Ypäjän kisakaudella jokaiselle jotakin

1.6.2010

Ypäjän kesään mahtuu perinteisen Finnderbyn lisäksi tapahtumia myös nuorille hevosille ja harrastajille, joilla kisakokemusta on vähemmän.

Perinteinen Kisaviikko 27.7.-1.8. on suunnattu lähinnä kilpauraansa aloitteleville - kuuden päivän aikana Hevosopiston urheilualueella nähdään arviolta noin 1500 suoritusta este-, kenttä- ja kouluratsastuksessa. Nuorten hevosten festivaali 20.- 22.8. taas kokoaa Ypäjälle yli sata nuorta hevosta, kisan uutuutena on nuorille kenttähevosille suunnattu standardirata derbykentällä.

Suomenratsujen kuninkaalliset järjestetään 3.-5.syyskuuta. Tämä tapahtuma tuo Ypäjälle yli 300 suomenhevosta. Kisakauteen mahtuvat myös kahdet ravit: paikallisravit ajetaan 25.4. ja harjoitusravit 19.9.

Heinä- ja elokuun taitteessa Ypäjällä kilpaillaan este-, kenttä- ja kouluratsastuksessa kuuden päivän ajan, tiistaista sunnuntaihin. Kisaviikolla ohjelmassa on ensin kaksi kenttäratsastuspäivää, joiden aikana ratkaistaan mm. aluejoukkuemestaruudet. Luokat on suunnattu pääasiassa kilpauraansa aloittaville harrastajille tai kokemattomammille hevosille.

Kisaviikon este- ja kouluradoilla nähdään mm. perinteiset poni-, mini- ja senioriderbyt. Ponit valtaavat Ypäjän torstaina ja perjantaina. Juniorien vuoro on lauantaina ja kisaviikon päättävät senioreiden luokat sunnuntaina. Uutuutena kisassa on kaksi suomenhevosluokkaa: este- ja koululuokat on otettu ohjelmaan tarkoituksena mm. tarjota 5-vuotiaille hevosille mahdollisuus kvaalata itsensä Suomenratsujen Kuninkaallisiin.

Nuorten hevosten festivaalissa pääluokat ovat sekä este- että kouluradalla 5-vuotiaiden hevosten derbyt ja 6-vuotiaiden hevosten kasvattajakilpailut. 5-vuotiaille suunnattujen luokkien takana on Ratsujalostusliitto, ja 6-vuotiaiden kasvattajakilpailun sponsorina on Tapiola.

Festivaalin uutuus on nuorille kenttähevosille tarkoitettu kokonaan uusi kilpailu. Derbykentän nurmipohjalle rakennetaan vuodesta toiseen standardina pysyvä maastoesterata, joka tavoitteena on toimia sekä nuorten ikäluokkien testaajana että hevosten kouluttajana. Kilpailua kehittämässä ovat olleet Hevosopiston oman väen lisäksi mm. Piia Pantsu, Seppo Laine, Maria Möller ja Jutta Koivula.

Suomenratsujen Kuninkaallisissa syyskuun alussa ratkaistaan mm. kouluratsastuksen suomenhevosten mestaruus ja esteillä Suomen Hippoksen 110 cm:n luokka. Tapahtuman pääluokkiin kuuluvat myös 6-vuotiaiden hevosten kasvattajakilpailu ja 5-vuotiaiden laatuarvostelu. Uutuutena kisassa nähdään kuuluisan suomenhevosori Samulin nimeä kantava puissance (korkeushyppy).

- Suomenratsujen Kuninkaallisia seuraa Ypäjällä lähes yhtä suuri yleisö kuin Finnderbyssä. Rodulla on oma vankka kannattaja- ja harrastajakuntansa, ja Kuninkaallisista on tullut vakiintunut ratsastajien, kasvattajien ja harrastajien kohtauspaikka. Tämä on myös perhetapahtuma, hevosalalla ehkä jopa maan suurin, sanoo Petri Meller.

Kaikissa edellä mainituissa kilpailuissa järjestäjänä on Hevosopisto, mutta ei sentään aivan yksin. Yhteistyössä ovat mukana mm. Ypäjän Ratsastajat, Ypäjän Hevosystäväinseura, Suomen Ratsastajainliitto, Ratsujalostusliitto, Suomen Hippos ja Suomenratsut.

Toistuvat tapahtumat ovat hyviä mittareita

- Leimallista Hevosopiston kisatapahtumille on jatkuvuus. Tapahtumat toistuvat pienin variaatioin vuodesta ja Finnderby vuosikymmenestä toiseen, joten ne toimivat myös mittareina suomalaisen ratsastusurheilun kehityksestä. Kisat kertovat olemassa olevasta tasosta, mutta myös ratsastajien ja hevosten määristä, sanoo Petri Meller.

- Kisamme ovat näyteikkunoita, joissa näkee katsauksen tilanteeseen ratsastuksen eri lajeissa. Niistä on myös tullut kohtauspaikkoja, joissa kilparatsastajat, hevosten kasvattajat ja omistajat sekä harrastajat tapaavat. Kun omaa tarjontaamme täydentävät vielä muiden organisaatioiden järjestämät kisat, esim. islanninhevosten PM ja lännenratsastajien SM, Ypäjän lajivalikoima on jokseenkin kattava, jatkaa Meller.

Kaikissa edellä mainituissa kilpailuissa järjestäjänä on Hevosopisto, mutta ei sentään aivan yksin. Yhteistyössä ovat mukana mm. Ypäjän Ratsastajat, Ypäjän Hevosystäväinseura, Suomen Ratsastajainliitto, Ratsujalostusliitto, Suomen Hippos ja Suomenratsut.

Lisää yksityiskohtaisempaa tietoa tapahtumista tulee kevään mittaan Hevosopiston nettisivuille osoitteeseen www.hevosopisto.fi.