Suomalaistunnelmat Bastionissa

1.6.2010

Suomen FEI Nations Cup -estejoukkueen jäsenet

Ruotsalainen Lars Parmler, 66, on Suomen estejoukkueen kapteeni. Hänet tunnetaan parhaiten kansainvälisesti arvostettuna esteratsastusvalmentajana mutta myös ratsastuskouluyrittäjänä, Göteborg Horse Show´n perustajana ja SVT:n asiantuntijakommentaattorina. Hänen valmennettaviaan ovat vuosien varrelta olleet mm. MM-finalisti Helena Persson, Göteborgin maailmancupvoittaja Svante Johansson, vuoden 2008 Ruotsin rankingkakkonen Niklas Arvidsson sekä omat lapset Niklas ja Malin Parmler. Hän on myös valmentanut Ruotsin poni-, juniori- ja nuorten maajoukkueita sekä Norjan nuorten ratsastajien maajoukkuetta. Parmler kilpaili itse kansainvälisesti 1970-80-luvuilla.

- Suomesta osallistuu FEI Nations Cup -kilpailuun kaksi joukkuetta. Kakkosjoukkue ei saa pisteitä, vaan on hankkimassa kokemusta. Päätän joukkueet lopullisesti perjantaina Grand Prix Qualification -luokan jälkeen. Periaatteessa minulla on joukkueet jo valittuna, mutta haluan nähdä vielä muutaman ratsastajan suoritukset ennen päätöstä.

- Ratsastajat saavat itse valita, mitä hyppäävät perjantaina, ja he saavat puolestani myös osallistua launtaina Hamina Grand Prix´hin. Kilpailu kestää vain kolme päivää, eikä estekorkeus ole korkein mahdollinen.

Raimo Aaltonen
Auralainen Raimo Aaltonen, 53, on ratsuttaja, valmentaja ja vaatturi. Hän on mm. seitsenkertainen Suomen mestari ja on edustanut Suomea menestyksellä GP-kilpailuissa, Nations Cupeissa ja maailman cupin osakilpailuissa 70-luvulta lähtien. Kausi 2009 on alkanut tasaisella menestyksellä kotimaan kärkikilpailujen kovimmissa luokissa.

- Hevoseni on kunnossa, ja joukkuekilpailu on päätavoitteeni. Hyppään sillä mahdollisesti myös Hamina Grand Prix´n, jos sitä saa hypätä samalla hevosella, eikä estekorkeus ole 160, kuten kutsussa lukee.

Peik Andersin
Kauniaisten ratsastuskeskuksen omistaja Peik Andersin, 44, on myös näyttävän uran sekä kotimaisilla että kansainvälisillä kentillä luonut kilparatsastaja. Peik on voittanut esteratsastuksen SM-kultaa kolmesti ja GP-sarjan neljä kertaa. Hän on edustanut Suomea menestyksellä 1980-luvun lopulta alkaen esteratsastajien maajoukkueessa kilpaillen mm. maailmancupin osakilpailuissa ja Nations Cupeissa. Andersin oli mukana Suomen historiallisessa voittojoukkueessa Haminan Nations Cupissa vuonna 2005.

- Toivotaan parasta, että menisi yhtä hyvin kuin 2005. We will see, Andersin toteaa lyhyesti ja ytimekkäästi.

Sanna Backlund
Sanna Backlund (os. Salonen) syntyi vuonna 1976 Hämeenlinnassa hevosvoimista tunnettuun perheeseen, isä Timo on menestynyt ralliautoilija. Sanna aloitti kilpailemisen jo 10-vuotiaana ja on kuulunut vuosien ajan kotimaiseen kärkeen. Backlundin opissa valmentautuu huomattava määrä lupaavia esteratsastajiamme. Muutama viikko sitten Ypäjän Finnderbyssä Backlund voitti perjantain pääluokan ja oli toinen Grand Prix´ssä. Viime vuonna hän oli Tapiola GP-sarjassa toinen.

