjessä ennen finaalia
1 Chiaudani,Natale ITA / Snai Seldana di campalto 4.47
2 Maher,Ben GBR / Robin Hood W 6.30
3 Zoer,Albert NED / Oki Doki 7.18
4 Guerdat,Steve SUI / Jalisca Solier 2 8.05
5 Kerins,Darragh IRL / Night Train 8.85
6 Staut,Kevin FRA / Kraque Boom*Bois Margot 9.42
7 Nagel,Carsten-Otto GER / Corradina 9.64
8 Etter,Daniel SUI / Peu a Peu 10.54
9 Hanley,Cameron IRL / S.I.E.C. Livello 2 10.83
10 Michaels-Beerbaum,Meredith GER / Checkmate 2 12.31
11 Hoorn,Angelique NED / Blauwendraad's O'Brien 12.54
12 Guillon,Olivier FRA / Lord de Theize 12.69
13 Forsten,Mikael FIN / Isaac du Jonquet 12.98

Täydet tulokset:  http://eventcontent.hippoonline.de/421/421zeitplanENG.htm
Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org

ALUSTAVA AIKATAULU
Lauantai 29.8. klo  14.30 - 16.45 (Suomen aikaa 16.30-18.45)
Grand Prix-esteratsastus, avoin vararatsastajille ja niille ratsukoille, jotka eivät selvinneet finaaliin.
Sunnuntai 30.8. klo 14.00-17.00 (Suomen aikaa klo 16.00-19.00)
Henkilökohtainen finaali, avoin 25 parhaalle ratsukolle

TELEVISIOINTI
FEI:n TV suorana lähetyksenä ja taltiointeina netissä
Tiistai 25.8. kouluratsastus
Keskiviikko 26.8. kouluratsastus
Keskiviikko 26.8. esteratsastus
Torstai 27.8. kouluratsastus
Perjantai 28.8. esteratsastus
Lauantai 29.8. kouluratsastus
Sunnuntai 30.8. esteratsastus
Tarkemmat tiedot kotisivulta: http://www.feitv.org/page/Home?WT.mc_id=feispsh
(Vuosipassi katseluun 59,99 €, viikko 12,99 € ja päivä 6,99 €)

EM-kisalähetykset Eurosportilla
Eurosportilta tulee lauantaina 29.8. klo 21.45-24.15 kouluratsastusta, studiossa Kati Hurme-Leikkosen kanssa kommentaattorina Anders Sucksdorff. Sunnuntaina 30.8. esteratsastuksen viimeinen finaalikierros suorana klo 18.00 alkaen.

Finaalin kulku
Kolmas kilpailu, henkilökohtainen loppukilpailu, ratsastetaan kahdella kierroksella eri esteradoilla, estekorkeus 160 cm. Mukaan pääsee 25 parasta ratsukkoa kolmen ensimmäisen kilpailun yhteenlasketun tuloksen perusteella. Lopputulokseen vaikuttaa sekä kolmen ensimmäisen kierroksen tulokset että niiden päälle finaalin kahdelta kierrokselta tulevat virhepisteet. Euroopan mestaruuden voittaa vähiten virhepisteitä saanut ratsukko. Mitaleista ratsastetaan tarvittaessa uusinta.