FEI Awardseissa vuoden hevosenhoitajaksi ehdolla oleva Emma Uusi-Simola - ”Hevosista täytyy pitää hyvin huolta”

18.10.2023

Vuoden hevosenhoitajaksi Kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI Awards Galassa ehdolla oleva Emma Uusi-Simola kertoi Ratsastajainliitolle arjestaan Sveitsissä. Simolan työnantaja, esteratsastuksen olympiakultamitalisti Steve Guerdat on myös FEI Awards Galassa ehdolla vuoden ratsastusurheilijaksi. Arki huippuhevosten kanssa pitää sisällään pitkiä työpäiviä, valtavasti vastuuta ja toisinaan mannerten välisiä lentoja rahtikoneessa hevosia tarkkaillen.

Emma Uusi-Simola. Kuva Swiss Equestrian Federation / Tiffany van Halle 

 

Uusi-Simolan työnantaja ei esittelyjä kaipaa. Maailmanlistan kärjen vakionimi ja moninkertainen arvokilpailumitalisti Steve Guerdat on luottanut Uusi-Simolan ammattitaitoon jo kymmenen vuoden ajan.

”Olin Mikolla [Mikael Forstén] töissä hevosenhoitajana, ja hän alkoi vähentämään ratsastusta ja kilpailemista. Minulla oli kuitenkin vielä halua tehdä kilpailuja, ja kun tapasin reilu 10 vuotta sitten Helsinki Horse Show’ssa Heidi Mularin, hänen kauttaan tarjoutui työpaikka Stevellä. Olin siis oikeassa paikassa oikeaan aikaan.”

Uusi-Simolan ideologia hevosten kanssa toimiessa on pitää asiat mahdollisimman luonnollisina, ’less is more’-ajattelumallilla. Ratsastusseurojen lapsille ja nuorille tarjoama hevostaito-opetus saa Uusi-Simolalta kiitosta.

”Hevostaitokerhoista pienestä pitäen saadut opit kantavat pitkälle. Mielestäni kaikkien pitäisi oppia vastuu, että hevosista täytyy pitää hyvin huolta, ei voi vaan mennä ja ratsastaa. Joskus voi tulla eteen tilanne, ettei hevonen olekaan tunnille valmiina. Silloin olisi tärkeää, että perustaidot olisivat hallussa.”

Hyvän hevosenhoitajan ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa tunnollisuus, oma-aloitteisuus sekä paksu nahka. Uusi-Simola kannustaa suomalaisia nuoria lähtemään ulkomaille töihin.

”Ehdottomasti jos hevosenhoitajan ammatti kiinnostaa, suosittelen suuntaamaan ulkomaille töihin. Sieltä saadut opit antavat paljon.”

Hektinen arki Sveitsissä

Elämä Sveitsissä on Uusi-Simolan mukaan Keski-Euroopan maista eniten samanlaista kuin Suomessa, kaikki toimii ja sääntöjä noudatetaan. Sveitsiläisistä huokuu samanlainen säntillisyys ja luotto rutiineihin kuin suomalaisista.

Uusi-Simolan tyypillinen viikko-ohjelma rakentuu niin, että maanantaina hän palaa kotiin kisoista, siivoaa hevosauton, purkaa tavarat ja pesee pyykkiä. Tiistaina hevoset hypätään, ja keskiviikkona ratsastetaan ennen kilpailuihin lähtöä. Torstaiaamuna tiimi saapuu kilpailupaikalle, jossa hevoset käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa, ja siitä kisaviikonloppu taas käynnistyy. Guerdat’n tiimissä yksi hevosenhoitaja työskentelee kilpailuissa enintään neljän hevosen kanssa.

”Neljän hevosen kanssa päivät ovat tosi täynnä, mutta kaiken ehtii silti tehdä. Olemme erityisen tarkkoja siitä, että hevoset liikkuvat kilpailupaikalla tarpeeksi, vähintään kolme kertaa päivässä joko kävelyttäen tai ratsain.”

Uusi-Simola kertoo, että parasta työssä on nähdä nuoresta itse tehtyjen hevosten kehitys huipputasolle tai saavuttaa luottamus haasteellisemman hevosen kanssa.

”Esimerkiksi Venard de Cerisy on ollut meillä kauan ja sen kanssa on kuljettu pitkä matka tälle tasolle. Se ei helposti luota ihmisiin, ja siksi sen kanssa rakennettu suhde ja onnistumiset ovat erityisen palkitsevia.”

 

Emma ja Dynamix EM-kultatunnelmissa Steve Guerdatin (keskellä) ja tämän perheen kanssa. Kuva Swiss Equestrian Federation / Tiffany van Halle 

 

Hyvillä mielin kohti Helsingin maailmancupia

Steve Guerdat nähdään viikonloppuna kilpailemassa Helsinki International Horse Show’ssa. Mukana Helsingissä on kolme hevosta, vuoden 2021 EM-ratsu Albfuehren’s Maddox, Oslon maailmancupissa kilpaillut Is-Minka sekä Guerdat’n tiimille uusi tuttavuus, 9-vuotias Albfuehren’s Iashin Sitte.

”Hevosenhoitajana minun pitäisi pysyä hoitohevosten suhteen puolueettomana, mutta myönnän että kyllä suosikkeja muodostuu. Urallani merkittäviä hevosia ovat olleet mm. Venard de Cerisy eli ”Verni”, jonka kanssa ikimuistoisin kilpailumatkani on ollut Tokion olympialaisissa, sekä Albführen’s Bianca, Guerdat’n tallin edesmennyt kuningatar”, Uusi-Simola kertoo.

Kilpailumatka Suomeen on Uusi-Simolalle mieleinen, sillä hän ehtii alkuviikosta myös tapaamaan perhettään.

”Ihana päästä saunaan ja syödä karjalanpiirakoita! Usein Suomen kisareissulta mukaan tarttuu myös uusi muumimuki, niitä minulla on hevosautossa jo pieni kokoelma. Perheeni on tukena ja mukana hengessä, he kysyvät aina myös Steven kuulumisia ja seuraavat kilpailuitamme ahkerasti. EM-mitalia varmasti juhlitaan perheen kanssa, toivottavasti kotona olisi kakkua”, porvoolaislähtöinen Uusi-Simola hymyilee.

Ratsastajainliiton Instagram-tilillä pääset kurkistamaan kulissien taakse Uusi-Simolan työpäivään LINKKI

FEI Awardseissa 2023 on neljä palkintoluokkaa:

  • nouseva kyky (Longines FEI Rising Star)
  • paras urheilija (Peden Bloodstock FEI Best Athlete)
  • paras hevosenhoitaja (Cavalor FEI Best Groom)
  • vuoden inspiroija (FEI Inspire)

Äänestä Emmaa ja Steveä 11.-22.10.

FEI Family ja FEI Executive Board ovat koonneet ehdokaslistan, joka julkaistiin 11.10. Yleisöäänestys on auki 11.-22.10. välillä. Yleisön antamat äänet muodostavat 50 prosenttia tuloksesta. Toinen puoli äänistä tulee kansainväliseltä tuomaristolta. Voittajat julkistetaan 21.11. FEI Awards Galassa Mexico Cityssä, Meksikossa.

Äänestä FEI Awards 2023 -ehdokkaita 11.-22.10.: https://www.fei.org/awards