- Kaikki on kunnossa ainakin vielä. Hevonen on freessi. Olen hypännyt Ypäjän jälkeen kerran, kyllä vanha heppa tietää, mitä täällä pitää tehdä. Ykköstavoitteeni on, että joukkue pärjää mahdollisimman hyvin. On suomalaista mentaliteettia aliarvostaa joukkuekisaa Ainoa ongelma on kentän koko, sillä Lilli Marlene ei ole parhaimmillaan halliolosuhteissa. Toisaalta se hyppäsi hyvin Helsinki Horse Show´ssa viime syksynä, Backlund miettii.

Jenny Kainulainen
Kirkkonummelainen toisen polven ratsastaja Jenny Kainulainen, 29, nousi satulaan jo poni-iässä. Äiti Ann-Mari "Lilo" Kainulainen, on erikoistunut poniratsukoiden ja nuorten valmentamiseen ja palkittiin vuoden valmentajana 2007. Jenny on vahvasti nousujohteista uraa tekevä, kansalliseen kärkeen lukeutuva esteratsastaja ja valmentaja. Hän on valmentautunut ja työskennellyt Saksassa maailmanmestari Franke Sloothaakin luona puolentoista vuoden ajan 2004-06.

Jenny ratsasti SM-kultaa vuonna 2006 ja voitti Ypäjän Finnderbyn 2007. Hänellä on lukuisia sijoituksia kansallisessa kärjessä ja myös kansainvälisistä kisoista. Kaudella 2009 hän on voittanut mm. Turun Maljan ja Ypäjä Grand Prix´n.

- Tein päätöksen hypätä Vlasilla perjantain 140-luokan ja Lenalla Grand Prix kvaaliluokan. Vlas on usein ensimmäisenä päivänä huonompi, eikä ole parhaimmillaan suljetussa tilassa. Menen sillä Grand Prix´n. Lenalla keskityn Nations Cupiin, joten tästä päivästä riippuu, pidänkö sillä lauanataina välipäivän vai hyppäänkö ehkä pienemmän luokan. Hevoset voivat kaikin puolin hyvin, mutta Vlas ei ole vielä sairasloman jäljiltä parhaimmillaan, Kainulainen kertoo.

Satu Liukkonen
Ruotsissa kuusi vuotta asunut Satu Liukkonen, 28, on yksi lupaavista nuorista esteratsastajistamme. Hänellä on oma valmennustalli Bromöllassa, Etelä-Ruotsissa ja hän kilpailuttaa estehevosia. Hän on tunnettu nuorten hevosten taitavana kouluttajana ja ratsuttajana. Liukkonen on menestynyt tällä kaudella Ruotsin kansallisissa kilpailuissa 140-150 cm:n tasolla Aikasempia menestyksiä Suomessa arvokilpailuissa on ollut mm. nuorten SM-hopea 2002. Liukkonen esiintyi ensimmäistä kertaa Suomen Nations Cup-joukkueeseessa Drammenissa juhannusviikonloppuna.

- Hevoseni on matkan jälkeen ja helteestä huolimatta tosi pirteä ja tosi reipas ratsastaa. Teemme asiat niin hyvin kuin mahdollista, joukkueen takia olen tänne tullut. Tuntuu hienolta edustaa Suomea, ja juu, kyllä tunnen olevani edelleen suomalainen, kuusi vuotta Ruotsissa asunut Liukkonen nauraa.

Kommentit on annettu kisojen aattona, torstaina 25.6.

Suomen kouluratsastuksen PM-joukkueen jäsenet

Suomen joukkueenjohtajana toimii Haminassa Anja Leinonen.

- Joukkuemitali on toivottava, jopa mahdollinen. Vastus on kuitenkin kova, Tanskalla on kova porukka ja norjalaisilla on hyviä hevosia. Ruotsin joukkuetta en vielä tiedä. Meidän ratsastajat ovat suhteellisen kokemattomia tällä tasolla, mutta innokkaita ja oppivaisia. Tämä on hieno paikka kilpailla, ja varmasti tämä kokemus innostaa ratsukoita eteenpäin, Leinonen sanoo.

