Ratsastuskypärien uusi standardi täyttää olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset

25.1.2024

Ratsastuskypäriä koskeva uusi standardi EN 1384:2023 on julkaistu ja viitattu Euroopan unionin virallisessa lehdessä (EUVL) joulukuussa 2023. Viittauksen myötä standardi on saanut yhdenmukaistetun standardin aseman, eli kyseisen standardin mukaisesti valmistettujen kypärien katsotaan täyttävän ratsastuskypäriä koskevat olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Uuden standardin mukaisesti valmistetuissa kypärissä pitää olla maininta standardista EN 1384:2023.

Kuvituskuva Heidi Lammi, kypärät eivät liity uutiseen.

 

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote

Aiemmin ratsastuskypärien valmistuksessa on hyödynnetty standardeja EN 1384:2012 tai EN 1384:2017, joita ei ole viitattu. Koska on katsottu, etteivät standardit EN 1384:2012 tai EN 1384:2017 ole yksin tarjonneet riittävää turvallisuustasoa, eivätkä pelkästään kyseisten standardien vaatimusten mukaisesti valmistetut kypärät ole täyttäneet henkilönsuojainasetuksen terveys- ja turvallisuusvaatimuksia, on ratsastuskypärien valmistuksessa tullut standardien lisäksi soveltaa RfU:ta 01.040. RfU:n 01.040 mukaisesti valmistetuissa kypärissä on täytynyt olla merkintä VG1.

Koska uusi EN 1384:2023 standardi on viitattu ja standardin mukaisesti valmistettujen kypärien katsotaan täyttävän henkilönsuojainasetuksen olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset, ei sen mukaan valmistetuissa kypärissä ole enää tarvetta VG1 merkinnälle.

Ratsastuskypärät suojaavat käyttäjäänsä ulkoisilta olosuhteilta, kuten hevosen selästä tiputtaessa aiheutuvilta vammoilta. Tämän takia ratsastuskypärät ovat lainsäädännön näkökulmasta henkilönsuojaimia ja niihin sovelletaan henkilönsuojainasetusta (EU) 2016/425. Markkinoilla olevien henkilönsuojainten on täytettävä niitä koskevat vaatimukset, kuten henkilönsuojainsetuksen liitteessä II säädetyt olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Vaatimukset täyttyvät, jos henkilönsuojain on suunniteltu, valmistettu ja varustettu sitä koskevien yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti. Vastaava turvallisuustaso voidaan saavuttaa myös muilla kuin yhdenmukaistettujen standardien mukaisilla ratkaisuilla. Jos henkilönsuojaimen valmistuksessa ei ole käytetty yhdenmukaistettua standardia, valmistajan on osoitettava yksityiskohtaisesti kyseisen tuotteen teknisissä asiakirjoissa, miten kyseistä henkilönsuojainta koskevien terveys- ja turvallisuusvaatimusten täyttyminen on varmistettu.

Myynnissä voi tällä hetkellä olla merkinnöillä EN1384:2023 tai VG1 varustettuja ratsastuskypäriä. VG1 merkityt kypärät poistunevat kuitenkin myynnistä vähitellen sitä mukaa, kun valmistajat ehtivät tyyppitarkastaa ratsastuskypäränsä uuden EN1384:2023 standardin mukaan.

Valmistaja, maahantuoja ja jakelija vastaavat roolinsa mukaisesti siitä, että myynnissä olevat kypärät täyttävät henkilönsuojainasetuksen vaatimukset kaikilta osin.

Ratsastuskypärissä pitää olla seuraavat merkinnät:

  • CE-merkintä
  • Valmistajan ja/tai maahantuojan tiedot
  • Tieto standardista, jonka mukaisesti kypärä on valmistettu (EN1384:2023 tai VG1)
  • Kypärän tunnistetieto (esim. tyyppi-, erä-, tai sarjanumero)
  • Kypärän valmistuskuukausi ja -vuosi
  • Lisäksi kypärän mukana pitää olla käyttöohjeet sekä EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Jos EU-vaatimustenmukaisuusvakuutusta ei toimiteta kypärän mukana, käyttöohjeissa pitää olla linkki verkkosivuille, josta se löytyy. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)