Sääntökoulutuksen järjestäjälle

Sääntökoulutukset kokoavat seuran uudet ja vanhat kilpailijat yhteen opettelelemaan ja kertaamaan kilpailusääntöjä sekä jakamaan kokemuksia kisakentiltä.

Esteitä Vironmäen Ponitallilla. Kuva SRL / Sonja Holma

Seurat ovat avainasemassa uusien kilpailijoiden ja heidän taustajoukkojensa opastamisessa ratsastuskilpailujen maailmaan.

Sääntökoulutusten toivotaan olevan ensisijaisesti seuran tarjoama etu jäsenistölle ja mukava yhteinen tilaisuus, ei pakko. Parhaimmilllaan koulutukset kokoavat seuran uudet ja vanhat kilpailijat yhteen opettelemaan ja kertaamaan kilpailusääntöjä sekä jakamaan kokemuksia kisakentiltä. Koulutusten markkinoinnissa kannattaa korostaa, että  kilpailuihin ilmoittautuessaan kilpailija sitoutuu sääntöjen noudattamiseen eikä tietämättömyys oikeuta niiden vastaiseen toimintaan. Sääntöjen tarkoituksena on taata oikeudenmukaiset, sujuvat ja turvalliset kilpailut kaikille osallistujille, ja tämä on mahdollista vain jos kaikki kilpailuihin osallistuvat, myös ratsastajien taustajoukot ja seurojen toimihenkilöt, tuntevat säännöt ja noudattavat samoja toimintatapoja.

Sääntökoulutuksia voi järjestää useita vuodessa. Vanhat kilpailijat tarvitsevat sääntömuutostietoa heti alkuvuodesta, mutta uusia kisaajia voi etenkin ratsastuskouluista tulla pitkin vuotta. Esimerkiksi ennen tallikisoja voidaan järjestää kevyt koulutus, jossa käydään läpi perusasiat hevosen ja ratsastajan varusteista ja kisoissa toimimisesta. Etenkin pienten kisaajien kanssa asioita voi harjoitella järjestämällä kepparikisat ja opetella niissä radalle saapuminen, tuomarin tervehtiminen, lähtömerkki jne. Aluksi opetellaan toimimaan kotitallin kisoissa, ja kun edessä on ensimmäinen kisareissu kotipihan ulkopuolelle, on varmasti syytä käydä läpi uusia asioita liittyen mm. kuljettamiseen, erilaisiin verryttelykäytäntöihin jne.

Alla on materiaalia seuroille koulutusten tueksi. Power Point -tiedostot kannattaa ladata omalle koneelle, jotta myös diojen muistiinpanot tulevat näkyviin.


Lisätietoja:

Sääntökoulutusten järjestäminen: emmi.kupiainen@ratsastus.fi
Materiaalit: salli.saarela@ratsastus.fi ja tuula.tella@ratsastus.fi

Linkkejä:

Kilpailusääntökoulutus (Kavioura-oppimisalusta, kirjautuminen sähköpostiosoitteella tai jäsennumerolla)

Ratsastajan opas kilpailumaailmaan (pdf)