Julia Alfthan
Espoolainen Julia Alfthan, 31, on ammatiltaan farmaseutti. Alfthan nousi hevosellaan Chirocco kansainväliselle Grand Prix -tasolle viime kaudella. Ratsukko voitti Helsinki Grand Prix´n ja oli kolmas Kürissä. Vuonna 2007 Alfthan voitti senioreiden SM-hopeaa. Hänellä on useita junioreiden ja nuorten SM- ja PM-mitaleja. Ratsastajaa valmentaa Kyra Kyrklundin lisäksi Kikko Kalliokoski.

- Chirocco on kunnossa, kunhan se juo tarpeeksi. Jos saisin tulokseksi 64-65 prosenttia, olisin tyytyväinen. Mukana on kovia joukkueita, joten joukkuekulta ei näytä todennäköiseltä, Alfthan arvioi.

Alexandra Malmström
Vasta 23-vuotias Alexandra Malmström asuu Kauniaisissa. Lupaava nuori kouluratsastaja on menestynyt kansainvälisellä tasolla jo ponivuosista alkaen. Haminassa hän kilpailee hevosella Mr Bean. Maarit Raiskio oli Malmströmin pitkäaikainen valmentaja ja ratsastaja on ollut mukana alusta asti Kyra Kyrklundin Team PP-valmennuksissa. Malmström valmentautuu nykyään pitkiä kausia saksalaisen Hubertus Schmidtin luona.
 
- Tämä on hyvä kokemus minulle ja yritän parhaani. Toivon, että pystymme esittämään suorituksen omalla tasollamme. Tämä on eka vuoteni joukkueessa seniorina. Juniorina voitin PM-mitaleita, mutta nyt skaala on paljon vaikeampi. Kisa on kauden kansainvälinen avaus. Odotan saavani kokemusta ja rutiinia. Hyvä, että pääsin mukaan, Malmström iloitsee.

Timo Rokkanen
Espoolainen Timo Rokkanen, 52, on täysipäiväinen ratsuttaja ja valmentaja. Rokkasella on useita Grand Prix-sijoituksia, SM-pronssia vuodelta 2007 ja PM-joukkuepronssia vuodelta 2006. Häntä valmentaa Janne Bergh. Rokkanen kilpailee Haminassa uudella tuttavuudella, 12-vuotiaalla holsteinruunalla Luitpoldilla.

- Tällä hetkellä kaikki on hyvin. Minulla on uusi hevonen, jonka kanssa on takana kolme starttia. Yritän ratsastaa rikkeettömiä suorituksia, ja saada oppia näistä kilpailuista, Rokkanen kertoo.

Kati Koiso
Tamperelainen Kati Koiso kuuluu senioreiden A-renkaaseen. Ratsukko sijoittui neljänneksi Tapiola Small Tour Finalissa Helsinki International Horse Show´ssa viime syksynä. Koison oli alunperin tarkoitus kilpailla Haminassa vain Intermediare II luokassa, mutta maajoukkuepaikka avautui, kun Maarit Raiskio joutui jäämän kilpailuista pois hevosen Znakin lievän loukkaantumisen vuoksi.

- Hienoa olla mukana joukkueessa. Yritämme parhaamme. En ole tällä kaudella vielä startannut yhtään Grand Prix-rataa, sillä olin keväällä Saksassa, ja sen jälkeen Suomessa järjestettävät GP-luokat peruttiin. Hevosella on ollut ongelmia kiimojen kanssa, toivon kuitenkin, että menisi hyvin, Koiso miettii kisojen aattona.

Kommentit on annettu kisojen aattona, torstaina 25.6.

Teksti: Kati Hurme-Leikkonen